≫ 

Niški bankar proneverio 260.000 evra: Osuđen na 4 i po godine zatvora, tvrdio da su mu pretili

- Počeli su da mi prete rečima "da ću zažaliti što sam se rodio" i da ću "završiti u šumi", ispričao je na suđenju Aleksandar Arsenijević

  • 3
Kofer sa parama, pare, novac, evri, krađa

Foto-ilustracija: Shuterstock

Aleksandar Arsenijević (35), bivši šef za odnose sa strankama jedne banke, osuđen je danas na 4 i po godine zatvora jer je od 18. juna 2014. godine do 9. novembra 2016. godine nezakonito prisvojio 196.560 evra i 5.345.392 dinara. On se teretio za nesavestan rad u privrednom poslovanju, jer je sa računa klijenata banke podizao novac koji je zadržavao za sebe.

Istom presudom Zoran Stojković je oslobođen optužbe da mu je pomogao da izvrši ovo krivično delo. Arsenijević se sve do završne reči branio ćutanjem, da bi pred izricanje sudske odluke odlučio da progovori i iznese odbranu.

- Marljivo sam radio otkako sam se zaposlio u banci što mi je omogućilo da napredujem i steknem ugled i kod kolega i prijatelja. Tako je bilo do 2013. godine kada se u banci pojavio čovek i tražio kredit. Tada mi je kazao da ima saznanja da ću dobiti otkaz jer nemam nikakva leđa, pa ću da "letim" iz banke. Nekoliko puta mi se javljao sa tom istom pričom da bi na kraju kazao da može da me zaštiti ali da treba za njega da obavim jedan poslić. Pošto sam se bojao za posao, jer mi je to jedini prihod, pristao sam smatrajući da je to neka bezazlena usluga - kazao je Arsenijević.

Kako je dalje naveo, ubrzo se u banci pojavio taj čovek i dao mu nalog za isplatu sa tuđeg računa, navodeći da je vlasnik računa upoznat sa tom transakcijom te da će pare biti ubrzo vraćene.

- Nisam bio raspoložen da to uradim jer sam znao da to nije u skladu sa procedurom banke, ali mi je on rekao da ću dobiti otkaz ako to ne učinim, pa sam mu dao novac. Pare su zaista ubrzo vraćene, a onda su u banku počeli da dolaze i drugi ljudi koji su tražili isto. U početku je novac bio vraćan, bio sam primoravan da naloge i dalje potpisujem jer su počeli i da mi prete rečima "da ću zažaliti što sam se rodio" i da ću "završiti u šumi" - ispričao je bivši bankar.

Zatim je naveo da je sve hteo da prijavi svojim nadređenima.

- Muškarac koji mi je pretio je rekao da on zna da sam zakazao sastanak i da zbog toga može "svašta da mi se desi". U julu 2016. godine taj čovek mi je rekao da idem slobodno na odmor i da će sve biti u redu kada se vratim. Međutim, prvog dana odmora su me pozvali iz banke jer su primetili šta se desilo sa računima. Nisam smeo da im kažem šta sam uradio, zvao sam tog čoveka koji mi je pretio ali on se više nije javljao - kazao je Arsenijević i dodao:

- Skupio sam koliko sam mogao para i vratio banci jer drugo nisam mogao. Ističem da ništa od tih para nisam zadržao, da sam sve dao drugome jer sam se plašio za život. Kao i tada i sada se plašim tog čoveka i ne mogu da odam njegov identitet. Iz istog razloga ga nisam ni prijavio policiji. Mnogo se kajem, trebao sam da razmišljam svojom glavom... Nisam nikada ranije prekršio zakon, ne bih ni tada da se nisam bojao - kazao je bivši bankar.

Tužilaštvo je za Arsenijevića tražilo kaznu u trajanju od najmanje 5 godina i 3 meseca, a za Stojkovića koji se teretio da mu je za jednu transakciju od 350.000 dinara, stavio na raspolaganje svoj račun, godinu dana.

Video: Telegraf na licu mesta: Zoran Marjanović se nije pojavio na suđenju za ubistvo jer je bolestan

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Zamisli

    2. oktobar 2020 | 16:22

    Boli ga uvo on je pare ulozio i njegovo je kad izadje. 😂🤷‍♂️ sta su 4 god a izace mozda i za 1. 👏🍻

  • Djordje Kostic

    2. oktobar 2020 | 16:29

    Jel mogu i ja tako ... 260.000 : 48= 5400 eura mesecno bato pa gde to ima... ako podelimo pare sa brojem meseci odlezanih u zatvoru ovo je cifra za koju lezi , to znaci da je uze 20prosecnih plata mesecno i lezi o trosku gradjana Srbije u zatvoru ... grajanje, hrana besplatan smestaj... doduse zasisi sa kim ce da bude u celiji ....

  • Ljubiša

    2. oktobar 2020 | 20:46

    I tata bi sine.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA