• 3

Advokat uhapšenog Darka Eleza: On ne može biti izručen BiH jer bi se prekršio Ustav Srbije

, Telegraf

- Želim da kažem da Darko Elez kao državljanin Republike Srbije nema već duži vremenski period nikakve veze sa Bosnom i Hercegovinom - navodi advokat

 • 3
Hapšenje, D. E, Darko Elez

Foto: MUP Srbije

Darko Elez nalazi se u ekstradicionom pritvoru i protiv njega se u Republici Srbiji ne vodi krivični postupak, posebno ne u vezi onoga za šta se spekulisalo prethodnih dana.

- Darko Elez ne može biti izručen ni BiH po njihovoj zamolnici jer bi se time prekršio Bilateralni sporazum o izručenju, koji je 2013. zaključen između Republike Srbije i BiH, odnosno Zakon o potvrđivanju ovog sporazuma o izručenju - navodi se u dopisu advokata Gorana Karadarevića, koji zastupa nedavno uhapšenog Eleza, i dodaje da molba za izručenje njegovog klijenta i dopunska molba BiH ne ispunjavaju formalne uslove za izručenje.

- Molba se odnosi na događaje pre zaključenja sporazuma sa Bosnom i Hercegovinom, dok ti događaji ne mogu biti predmet izručenja sopstvenih državljana, a Elez jeste državljanin Republike Srbije. Ovakvo izručenje povredilo bi Ustav RS, međunarodni ugovor i zakon, i prekršilo prava Darka Eleza koji je državljanin Republike Srbije - kaže Karadarević.

Što se tiče dopunske molbe, objašnjava advokat, ona se odnosi na kasnije događaje (2018. i 2019), ali ni ona ne ispunjava formalne uslove za izručenje Eleza. U vezi s njom, dostavljeni su paušalni dokumenti koji nisu od značaja niti mogu biti dokumenti na osnovu kojih bi se izručenje dozvolilo.

- Želim da kažem da Darko Elez kao državljanin Republike Srbije nema već duži vremenski period nikakve veze sa Bosnom i Hercegovinom, pa veoma iznenađuje njegovo povezivanje sa nekim događajima iz 2018. i 2019. godine. Iz ovog razloga očekujem da svi državni organi Republike Srbije radi očuvanja suverenosti zemlje, ako imaju bilo šta sporno u vezi sa mojim klijentom, sami pokrenu određene postupke u skladu sa načelom teritorijalnosti. Ovo trenutno što se dešava nikako ne pogoduje ustavu naše zemlje, jer ne možete govoriti da je neko izvršilac nekog krivičnog dela, a da niste pokrenuli postupak protiv njega, niti ste ga makar saslušali u bilo kom svojstvu - navodi advokat.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

 • Армаггедон

  30. decembar 2020 | 14:26

  Тресла се гора,родио се миш.Човек ће бити пуштен на крају.Јер то борба против мафије?

  3
  4

  Podelite komentar

 • Lala

  30. decembar 2020 | 17:38

  Interes Srbije I BiH je isti. Osuditi kriminalca na dugogodisnju robiju.

  1
  1

  Podelite komentar

 • Aca

  30. decembar 2020 | 22:09

  Pa ovog ako puste onda celo sudstvo rasturiti!!!

  0
  0

  Podelite komentar

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima