≫ 

Jezive reči na suđenju optuženog za ubistvo Vinke: Sin žrtve sve slušao, pa tražio doživotnu robiju

- Uzeo sam nož koji mi se našao pri ruci i počeo da je udaram njime u predelu vrata dok je sedela na krevetu, pa sam dohvatio staklenu čašu i udarao je po glavi. Ona se branila, ali je bila slabija od mene. Kada je prestala da se pomera, okrenuo sam je na stomak - rekao je ubica

  • 10

Boban Stojanović iz sokobanjskog sela Radenkovac, sin šezdesetdevetogodišnje Vinke koju je 7. maja 2020. godine u njenoj kući svirepo ubio njegov prijatelj Siniša Branković (51), zatražio je danas od Višeg suda u Nišu da mu se izrekne kazna doživotne robije.

Branković se tereti za teško ubistvo jer je, kako tvrdi tužilaštvo, staricu usmrtio iz bezobzirne osvete zato što ga je dve godine pre zločina prijavila za krađu šume, zbog čega se protiv njega vodi postupak pred aleksinačkim Osnovnim sudom.

Prema navodima optužnice, nakon što se posvađao sa žrtvom, kuhinjskim nožem čija je oštrica bila dužine 12.5 centimetara naneo joj je devet uboda nožem u glavu i vrat, kao i rane po rukama, udarao je čašom a zatim joj uvrtao vrat sve dok nije nastupila smrt.

Siniša je na saslušanju pred sudom priznao zločin, osim što je osporio da je starici zavrtao vrat.

- Tog dana sam otišao kod Vinke da sadimo pasulj i da im očistim sobu, jer smo se pomagali, trebalo je za taj posao i da mi plati. Boban je otišao u Sokobanju poslom, pa sam njegovu majku zatekao samu. Pre dve godine ona me tužila za neku šumu iako nije njena, pa smo se tog dana oko toga posvađali. Popili smo po dve - tri rakije, a oko 22 sata opet smo se oko toga dohvatili - rekao je optuženeni.

- Ona mi je kazala da sam pijana stoka. Uzeo sam nož koji mi se našao pri ruci i počeo da je udaram njime u predelu vrata dok je sedela na krevetu, pa sam dohvatio staklenu čašu i udarao je po glavi. Ona se branila, ali je bila slabija od mene. Kada je prestala da se pomera, okrenuo sam je na stomak... Ne znam zašto sam to učinio, nisam prema njoj imao neke seksualne namere... Otišao sam kući da spavam, a ujutro sam pobegao.... Ne znam zašto sam to uradio, jednostavno se desilo - dodao je.

- Nemam drugo šta da kažem, tako je bilo, ne mogu da poreknem, ali joj nisam uvrtao glavu, nije za tim bilo potrebe. Jedino kad sam je okretao, ako sam joj tada uvrnuo vrat - branio se optuženi i isticao da je impulsivno reagovao jer je bio uvređen, te da nije imao nameru da Vinku ubije.

Sudija Mirko Drašković, predočio je Siniši jednu od fotografija za uviđaja i upitao ga zbog čega je starica zatečena sa podignutom suknjom i spuštenim donjim vešom okrenuta na stomak.

- Tačno je da sam ja poslednji video Vinku u tom položaju, jesam je okrenuo na stomak, ali ne znam ko joj je skinuo suknju i veš – tvrdio je Branković.

Pred sudom je danas saslušana i veštak psiholog Emilija Nikolić koja je objasnila da Branković nije psihopata.

- Kod njega je usled dugogodišnje zloupotrebe alkohola došlo do gubitka kontrolnih mehanizama. Usledilo je sve veće socijalno propadanje i moralno osujećenje. Sposoban je da oseća sažaljenje i ima osećaj griže savesti, ali je alkoholni zavisnik što je dovelo do promene u njegovoj ličnosti – objasnila je sudski veštak.

Saslušan je i dr Miodrag Zdravković, veštak iz Zavoda za sudsku medicinu koji je radio obduckiju Vinkinog tela. Fokus njegovog izlaganja odnosio se na mogućnost da je žrtva iščašila vrat na drugi način s obzirom na to da je Branković negirao da je starici naneo i tu povredu.

- Teoretski, takva mogućnost je postojala, ukoliko bi glava bila zaglavljena u nekom uskom prostoru, a telo se rotiralo. Takođe, s obzirom na to da je žrtva bila u besvesnom stanju, jači udarac bi mogao da dovede do ovakve povrede - objasnio je sudski veštak. Na pitanje sudije Mirka Draškovića, kakvog su intenziteta bili bolovi koje je starica trpela, Zdravković je objasnio da su oni bili izuzetno jaki, s obzirom da su nanošeni nožem po glavi i vratu, da je starica bila svesna jer postoje i odbrambene rane.

Na pitanje sudije Draškovića da li su u genitalnoj regiji žrtve pronađene neke povrede koje ukazuju na seksualni napad, Zdravković je potvrdio postojanje jednog krvnog podliva koji bi mogao biti posledica pokušaja polnog odnosa, jer je po svemu sudeći nastao u vreme kritičnog događaja, ali nije mogao da eksplicitno da se izjasni o mehanizmu njegovog nastanka.

Vinkin sin Boban vidno uzbuđen slušao je detalje majčinog stradanja, i za svog nekadašnjeg prijatelja zatražio najstrožu kaznu jer ih je izneverio iako su ga prihvatili kao najrođenijeg.

- Otac ga je isterao iz kuće zbog pijanstva, pa smo ga mi prihvatili, sa mnom je spavao u krevetu... Nije tačno da ga je moja majka prijavila što je posekao drva. To se desilo još 2018. godine, on se i dalje družio sa nama, nikada nije pokazivao da je na majku bio ljut – kazao je sin žrtve.

Rekao je da je na dan ubistva bio u Sokobanji, da se popodne čuo sa majkom te da mu se ona tada nije požalila da se svađala sa Sinišom.

- Rekla mi je samo da mu kupim flašu rakije i filtere za cigarete. Da sam čuo da je bilo nekih problema između njih, vratio bih se kući i to bih sprečio, ali zaista ništa nije ukazivalo na predstojeću tragediju. Imao sam poverenja u njega, nikada se niko nije žalio na njegovo ponašanje... Nije bio agresivan, nijedna žena sa njim nije imala problema. Ne znam šta mu je bilo, ali tvrdim jer ga poznajem celog života, nije moguće da posle 200 grama rakije, koliko tvrdi da je popio, nije znao šta radi - rekao je za Telegraf Boban.

- Moja majka sa njim nije imala nikakav emotivan odnos da bi to bio razlog da je napadne, zaista ne znam šta ga je snašlo. Šta god bilo, on ne sme da se ponovo nađe na slobodi. Nasilnici koji siluju i ubijaju ne smeju da imaju pravo na to. Ne mogu da zamislim da ga opet vidim u selu, da me navede da nešto uradim, pa da ja robijam... Razumeo bih da je izudarao, moja majka je umela da ponekad oštro reaguje, da kaže nešto što ne treba, ako je bila kriva, udari joj dva šamara... A, opet, i da je bila kriva, bio je u njenoj kući, nije smeo tako da postupi – kazao je Stojanović.

On se pridružio krivičnom gonjenju, ali je naglasio da od bivšeg prijatelja ne želi novac.

- Iz njegovih ruku neću da uzmem ništa. Ako neke pare dobijem, daću ih za sigurnu kuću za žene i decu žrtve nasilja – obećao je Stojanović.

Suđenje se nastavlja 8. februara iznošenjem završnih reči optužbe i odbrane.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA