≫ 

Optuženi za otmicu dečaka iz Stare Pazove negirali krivicu: 20 sati ga krili u nehumanim uslovima

"Bilo je jako, jako teško. Dete je bilo sakriveno na izuzetno nepristupačnom prostoru u jednom kamp-naselju u Belegišu, nekih pet-šest kilometara kroz šumu"

  • 1
Petar M. otmica, Stara Pazova BLUR Foto: RTV Stara Pazova

Pripremno ročište u postupku koji se vodi protiv Marka Jovišića (54), njegovog sina Lazara (19) i Alekse Mrđe (19) iz Stare Pazove, koji su optuženi za otmicu sugrađanina Petra M. (13), održano je pred Višim sudom u Sremskoj Mitrovici. Ročište je bilo zatvoreno za javnost, a po nezvaničnim saznanjima, sva trojica su negirala delo koje im se stavlja na teret, piše Dnevnik.

Po optužnici, 27. oktobra prošle godine, pola sata pre ponoći, u Ulici Branka Radičevića u Staroj Pazovi, Lazar Jovišić, njegov maloletni brat N. J. (17) i njihov drug Aleksa presreli su maloletnog Petra koji je bio na biciklu, oteli ga i vezali, a zatim putničkim automobilom marke „punto” odvezli u napuštenu vikendicu u Belegišu, gde su ga držali nekoliko sati.

„Mozak operacije” otmice dečaka bila su braća Jovišić, dok su im podršku u tom krivičnom delu dali otac i njihov prijatelj Aleksa Mrđa. Protiv maloletnog N. J. (17) vodi se postupak za maloletna lica u Višem sudu u Sremskoj Mitrovici.

Nestanak trinestogodišnjaka je prijavljen policiji, a ubrzo je vest podigla celu Srbiju na noge. U potragu za dečakom bili su uključeni najbolji operativci policije iz Stare Pazove, Sremske Mitrovice, Novog Sada i Beograda.

Brzim i efikasnim operativnim radom, policija je pronašla dečaka za manje od 24 sata i on je, nepovređen, vraćen roditeljima. Njega je, osim roditelja i brojnih Pazovčana, dočekao i ministar unutrašnjih poslova Srbije Nebojša Stefanović.

Direktor policije Vladimir Rebić je, gostujući na RTS-u nakon pronalaska dečaka, istakao da je porodica dečaka pomogla policiji pronađe time što je dala prave informacije.

- Od neprocenjive važnosti je da se prvo informiše policija, a ne da se širi društvenim mrežama. Roditelji su dali inpute, brat je procenio da SMS poruku koju je razmenjivao s Petrom nije kucao Petar već neko drugi. U kasnijem razgovoru s majkom je rekao rečenicu koja je pokazala da nije ostao s društvom. To su bili jasni pokazatelji da se radi o otmici - rekao je Rebić.

On je dodao da su, od trenutka kada je majka prijavila nestanak dečaka, angažovane sve raspoložive patrole. Odmah je obavešten i viši javni tužilac, pozvan je načelnik policije, a o slučaju je obavešten i ministar i napravljen je plan akcije.

Policija je preko kamera identifikovala vozilo koje je moglo biti korišćeno u otmici.

- Sve patrole su imale zadatak da nađu to vozilo i ono je pronađeno. U njemu su bila dva lica. Oni su uhapšeni i na osnovu podataka koje su dali, sužen je krug osumnjičenih - naveo je direktor policije, i istakao da je pre toga MUP obavio niz informativnih razgovora s licima koja su mogla biti uključena.

Rebić je dodao da smatra da zbog velike aktivnosti policije, „češljanja” terena i zaustavljanja vozila, otmičari nisu ni stigli da stupe u kontakt sa članovima porodice.

- Verujemo da je razlog otmice bio da se od roditelja pribavi materijalna korist - naveo je Rebić.

Načelnik Uprave kriminalističke policije Dejan Kovačević je neposredno rukovodio operacijom i bio s policijom koja je pregledala teren.

Petar Mitrović, otmica, Stara Pazova Foto: RTV Stara Pazova

- Išli su pet-šest kilometara kroz šumu i došli do lokacije gde je jedan od uhapšenih ukazao da je Petar - rekao je Rebić, i istakao da dečak nije bio vezan, ali jeste boravio 20 sati u nehumanim uslovima.

Nije bio mučen i nije imao vidljive povrede. Bio je u svesnom stanju kada je pronađen.

- Bilo je jako, jako teško. Dete je bilo sakriveno na izuzetno nepristupačnom prostoru u jednom kamp-naselju u Belegišu, nekih pet-šest kilometara kroz šumu - rekao je Kovačević.

On je istakao da je potraga za otetim dečakom na teritoriji Stare Pazove uspešno okončana u roku od 24 časa.

Video: Kidnapovani Petar bezbedno vraćen kući

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Dare

    9. oktobar 2020 | 12:10

    Sad je na redu nase tuzilastvo koje ce im umesto po 20 god za ovo krivicno delo odrediti srsmne kazne par meseci ili nanogice. Sve sto dobiju ispod 20 god po svakom ucesniku je nova bruka i blam naseg pravosudja !

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA