≫ 

Očuh, koji je ubio malu Lunu, tvrdio da je "samo" šamarao: Kad je čuo presudu, suze mu napunile oči

* Albiću je presuda izrečena danas u Višem sudu u Zaječaru, osuđen je na 40 godina zatvora * Igor Jurić za Telegraf.rs: Veoma je važno da država daje ovakav primer za zločine koji zaslužuju najtežu kaznu

  • 43
Zoran Albić

Foto: Fondacija Tijana Jurić, Facebook

Zoranu Albiću (25) očuhu iz Prahova, koji je osuđen danas u Višem sudu u Zaječaru na 40 godina zatvora zbog ubistva malu Lunu Firulović (2,5) iz Negotina, napunile su se oči suzama kada je čuo presudu.

Kako je za Telegraf.rs ispričao Igor Jurić, osnivač Fondacije "Tijana Jurić", čiji su pravnici zastupali oštećenu stranu, a koji je jedini danas bio u publici prilikom izricanja presude, jučerašnje ponašanje Albića na završnim rečima i današnje, ne može da se uporedi. 

- Kada je sudija pročitao presudu, bio je miran ali su mu prvi put oči bile pune suza. Kada je otišao da potpiše presudu i povratku, video sam da su mu oči bile pune suza, i spustio je glavu. U odnosu na jučerašnje drsko ponašanje, ovo danas je ogromna razlika. Čini mi se da juče nije shvatao da može da mu se desi ovaj scenario. Mislim da je tek sada žalio samog sebe.

- Od početka suđenja, od pripremnog ročišta do danas bio je izuzetno drzak. Čak je i juče dobacivao. Nijednog momenta nije pokazao kajanje. To je nešto što sam primetio u svim slučajevima, od Dragana Đurića do evo, sada Zorana Albića. Nijedan nije pokazivao kajanje, nego na kraju žali svoju sudbinu i ono što ga čeka narednih godina - kaže Jurić.

Prilikom izricanja prusude nije bio prisutan niko ni od Albićeve rodbine, ali ni od porodice male Lune. U publici je bio jedino Igor Jurić.

Ističe da je zahvalan sudu u Zaječaru, i pravnom timu Fondacije "Tijana Jurić".

- Veoma je važno da država daje ovakav primer za zločine koji zaslužuju najtežu kaznu. Jako mi je žao što nije moglo da mu se sudi po izmenjenom Krivičnom zakoniku, jer on je čovek koji zaslužuje a i bio bi osuđen na doživotnu kaznu zatvora bez mogućnosti uslovnog otpusta. U svakom slučaju, država je uradila ono što je mogla - istakao je Jurić.

On se osvrnuo i na kaznu od 8 godina zatvora Lunininoj majci Vesni Firulović.   

- Za mene je problematično to što je majka dobila manju kaznu nego što zaslužuje jer nju smatramo potpuno istim krivcem i snosi istu odgovornost kao ubica jer je prikrivala zločin, kasnije je i lagala u samoj istrazi. Želela je da zaštiti i sebe i ubicu.

Optužnica tereti Albića (24) da je u noći između 26. i 27. maja prošle godine brutalno do smrti tukao devojčicu Lunu (2,5), ćerku svoje nevenčane supruge Vesne Firulović (24).

Kako se navodi u optužnici, Albić je, pošto se vratio iz grada u porodičnu kuću u Pragovu, razbijao tanjire i bacao stvari po kući, pri čemu je isekao jagodicu na palcu desne ruke. To je uznemirilo malenu Lunu, pa je dete počelo da plače. Albić je tražio od deteta da prestane da plače, međutim, Luna od straha nije mogla. On joj je, kako se navodi u optužnici, dva puta udario šamar. Izbacio je nevenčanu suprugu i u kući ostao sam sa detetom...

Na detetovom telu obdukcijom je utvrđeno 39 ozbiljnih i teških povreda.

Vesna Firulović, majka ubijene devojčice, koja je u početku tvrdila da je Luna pala sa neobezbeđene terase, pa čak i prikrivala Zorana, u oktobru prošle godine se nagodila sa Višim javnim tužilaštvom u Negotinu na kaznu od osam godina zatvora. To je ujedno i maksimalna kazna za krivično delo nepružanje pomoći nemoćnom licu, za koje se teretila. Izrečena joj je i mera zabrane izlaska iz roditeljskog doma i sa nanogicom čeka odlazak na izdržavanje kazne.

Obdukcija, koju su izvršili stručnjaci Zavoda za sudsku medicinu iz Niša, odbacila je mogućnost da je devojčica pala sa neobezbeđene terase u Ulici 30. septembar u Prahovu u kojoj je živela mesec i po sa majkom i Zoranom.

Višestruke povrede

 

Dete je imalo višestruke povrede glave i temena i prelome nadlaktice.

Kako je utvrđeno tokom istrage, nakon što je devojčica izdahnula, Albić je pustio Vesnu u kuću. Umesto da odmah reaguje, ona je ostala da priča sa njim. Razgovor je navodno trajao duže od sata.

Kako su majka i očuh priznali, Albić je nakon tog razgovora preminulu devojčicu izneo napolje i "stavio pod česmu". Potom su je presvukli, presvukli se i sami, pozvali taksi i odvezli se do Hitne pomoći. Tu su oboje tvrdili da je dete u četiri sata ujutru, dok su oni spavali, izašla na terasu i pala sa nje.

Isto su tvrdili i pred policijom, koja ih je nakon smrti deteta privela.

Ipak, već u prvim satima nakon smrti deteta, sve je ukazivalo da priča nije istinita. Obdukcijom je utvrđeno da je malena Luna tučena do smrti i da povrede koje je zadobila nikako nisu mogle da nastanu od pada sa terase.

Zoran Albić, Lunin očuh, uhapšen je odmah i priznao je da je bio taj koji je ubio dete. Međutim, on je od početka tvrdio da on nije sam u tome i da je Vesna sama tukla nesrećno dete. Vesna je to negirala. Ni Tužilaštvo nije uspelo da skupi dokaze koji bi ukazali na to da je Albić imao saučesnika. Stoga je Vesna optužena za to da je, nakon što je Albić ubio dete, pokušala da mu pomogne da zataška zločin.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Zeljko

    24. novembar 2020 | 14:03

    Majka istu krivicu snosi kao i taj covek,čak i veću. Kakav je to roditelj🤮🤮🤮

  • Živeo sudija Jurić

    24. novembar 2020 | 14:41

    Igore Juriću duša ti se pozlatila 👼👼👼

  • Slavica

    24. novembar 2020 | 14:20

    Hvala Juricu .Ovom monstrumu i majci deteta na lomacu a ne da ih drzava hrani i greje.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA