≫ 

Ovo je pilot koji je poginuo u padu aviona kod Brasine, u blizini rodnog kraja

Do nesreće je došlo jutros oko 9 časova, tokom izvršenja redovnog letačkog zadatka

  • 20
Pilot Z. V.

Foto: Facebook

U okolini Loznice, u ataru sela Brasina, ovog prepodneva srušio se vojni avion MiG-21. U nesreći je poginuo pilot, Z.V, saznaje Telegraf.rs.

- Tokom izvršenja redovnog letačkog zadatka jutros oko 9 časova srušio se avion MiG-21 Vojske Srbije u rejonu sela Brasina kod Malog Zvornika - javili su iz Ministarstva odbrane.

Na fotografijama sa mesta nesreće, vidi se potpuno smrskana letelica koja se zapalila, i iz koje je, posle pada, kuljao dim. To se jasno vidi i na fotografijama koje je objavio portal Zvornik danas. Avion je, kako pokazuju fotografije, potpuno uništen.

Na lice mesta upućena je ekipa Službe traganja i spasavanja Ratnog vazduhoplovstva i protivvazduhoplovne odbrane i nadležni organi.

Kako su meštani ispričali, avion je jutros nadletao selo, i u jednom momentu je leteo jako nisko, tik iznad krovova kuća.

Avion koji se srušio je MiG-21UM (NL-16, evidencijskog broja 16185) najmlađi MiG-21 koga je SFRJ nabavila 1986. godine. Remontovan je 2016. godine u Vazudhoplovnom zavodu "Moma Stanojlović" i, bilo je planiranoda u upotrebi ostane do 2026. godine pisao je ranije portal Tango Six.

MiG-21 je ruski/sovjetski lovački presretač druge i treće generacije (kasnije i savremenije verzije se svrstavaju u treću) koji se proizvodio u periodu od 1959. do 1985. godine.

Pilot Z. V.

Foto: Facebook

U naoružanju Ratnog vazduhoplovstva Jugoslovenske narodne armije nalazio sa od 1962. godine, a Jugoslavija je do 1992. raspolagala sa 261 letelicom u 10 različitih verzija. Tokom raspda Jugoslavije avione su nasledila vazduhoplovstva novonastalih država. Deo ih je uništen tokom ratova od 1991. do 1995, kao i tokom NATO bombardovanja 1999. godine.

Prema dostupnim podacima, RV Vojske Srbije trenuto raspolaže je sa 31 avionom MiG-21 u tri verzije, od kojih neke letelice nisu u letnom stanju.

Sa 11.496 proizvedenih primeraka, jedan je od najmasovnije proizvođenih borbenih aviona u istoriji avacije. U upotrebi se nalazio u preko 50 država, od koji ga neke koriste i danas.

Na mestu pada aviona MiG-21 u selu Brasina kod Malog Zvornika nalaze se ministar odbrane Aleksandar Vulin, načelnik Generalštaba general Milan Mojsilović i komandant Ratnog vazduhoplovstva i PVO general-major Duško Žarković.

Video: Ispred kuće poginulog pilota MiG-21 odjekuju jauci

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • .

    25. septembar 2020 | 15:15

    A cemu zamagljivanje slike???

  • NP

    25. septembar 2020 | 14:45

    Tuga,mlad momak. Ne znam kome je vojska ista dobro donela.

  • Rade Loznica

    25. septembar 2020 | 16:36

    Ministre i svi ostali hocemo da se javno objavi snimak komunikacije pilota sa kontrolnim tornjem , ne verujemo vise nikom nakon helikopterske nesrece gde su piloti nazvani alkoholicarima!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA