650 migranata otkriveno ove godine u Srbiji: Pronađeni su na neverovatnim mestima u nerealnim pozama

Iz Uprave carina kažu da se carinici na našim najfrekventnijim graničnim prelazima skoro svakodnevno susreću sa migrantima sa Bliskog istoka i iz Afrike, koji ilegalno pokušavaju da se domognu neke od zemalja Zapadne Evrope

  • 18
Migrantske rute, migranti, Infografika Ilustracija: Nikola Jovanović Foto: Uprava carina

Oko 650 migranata sprečeno je u pokušaju ilegalnog prelaska granice od početka ove godine, a carinici su ih pronalazili među svežim lubenicama, veštačkim đubrivom, kazanima za rakiju, muljačama za grožđe, ali i na mestima opasnim po njihov život.

Iz Uprave carina kažu da se carinici na našim najfrekventnijim graničnim prelazima skoro svakodnevno susreću sa migrantima sa Bliskog istoka i iz Afrike, koji ilegalno pokušavaju da se domognu neke od zemalja Zapadne Evrope.

- S obzirom na tu činjenicu, migrantske rute se nisu menjale, što znači da su konstantno najinteresantniji prelazi ka Mađarskoj i Hrvatskoj, pre svega Horgoš i Batrovci - navode iz Uprave carina za "Telegraf".

Tokom 2019. u pokušaju ilegalnog prelaska granice otkriveno je 1.330 ljudi, što je za oko 500 više nego u prethodnoj 2018. godini, dodaju iz Uprave.

- Moglo bi se reći da je takav trend nastavljen i u 2020, jer je od početka ove godine do sada otkriveno oko 650 „ilegalaca“. Najveći broj detektovan je zahvaljujući najsavremenijim mobilnim skenerima kojima raspolaže carinska služba, čiji zraci prodiru kroz najdeblji čelik i carinicima pružaju mogućnost da sadržaj tovara koje kamioni prevoze vide jasno kao na dlanu - objašnjavaju iz Uprave carina.

Verovatno ne postoji tovar u kome carinici nisu pronalazili ove nesrećne ljude, dodaju iz Uprave carina. Kako kažu, bilo ih je među tekstilom, gumama, belom tehnikom, svežim lubenicama, kupusom, merkantilnim kukuruzom, kikirikijem, semenom suncokreta, susama, veštačkim đubrivom, čak i u kantama za smeće, kazanima za rakiju, muljačama za grožđe itd.

- Nisu retki slučajevi riskantni i opasni po život, kada pokušavaju da tajno pređu granicu u uključenim hladnjačama, „bunkerima“ automobila i kombija, zakačeni ispod prikolica, ili pak na krovovima velikih šlepera - dodaju iz Uprave carina.

Među džakovima veštačkog đubriva

Navode da se jedan takav slučaj desio se 28. jula na Preševu, kada je u saradnji sa policijom otkriveno 14 ilegalnih migranata.

- Veći deo „slepih putnika“ skrivao se među džakovima veštačkog đubriva koje je mađarski kamion iz Grčke prevozio ka Beogradu. Njih jedanaestorica otkriveni su u samom tovaru zahvaljujući multigasnom detektoru, koji je carinicima ukazao na povećanu koncentraciju ugljendioksida u prikolici, i na to da među robom ima i živih ljudi. Međutim, to nije bilo sve. Još trojica migranata skrivala su se u uskom prostoru paletarnika kamiona, odakle su ih carinici i policija jedva izvukli - kažu iz Uprave.

U mešalici za beton, ispod kamionske prikolice

Da carinici i policija često, bez imalo preterivanja, spasavaju živote migranata potvrđuje slučaj od 13. jula kada su na prelazu Horgoš četvorica migranata izvučena iz mešalice za beton, ali i ispod kamionske prikolice, dodaju iz Uprave carina.

Carinici su prvo otkrili pokušaj jednog Avganistanca da granicu pređe skriven ispod prikolice bugarskog šlepera koji je prevozio tekstil ka Nemačkoj. Sat vremena kasnije, carinici su se suočili sa još jednim neobičnim pokušajem skrivanja, jer su se trojica Avganistanaca uvukla u mešalicu za beton, koju je domaći prevoznik transportovao ka Nemačkoj. Njihova je sreća što nije bila aktivna.

U jednom danu pronađeno čak 45 migranata

Iz Uprave carina dodaju da je na nekoliko većih prelaza u jednom danu, 17. juna, čak 45 migranta osujećeno u pokušaju ilegalnog prelaska granice.

Tog dana migranti su pronađeni na prelazu Preševo, robno-carinskom terminalu JP Aerodromi Srbije u Nišu, na izlaznoj strani prelaza Horgoš i na Batrovcima. Pronađeni su u kamionima koji su prevozili koturove metalnih žice, među svežim lubenicama,  među konzerviranim graškom, kvascem, priborom za ribolov, antenama za mobilnu telefoniju, biciklima i raznom drugom robom.

Pronađeni u tovaru kamiona na parkingu

Iz Uprave carina kažu da se ponekad dešava da migranti skriveni u kamionskim tovarima „zalutaju“ ka unutrašnjim carinskim ispostavama, koje svakako nisu bile njihovo krajnje odredište.

- Baš to se desilo i 3. juna ove godine kada je na parkingu jedne vranjske kompanije u tovaru parkiranog kamiona pronađeno 13 ilegalnih migranata - kažu iz Uprave carina.

Migranti Foto: Uprava carina

Slučaj je otkriven kada su službenici carinske ispostave Vranje, na informaciju jedne špedicije, sproveli kontrolu parkiranog kamiona niških registarskih oznaka koji je prevozio sunđer panele iz Grčke ka Srbiji. Iako se na kamionu nalazila carinska plomba Severne Makedonije koja nije bila oštećena, vozač je izrazio sumnju da se u tovarnom delu kamiona kojim je upravljao nalazi još nešto sem robe. Otkrivena je grupa od 13 mladića iz Avganistana.

- Bez obzira na činjenicu da su na terenu mnogo puta videli riskantne pokušaje slepih putnika da preko granice pređu zakačeni za krov, sedeći na rezervnom točku kamiona, zatim u duplom dnu prikolice, hladnjačama i sličnim neverovatnim mestima za skrivanje, carinici ipak ostaju iznova zatečeni spremnošću ovih, uglavnom mladih ljudi, da rizikuju i život radi ostvarenja zacrtanog cilja - dodaju iz Uprave carina.

Video: Carina u kamionu pronašla migrante

(M. Brkić)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Vu

    1. avgust 2020 | 20:52

    Svakog tog carinika koji pronađe skrivene migrante ja bi kaznio, ali zato svakog onog ko prebaci migrante van naših granica ja bi nagradio. Ovo samo kod nas ima da ih puštamo da ulaze bez problema, a da ih hvatamo kad hoće da izađu iz Srbije. Umesto da ih hvatamo kad ulaze, a da ih puštamo da izlaze.

  • Milan

    1. avgust 2020 | 21:32

    Nek idu u zemlje zbog kojih su emigrirali

  • O srbijoo

    2. avgust 2020 | 09:10

    Sve zdravi mladi ljudi ratno sposobni...sa parama i telefonima kod sebe , sa jasnim smernicama gde treba da idu !

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA