• 1

Mladić (21) iz Brodareva poginuo dok je sekao bukvu od 20 metara: "Izdržavao oca i bolesnu majku"

, Telegraf

Pri kraju zadnjeg reza, dok se očekivalo da drvo padne na jednu stranu, ono se okrenulo i palo na drugu

  • 1
Drvoseča, motorna testera, drva, ogrev

Foto: Pixabay

Ekipa hitne pomoći iz Prijepolja prekjuče popodne mogla je samo da konstatuje smrt 21-godišnjeg S. H. iz Brodareva na koga je, dok je sa kolegama sekao stabla u jednoj šumi u selu Milakovići, pala ogromna bukva.

Nesreća se dogodila u nedelju nešto posle 15 sati na teško pristupačnom terenu 13 kilometara od Brodareva.

Sa dvojicom kolega iz firme koja se bavi eksploatacijom i preradom drveta, S. H. se prekjuče obreo u Milakovićima. Posao im je bio, ispričao je  poznaninik nesrećnog mladića, da u državnoj šumi poseku i izvuku drveće koje se od svoje težine nagelo i izvalilo iz korenja. Zbog zahtevnosti posla i terena u Milakoviće su došli sa tegljačem i buldožerom koji je krčio teren do šume predviđene za seču.

Posle neko posečenih stabala došao je red i na jednu ogromnu bukvu – ispostavilo se po E. H. kobnu - prečnika 70 centimetara koja se nalazila na strmini iznad potoka.

- Zbog debljine bukve S. H. je morao da joj prilazi sa svih strana da je seče. Pri kraju zadnjeg reza, dok se očekivalo da drvo padne na jednu stranu, ono se okrenulo i palo na drugu, pravo na drvoseču i pritisla ga. Bukva je bila visoka preko 20 metara, nije imao nikakve šanse da joj umakne - kaže sagovornik Blica.

S. H. je dobio udarac u glavu usred koga je preminuo na licu mesta. Nadajući se da je još uvek živ njegove kolege su pokušale mu pruže pomoć i da ga izvuku ispod stabla, ali ono je bilo teško da bi ga pomerili. Kako su kasnije ispričali, E. H. je u trenutku samo nestao ispod drveta.

U međuvremenu su pozvali hitnu pomoć koja je Milakoviće pristigla iz 40 kilometara udaljenog Prijepolja, ali koja ništa nije mogla da učini. Uviđaj u šumi u Milakovićima trajao je do kasnih večernjih sati kada je telo S. H. prebačeno u bolnicu u Prijepolje. Lekari su konstatovali da je mladić iz Brodareva usled udarca bukve u glavu zadobio prelom kičmenih pršljenova i da drugih povreda nema, ali je nadlženo tužilaštvo ipak predložilo obdukciju.

- Tri godine je radio u firmi za eksploataciju i preradu drveta, koja pokriva čitav rejon Brodareva i kojoj poveravaju najteže poslove oko sečenja i izvlačenja drveća. Bio je dobar, vredan i jako vaspitan momak. Od teškog dinara koji je zarađivao izdržavao je oca i bolesnu majku. Niko ne veruje da više nema. Tuga, svi smo u šoku - kaže poznanik S. H.

Video: Pantalone koje čuvaju drvosečama noge i živote

(Telegraf.rs)

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Sale

    Tuga do neba. Jadan decko. Neka mu bude laka zemlja. Bog da da mir dusi njegovoj, i pomogne roditeljima da prezive ovu tragediju i nadju kakav takav mir.

Preporuka sa Weba

by Content Exchange

Google preporuke

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima