≫ 

Policajcu iz Užica se opet sudi zbog izrada lažnih pasoša za kriminalce: Kriminalna grupa pala 2017.

Šimšić se tereti za krivična dela: udruživanje radi vršenja krivičnih dela, zloupotreba službenog položaja u produženom trajanju i falsifikovanje isprave u saizvršilaštvu u produženom trajanju

  • 1
Zakon, suđenje, čekić, ilustracija Foto: Pixabay

Vrhovni kasacioni sud usvojio je zahtev za zaštitu zakonistosti branilaca policajca iz Užica Rajka Šimšića (36) i ukinuo presude kojima je bio osuđen na zatvorsku kaznu zbog optužbi da je sa, već osuđenim, pripadinicima organizovane kriminalne grupe, učestvovao u izradi falsifikovanih pasoša za kriminalce.

Istom odlukom, iz septembra 2019. godine, VKS je naložio da mu se kompletno suđenje ponovi pred Specijalinm sudom u Beogradu, koji ga je 22. januara ove godine ponovo osudio na zatvorsku kaznu od tri godine zatvora.

Međutim, i tu novu prvostepenu presudu, sada je ukinuo je Apelacioni sud u Beogradu i vratio predmet na ponovno suđenje, objavljeno je na sajtu tog suda.

Šimšiću će se zbog toga ponoviti prvostepeno suđenje pred Specijalnim sudom.

- Po nalaženju Apelacionog suda prvostepena presuda sadrži bitne povrede odredaba krivičnog postupka imajući u vidu da se zasniva na dokazu na kome se po odredbama Zakona o krivičnom postupku ne može zasnivati, te da presuda nema razloge o odlučnim činjenicama, a razlozi koji su dati su nejasni i u znatnoj meri protivrečni - navodi se u presudi.

Šimšić se tereti za krivična dela: udruživanje radi vršenja krivičnih dela, zloupotreba službenog položaja u produženom trajanju i falsifikovanje isprave u saizvršilaštvu u produženom trajanju.

U ovom slučaju su ranije pravosnažno osuđeni organizator grupe Darko Karaičić i nekoliko pripadnika grupa jer su za novčanu nadoknadu od 4.000 do 16.000 evra osobama koje su bile "zainteresovane za nabavku originalnih biometrijskih javnih isprava Srbije, lične karte i pasoša, sa lažnim ličnim podacima, nabavili radi upotrebe lažne javne i druge isprave na kojima su se nalazili lažni licni podaci drugih lica".

Grupa je pohapšena u maju 2017. godine.

Video: Hapšenje zbog zloupotrebe službenog položaja

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Lord

    2. novembar 2020 | 20:27

    I naravno uslovna,ili u najgorem slucaju nanogica,kucni pritvor...

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA