• 11

"Preživeo Hrvatsku, ubila ga Srbija": Ko je bio Ranko Panić koji je stradao zbog nasilja na protestu

Protesti, koje je organizovao SRS, održani su 29. jula 2008. godine, a Ranko Panić je preminuo 15. avgusta. Predsednik Aleksandar Vučić je na jučerašnjoj konferenciji nekoliko puta spomenuo ime nastradalog muškarca dok je govorio o protestima u Beogradu

  • 11
Ranko Panić

Ranko Panić, Foto: Privatna arhiva

Ranko Panić (1967-2008), simpatizer SRS, pretučen je kao učesnik nasilnih protesta zbog izručenja Radovana Karadžića Haškom tribunalu tokom leta 2008. godine. Proteste su 29. jula organizovali tada vodeći ljudi stranke Tomislav Nikolić i Aleksandar Vučić. Tokom protesta došlo je do nasilja u kom je povređeno 46 ljudi, među kojima i policajci i novinari. Panić je preminuo u bolnici 17 dana kasnije od posledica udarca od kog mu je puklo debelo crevo. 

- Morate ljudima nešto da ponudite. Neki program. Ne možete da govorite o nasilju policije vi koji ste ubili Ranka Panića... Pogledajte to licemerje... Ubili su Ranka Panića, a nisu saopštili na televiziji da je čovek umro...  - rekao je Vučić na jučerašnjoj konferenciji.

Zajedno sa stotinama hiljada Srba iz Hrvatske, Panić je proteran 1995. tokom operacije "Oluja" hrvatske vojske i živeo je sa familijom u Mladenovcu, a od posledica prebijanja preminuo je u Kliničkom centru u Beogradu sredinom avgusta 2008. godine.

Panić je živeo u Mladenovcu sa svojom majkom Smiljom i partnerkom Mirjanom. Iako se školovao za učitelja, uglavnom je radio fizičke poslove, a poslednjih devet godina života radio je u skladištu u mlekari Granice.

Za Panićevu smrt optužen žandarm Nikica Ristić

Viši sud u Beogradu je početkom maja 2019. godine oslobodio bivšeg pripadnika Žandarmerije Nikicu Ristića za nanošenje teških povreda Ranku Paniću tokom protestnog mitinga Srpske radikalne stranke.

Ristić je u to vreme bio pripadnik niškog odreda Žandarmerije, a na teret mu je optužnicom stavljeno krivično delo teška telesna povreda sa smrtnom posledicom. Tužilaštvo je sudu predložilo da ga proglasi krivim i osudi po zakonu. Odbrana je tražila oslobađujuću presudu. Nakon višegodišnje istrage, krivični postupak protiv Ristića pokrenut je u septembru 2014. godine.

Odluka Višeg suda u Beogradu Su VIII br.23/2020:

"Optuženi Nikica Ristić je neosnovano lišen slobode na osnovu rešenja sudije za prethodni postupak Višeg suda u Beogradu Kpp.br.297/14-Kv.br.2888/14 od 08.09.2014. godine u vremenskom periodu od 08.09.2014. godine do 24.11.2014. godine, što proizilazi iz činjenice da je presudom Višeg suda u Beogradu K.br.657/15 od 10.05.2019. godine, pravnosnažna 13.02.2020. godine, okrivljeni Nikica Ristić oslobođen od optužbe da je izvršio krivično delo teška telesna povreda iz člana 121 stav 3 u vezi stava 2 Krivičnog zakonika, jer nije dokazano da je optuženi učinio delo za koje je optužen".

"Možda" umro od udarca žandarma Ristića

Sudija je tokom obrazlaganja presude rekao da sve što se navodi u optužnici, poput toga da je Panić umro od udarca koje mu je zadao čuvar reda i da je taj neko bio Nikica Ristić, može podvesti pod "možda".

Ranko Panić

Ranko Panić, Foto: MUP

Upravo zbog te sumnje odlučio se na oslobađajuću presudu.

Ivica Dačić je kao tadašnji ministar policije govorio da treba ispitati i kako je Panić lečen, s obzirom na to da je posle višednevnog boravka umro u bolnici i da se u obdukcionom nalazu navodi da je nastupila sepsa.

Prema rečima Mirjane Vujičić, Panićeve nevenčane supruge, on je te noći kući došao posle ponoći. Kako je ispričala na suđenju, nije joj delovalo da mu nešto fali. U toku noću se požalio na bolove u stomaku i tražio nešto protiv bolova. Tada je supruzi ispričao da je od žandarma dobio udarac, u predelu stomaka, nogom, kada je upao u nerede. Na nadlaktici je imao masnicu za koju je rekao da je od pendreka.

Nije video lice policajca?

Ristićev advokat Zora Dobričanin Nikodinović podsetila je da je jedna od prvih izjava Mirjane Vujičić glasila da je Ranko rekao kako je dobio udarac od policajca sa maskom kome nije video lice. Vujičićeva je rekla da je prošlo devet godina i da se više ne seća šta joj je tačno rekao.

Panićev prijatelj Stojan Delić posvedočio je na sudu da Ranko Panić nije bio huligan i da je kod sebe imao samo cigarete i upaljač. Panićeva prijateljica Mirjana Lalić rekla je da on nije bio član stranke. Bio je patriota, borio se u Krajini, rekla je ona. Bio je pošten, vredan i nije bio ratoboran.

"Preživeo Hrvatsku, ubila ga Srbija"

Majka Ranka Panića je plakala dok je slušala obrazloženje presude. Kada je izašla iz sudnice novinarima je rekla da je njen sin preživeo rat u Hrvatskoj, da nikome nikada nije naudio, ali da ga je Srbija ubila i da pravde nema.

Vučić je posetio majku Ranka Panića, Smilju:

Video: Sukobi s policijom, zapaljena 3 policijska automobila

(Telegraf.rs)

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • HACK

    Bože, daj nam pameti da na protestima budemo kulturniji pa će i policija biti manje agresivna, a time ćemo sačuvati i žive glave i svoje dostojanstvo.

  • Herc

    Pokoj mu duši, ovo je bio Srbin patriota .

  • Невена

    Језиво лоше тадашње обавјештајне структуре и ДБ унутар Републике Србије а коме је то тако одговарало?! Они нису имали воље и обавезе да заштите србе ни унитар саме Србије а камо ли у Хрватској гдје су били поново убијани. Да ли је ико одговарао за то? И ако јесте одговарао је за нешто лијево управо за то и јесте све ово језово.

Preporuka sa Weba

by Content Exchange

Google preporuke

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima