≫ 

Suđenje za nesreću na Pasuljanskim livadama vraćeno na početak: Ko je kriv za smrt dvoje mladih

Nesreća se dogodila na završnoj vežbi "Diplomac 2012"

  • 3
Sudjenje, sud , sudski cekic, pravda, sudija Foto: Shutterstock

Apelacioni sud u Kragujevcu ukinuo je presudu Osnovnog suda u Despotovcu, kojom su bivši kadeti Vojne akademije, Mladen Milosavljević (31), Stefan Milosavljević (32), Nikola Garabiljević (32) i Milan Karišik (31), osuđeni na po dve godine zatvora i odlučio da se predmet vrati prvostepenom sudu na ponovno suđenje.

Tužilaštvo je optužnicu protiv njih podiglo zbog teškog dela protiv opšte sigurnosti u vezi sa delom izazivanje opšte opasnosti, šiđu "Večernje novosti".

Na teret im se stavlja da su 18. juna 2012. godine na poligonu "Pasuljanske livade" učestvovali u završnoj vežbi "Diplomac 2012", tokom koje su poginuli Filip Milojević (24), iz Gornje Trnave, kod Topole, i Milina Miletić (23), iz Gornjeg Milanovca, a više kadeta je bilo povređeno. Nesrećni kadeti stradali su kada je eksplodirala do tada neeksplodirana granata "vog - 17" M 30 milimetara.

Apelacioni sud je ovako presudio zbog "učinjenih bitnih povreda odredaba krivičnog postupka". Prema njihovom mišljenju, ni činjenično stanje se u pobijenoj presudi zasada ne može prihvatiti kao pravilno, niti se zasada može prihvatiti ocena izvedenih dokaza.

Bivšim kadetima suđenje u Osnovnom sudu u Despotovcu je počelo krajem 2015. godine, kada je postupak protiv njih iz Višeg suda u Jagodini prebačen u nadležnost ovog suda. Tokom glavnog pretresa, Mladen Milosavljević je izjavio da je Filip "napravio pokret rukom koji je mogao da liči na to da je nešto ispustio ili da je nešto bacio, ali da nije video da li je imao nešto u rukama ili nije i da je eksplozija usledila sekundu posle toga".

Ostali osumnjičeni negirali su da je bilo ko šutirao granatu i da su mislili da je ona vežbovna. Pretpostavlja se da su je kadeti doneli sa zemljom od koje su radili maketu, a advokat odbrane Božo Prelević pitao se ko je kadete bukvalno doveo na minsko polje i zbog čega taj nije pozvan na odgovornost.

Video: Deo obuke odeljenja borbenih vozila Vojske Srbije

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA