≫ 

20 godina od napada na autobus Niš eskpresa u Podujevu: Ubijeno i dete (2), niko nije odgovarao

Silina eksplozije podigla je autobus u vazduh i odbacila ga petnaestak metara daleko od mesta na kojem je bila bomba, navodi se u Unmikovim dokumentima načinjenim neposredno posle napada.

  • 12
Napad na autobus Niš ekspresa kod Podujeva, Podujevo Printskrin: RTK2

Na današnji dan pre tačno 20 godina dogodio se  jedan od najvećih napada na Srbe. Napadnut je autobus kod Podujeva desio se 16. februara 2001. godine kada je eksplozijom mine na magistralnom putu Niš—Priština, u selu Livadice, dignut u vazduh prvi autobus iz konvoja kojima su raseljeni Srbi sa Kosova i Metohije u pratnji Кfora, išli u Gračanicu, na pravoslavni praznik Zadušnice. U napadu je odmah poginulo 10 osoba, a još dve su potom umrle od povreda.

Poginuli su Sunčica Pejčić, Živana Tokić, Slobodan Stojanović, Mirjana Dragović, Nebojša, Snežana i Danilo Cokić, Veljko Stakić, Nenad Stojanović, Milinko Кragović, Lazar Milkić i Dragan Vukotić. Najmlađa žrtva bio je dvogodišnji Danilo Cokić. Povređeno je 43 ljudi.

Istragom je utvrđeno da je eksploziv bio smešten u cev za drenažu ispod magistralnog ispod puta. Britanski vojnici su tokom istrage pored puta pronašli žicu dugačku oko 600 metara kojom je aktivirana naprava sa 70 do 100 kilograma eksploziva, kako je procenjeno.

Drugi kraj žice pronađen je u jednoj kući na obližnjem brdu.

Ukrajinski vojnici Kfora su istog prepodneva demontirali još šest sličnih eksplozivnih naprava s daljinskim upravljačem na putevima koji vode ka Štrpcu, najudaljenijoj srpskoj enklavi.

Čekali konvoj 

Prema podacima iz istrage, na brdu kod sela Livadice sedela su dva muškarca i čekala prolazak konvoja srpskih autobusa. Neposredno pre prolaska autobusa, razvukli su žicu do debla koje je na uzvisini iznad puta, zapalili cigarete i čekali.

Na signal trećeg pripadnika te grupe, privezali su žice za akumulator i aktivirali bombu u trenutku kada je autobus „Niš-ekspresa” bio tačno iznad cevi za drenažu. Silina eksplozije podigla je autobus u vazduh i odbacila ga petnaestak metara daleko od mesta na kojem je bila bomba, navodi se u Unmikovim dokumentima načinjenim neposredno posle napada.

Ubrzo nakon napada, navodi se u izveštaju Unmika, naređeno je da se krater koji je nastao posle eksplozije zatrpa – da bi saobraćaj normalno funkcionisao. Istražitelji tvrde da su na taj način uništeni dokazi. Naredbu da se krater zatrpa izdali su oficiri Кfora. Ipak, nedugo posle napada, otkriveno je da DNК pronađen na nekoliko opušaka s mesta odakle je aktivirana bomba odgovara DNК povezanim sa slučajem ubistva u Nemačkoj iz 1997. godine, za koje je osumnjičen Fljorim Ejupi.

Osumnjičeni za ovaj teroristički napad, Albanac sa Кosova Fljorim Ejupi, uhapšen je nakon napada, ali je ubrzo pobegao iz američke vojne baze „Bondstil” kod Uroševca, gde je bio pritvoren. Ponovo je uhapšen u junu 2004. u Tirani i predat Unmik policiji. Pored Ejupija, pod sumnjom da su povezani sa ovim terorističkim napadom u isto vreme uhapšeni su Čelji Gaši, Avdij Behljulji i Jusuf Veljiu.

Sudsko veće međunarodnih sudija Unmika je 2008. godine Fljorima Ejupija proglasilo krivim za podmetanje eksploziva i tada je osuđen na 40 godina zatvora. Međutim, Vrhovni sud Кosova je, u drugostepenom postupku marta 2009. godine, oslobodio Ejupija zbog navodnog nedostatka dokaza. Za ovaj zločin još uvek niko nije odgovarao.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Kkk

    16. februar 2021 | 08:55

    ZASTO NASA DRZAVA NE TRAZI NJEGOVO IZRUCENJE PREKO INTERPOLA? ON JE U NEMACKOJ!

  • UB

    16. februar 2021 | 09:10

    Nikad u nato!

  • Cika Velja

    16. februar 2021 | 10:23

    Koliko ja, iz znanja od ranije,vidim,šiptari izgleda imaju taj usud da misle da njihovi autobusi ne mogu da lete?! A mogu...!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA