• 2

Presuda posle 16 godina: Muškarac iz Kamenice zgrešio 2004. godine, sad dobio godinu kućnog pritvora

Imajući u vidu pored ostalog, protek vremena od izvršenja krivicnog dela, sud je zaključio da je godinu dana kućnog zatvora opravdana i dovoljna kazna da se popravno utiče na okrivljenog

  • 2
Zakon, suđenje, čekić, ilustracija

Foto: Pixabay

U Višem sudu u Novom Sadu na godinu dana zatvora u kućnim uslovima osuđen je J.S. iz Sremske Kamenice, zbog zloupotrebe položaja odgovornog lica, koju je počinio 2004. godine. On je kao direktor sa neogranečim ovlašćenjima u preduzeću „Braća Jakovljević“ sebi pribavio protivpravnu imovinsku korist od skoro 3,3 miliona dinara, na štetu radnika angažovanih u firmi.

J.S. je, kako se navodi u saopštenju Višeg suda u Novom Sadu, od aprila do juna 2004. godine u Minhenu, u Nemačkoj, kao direktor sa neograničenim ovlašćenjima u preduzeću "Braća Jakovljević" iskorišćavanjem svog položaja i ovlašćenja pribavio sebi protivpravnu imovinsku korist po zaključenju Okvirnog ugovora i Ugovora o delimičnom izvršenju radova od 20. novembra 2003. godine, u ime i za račun privrednog društva "Braca Jakovljević" sa preduzećem "IMR Industriemontagen und Anlagenbau” iz Hamburga.

Radnicima su u celosti isplaćene zarade za januar, februar i mart 2004.godine, novcem iz realizovanih ugovora koje je od preduzeća ""IMR Industriemontagen und Anlagenbau” iz Hamburga okrivljeni J. S. primio, gotovinski, na ruke.

Primio je i 61.500 evra, od kojih je trebalo da plati zarade radnicima za april, maj i jun 2004. godine u ukupnom iznosu od 46.148 evra, u dinarskoj protivvrednosti skoro 3,3 miliona dinara što nije učinio, niti je taj novac uplatio na otvoren devizni račun privrednog društva "Braća Jakovljević".

Imajući u vidu pored ostalog, protek vremena od izvršenja krivicnog dela, sud je zaključio da je godinu dana kućnog zatvora opravdana i dovoljna kazna da se popravno utiče na okrivljenog da ubuduće ne čini krivicna dela, ali i da će se istovremeno postići svrha kažnjavanja u smislu generalne prevencije, ukazujući potencijalnim izvršiocima da i nakon proteka toliko vremena kazna ipak postoji, ali prilagođena svim okolnostima, pišu Novosti.

U saopštenju Višeg suda u Novom Sadu navodi se da je istom presudom, sudsko veće, sudije Ivane Josifović odlučilo i o 18 postavljenih imovinskopravnih zahteva za odštetu.

Video: Hapšenje zbog zloupotrebe službenog položaja

(Telegraf.rs)

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Preporuka sa Weba

by Content Exchange

Google preporuke

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima