≫ 

Smrt osmoro mladih u Posušju podsetila na slične tragedije u Srbiji: Uvek se prave iste greške

Plin nazivaju tihim ubicom, jer je bez mirisa i boje

  • 9
Sporet, gas, plin, plinska ringla

Šporet na plin / Foto: Shutterstock

Tragedija koja se noćas dogodila u mestu Tribistovo, u opštini Posušje gde je osmoro mladih preminulo od, pretpostavlja se, posledica gušenja plinom, uznemirila je ceo region, a to mesto zavila u crno. Uzrok tragedije je najverovatnije ugljen monoksid iz plinske grejalice.

Prerana smrt osmoro tinejdžera podsetila je javnost u Srbiji na tragedije koje su se dešavale kod nas, a iza kojih se krio isti mogući uzrok. Pre pet godina zbog trovanja plinom preminulo je dvoje mladih u Čačku. Par se ugušio u kolima, u garaži. Bili su svesni da im ponestaje vazduha i neuspšeno su pokušali da dopuze do vrata. Mladić je umro na licu mesta, a devojka posle tri nedelje.

Posušje

Posušje / Foto: Klix.ba

Četiri tinejdžera preminula kod Paraćina

 

Dve godine ranije, četiri druga, starosti svega 17 i 18 godina, iz sela Svojnovo kod Paraćina, umrli su u vikendici. Međutim, oni su uključili agregat za proizvodnju struje, koji se nalazio u suterenu, u prostoriji kraj one u kojoj su boravili. Između se nalazio prozor koji je bio zatvoren, ali pretpostavka je da je gas tuda mogao da nađe put do žrtava.

Osim toga, ložili su i peć na drva, što bi takođe mogao da bude izvor ugljen-monoksida.

Na Badnje veče 2017. godine, u mestu Cerovac kod Kragujevca, preminuo je muškarac koji je pekao prase. Samo tog dana kragujevačka Hitna pomoć imala je još četiri intervencije zbog simpoma trovanja ugljen-monoksidom, a druge žrtve su, srećom, preživele.

Tihi ubica

 

Plin nazivaju tihim ubicom, jer je  bez mirisa i boje, a za razliku od drugih energenata, ne nadražuje sluznicu i kožu, pa osoba može da se otruje, a da to uopšte i ne primeti.

auto gas, plin automobil

Plin u kolima / Foto: Shutterstock

Početkom zime i sezone grejanja raste opasnost od trovanja ugljenim monoksidom u domaćinstvima koja imaju peći na drva ili se greju i kuvaju na plin. Česta su trovanja i prilikom kuvanja, kad plin dugo gori u maloj kuhinji, a u novije vreme dodatnu opasnost predstavljaju PVC prozori i vrata, koji čvrsto zaustavljaju protok vazduha i onemogućavaju prirodno provetravanje prostorije, piše 24sata.

Ugljen monoksid (CO) nastaje zbog nepravilnog sagorevanja energenata koji sadrže ugljenik (među kojima su drvo, prirodni plin, benzin...).

Kod korišćenja plinskih bojlera i grejalica najbitnije je redovno i temeljno provetravanje prostorija u kojima takvi uređaji rade, kako bi se tragedija izbegla.

Boljer, plinski, gasni

Gasni bojler / Foto: Pixabay/reverent

Već i male količine CO na mogu izazvati paralizu i oštećenja mozga, pa je važno prepoznati prve simptome i reagovati na vreme. To mogu biti bledilo u licu, osećaj težine u glavi i šum u ušima, uopšteno osećaj malaksalosti, kao i snažno lupanje srca, vrtoglavica, glavobolja, mučnina ili povraćanje.

Neke od tih simptoma je relativno lako zameniti sa simptomima gripa, trovanja hranom ili sa simptomima virusne infekcije, pa nikako ne smete zanemariti mogućnost trovanja. U to svakako treba posumnjati ako se simptomi javljaju prvenstveno dok ste kod kuće, odnosno povlače se kad izađete na svež vazduh, ili ako i vaši ukućani imaju iste simptome dok su u kući.

foto Pixabay

Obratite pažnju na simptome / foto Pixabay

Kad shvatite da ste se otrovani plinom, prvo obavezno pogasite sve uređaje na plin u kući i otvorite širom prozor, zatim odmah izađite na svež vazduh i duboko dišite. A ako ste u situaciji da ulazite u prostor u kom ima ugljen monoksida da biste pomogli unesrećenima, odmah ih izvedite na svež vazduh.

Takođe, deca češće uzimaju dah od odraslih, što ih čini osetljivijima, dok kod starijih osoba postoji veći rizik za razvoj oštećenja mozga zbog trovanja ugljen monoksidom. Zbog toga se trudnice, deca i stariji se obavezno moraju javiti lekaru čak i ako ne postoji sumnja da je trovanje ugljen monoksidom nanelo štetu zdravlju.

Video: Evo zašto nikada ne treba proveravati upaljačem da li je plinska boca prazna

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Viki

    1. januar 2021 | 22:46

    Kako bi bilo lepo da ministarstvo prosvete uzme u obzir ovakve be srece i uvede predmet koji bi edukovao mlade i o ovakvim stvarima. U to bi uslo i ucenje o prvoj pomoci. Deca treba da budu poucena prakticnim stvarima i smanjiti gradivo iz nekih predmeta.

  • Benziska pumpa

    1. januar 2021 | 20:54

    Kako plin nema miris

  • Lea

    1. januar 2021 | 23:01

    Plin ima miris ali ugljen monoksid navodno nema. Da li?

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA