≫ 

Verica je godinama varala Srbe da ima bolesnog sina: Posle nas, otišla da "farba" Crnogorce

Ova prevarantkinja dosad je, pretpostavlja se, prikupila oko 2 miliona dinara

  • 18
Verica Janković prevarant

Foto: Telegraf

Srpski mediji godinama muče muku sa Vericom Janković, ženom koja se lažno predstavlja, moli za pomoć za svoje bolesno dete (koje to uopšte nije) i na taj način je do sada zaradila veliku količinu novca.

Zlouptrebljava medicisnku dokumentaciju i zbog toga je više puta prijavljivana  nadležnim organima. U svojoj akciji koristi lažna imena, i različite priče, a novac  skoro uvek traži za sina Filipa za kog kaže da je teško bolestan, međutim kad se zatraži medicinska dokumentacija koja bi to potvrdila,  ona pošalje lažne papire ili nestane bez traga kad shvati da je njena igra otkrivena.

Nakon što je u Srbiji "obrala bostan" i lažno se predstavila skoro svim medijima u zemlji, prostor za svoje novo delovanje proširila je na susednu Crnu Goru, a novinari iz RTV Cetinje imali su identično iskustvo kao srpske kolege.

Verica Janković prevarant

Foto: Telegraf

- Predstavila se kao Nataša Janković iz Budve i molila da se objavi apel za pomoć u lečenju njenog bolesnog sina Filipa, koji boluje od leukemije i neophodna mu je terapija od  800 evra. Pojedini mediji objavili su njen apel za pomoć i žiro račun na koji građani mogu uplatiti novac. Kada sam Natašu Janković pitala da pošalje medicinsku dokumentaciju svog bolesnog sina, najprije je rekla da je u bolnici i da je dete na aparatima, da bi na konstataciju da "sigurno ima medicinsku dokumentaciju, pogotovo ako je situacija takva da je dete u bolnici", poslala dokumentaciju na ime Filip Ivanović. Na pitanje da li se dete preziva Ivanović, obzirom da se ona preziva Janković, odgovorila je da se dečak preziva Ivanović-Janković. Nakon što sam joj zatražila kopiju lične karte, sumnjajući da se uz sve i lažno predstavlja, više se nije javljala - izjavila je novinarka RTV Cetinje, Ivana Jabučanin.

Uznemiravala redakciju

 

Ona dodaje da je Verica danima uznemiravala redakciju RTV Cetinja, porukama tipa "hoćete li se javiti ili ne" i "hoćete li pomoći ili ne", te se zbog toga obratila nadležnim institucijama u Srbiji u cilju provere njenih tvrdnji, a sa Univerzitetske dečje klinike u Beogradu dobili su odgovor da se radi o osobi koja već godinama obmanjuje javnost.

- Hvala što ste nam se obratili pre nego što ova osoba zloupotrebi ime naše Klinike. Na žalost, u pravu ste da se ovde radi o osobi koja već godinama obmanjuje javnost i do sada je iznudila pozamašnu novčanu svotu.

Ta gospođa se zove Verica Janković (mada često daje lažna imena i prezimena). Jedino što je istinito u celoj toj priči je da je njen sin (Filip Ivanović) imao urođenu srčanu manu, koja je u prvoj godini života kompletno hirurški rešena, i to dete više nema nikakve tegobe niti mu je potrebna bilo kakva kardiološka terapija ili nova operacija ikada više u životu.

Ova gospođa je bombardovala naše medije sa pričom da je njemu potrebna transplantacija srca u inostranstvu, pa čak i sa izmišljenom pričom kako je ona svojoj ćerki donirala bubreg. Pre nekoliko meseci je objavila čak i priču kako je hospitalizovana na našoj klinici, pa su ljudi donosili kod nas razne stvari da bi joj pomogli (kolica i slično).

Mi smo o ovome u više navrata obaveštavali nadležne policijske i inspekcijske službe, ali očito da nisu mogli da je zaustave. Nadam se da shvatate o kakvom problemu se ovde radi, i da ćete blagovremeno obavestiti nadležne institucije i građane Crne Gore da ne nasedaju na njene izmišljene priče - stoji u odgovoru koji je za RTV Cetinje potpisao prof dr Vojislav Parezanović, pedijatar-kardiolog i direktor Pedijatrije pomenute klinike.

Pretpostavlja se da je ova žena, predstavljajući se kao samohrana majka, čija su deca bolesna i nemaju šta da jedu, do sada "skupila" više od dva miliona dinara.

U policijskoj akciji "Aurora" bila je  uhapšena je u martu 2018. godine, a ubrzo je privedena i njena majka, pod sumnjom da je nastavila ćerkin već razrađen "posao".

Nakon što je puštena iz pritvora, Verica se nije oglašavala skoro godinu dana, a posle toga se 2019. godine pozvala i naš portal predstavljaju se kao Snežana Jovanović, majka sedmoro dece, sa osmim na putu. Rekla je i da sin Filip ima cerebralnu paralizu, a da je već operisao srce. Poslala je svoju fotografiju, fotografije dece, stana, frižidera.

Naša ekipa pokucala je na njena vrata te 2019. godine.

Kada su je novinari ponovo razotkrili, pauzirala je još jednu godinu i ovog leta se javila prvo medijima u Srbiji, a zatim sledi ovaj najnoviji slučaj iz Crne Gore.

Svi očekuju da će ovaj slučaj konačno dobiti svoj epilog na sudu.

Video: Majka zloupotrebila decu za skupljanje pomoći

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Boža zemunac

    23. novembar 2020 | 20:38

    Povraća mi se.

  • Bgd

    23. novembar 2020 | 20:47

    Ova zena je ocigledno za psihijatriju i treba joj oduzeti tu jadnu decu.

  • Jovana

    23. novembar 2020 | 21:59

    Trebala je biti debelo kaznjena zbog drugih kojima je pomoc zaista potrebna .

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA