• 21

Profil ubice iz Vranja: Pre Sare ubio ženu, drugu ranio, o tome pričao bez kajanja, a tražio i pomoć

Marjan Stamenković bio je na slobodi od 2017. godine, tražio posao i obraćao se medijima, a podataka o tome da je neuračunljiv ili psihiči bolestan - nema

  • 21
Marjan Stamenkovic, ubica iz Vranja, dosije, MUP

Ilustracija: Nikola Jovanović Foto: Privatna arhiva/OK radio

Marjan Stamenković (47) ubio se u ponedeljak uveče u Vranju, nakon što ga je policija opkolila, pošto se sumnjiči za ubistvo devojke Sare A. (27) na benzinskoj pumpi, a Više javno tužilaštvo naložilo je obdukciju njegovog tela. Sve okolnosti pod kojima je stradao, biće rasvetljene, poručuje Danijela Trajković, viši javni tužilac.

Inače, rezultati obdukcije tela Sare pokazali su da su prve pretpostavke sa uviđaja bile tačne - ubica je u devojku ispalio 6 metaka. Na telu devojke bile su četiri prostrelne i dve ustrelne rane u predelu leđa.

Marjan Stamenković već je ranije osuđivan za ubistvo, kao i za pokušaj ubistva. On je u noći između 12. i 13. januara 1998. godine ubio Vranjanku A. T., a 22. novembra 2006. godine pokušao je da ubije H. T. Lj., koju je više puta ubo nožem u grudi, ali je devojka preživela.

Pričao o zločinima do najsitnijih detalja, bez krivice

Dejan Dimić, novinar iz Vranja, koji je izveštavao sa ranijih suđenja Marjanu Stamenkoviću, kaže da u svojoj karijeri nije naišao ni na jedan sličan slučaj, kao što je bilo suđenje Marjanu.

- Ništa slično u sudskoj praksi do sada ovde nije viđeno. Njegova suđenja su bile prave predstave za sve prisutne. Tako se on ponašao, voleo je da komunicira sa publikom, da namiguje da razgovara, da dobacuje. Onda imao je veoma bizarna objašnjenja za situacije koje su prethodile izvršenju krivičnih dela. Kada je imao reč da nešto kaže, pričao je u najsitnije moguće detalje, bez osećaja krivice, bez kajanja, kao da ništa nije uradio, kao da nije svestan da će posle otići u zatvor, kao da priča o nečemu najobičnijem, svakodnevnom, a ne o ubistvu - seća se Dimić.

Sakrivao se od policije danima

Marjan Stamenković je posle pokušaja ubistva i dok se nalazio u bekstvu, došao na odeljenje hirurgiju gde je ležala teško povređena H. T. LJ. Devojka je potom prebačena u beogradski Urgentni centar gde je imala stalnu policijsku zaštitu.

Poznat je po uspešnom izbegavanju policijskih potera. Posle prvog ubistva on je dve nedelje bežao, dok je policija tragala za njim, a posle pokušaja ubistva 2006. uspevao takođe da beži pet dana.

Grešku je napravio je kupujući pljeskavicu na vranjskoj autobuskoj stanici, gde je uočen i prijavljen policiji.

Zdrava i uračunljiva osoba

Danijela Trajković, viši javni tužilac, kaže da u njihovoj kaznenoj evidenciji stoji da je Stamenkoviću suđeno kao zdravoj i uračunljivoj osobi.

- Nema podataka da je imao neko duševno oboljenje. Takvih podataka nema u ranijim postupcima - pojašnjava Trajkovićeva.

Takođe, ni u Višem sudu u Vranju nemaju podatke da mu je suđeno kao osobi koja ima neku bolest tog tipa.

U čaršiji su se pojavile glasine da je imao mere nadzora, što policija, tužilaštvo i sud demantuju. On je odslužio kazne, i od 2017. godine je bio slobodan.

Marjan Stamenković

Marjan Stamenković, Foto: OK radio

I Milan Stanojković, direktor Specijalna bolnica za psihijatrijske bolesti "Gornja Toponica", kaže da je bilo veštačenja Marjanovog stanja, ali u ranijim slučajevima.

Prema nezvaničnim podacima iz ove ustanove, on nije bio skoro tamo na lečenju, osim što su u tim procesima na suđenju za ranija dela, učestvovali lekari ove ustanove.

Posle zatvora tražio posao, obraćao se medijima

Mrajan Stamenković bio je slobodan posle izlaska iz zatvora, šetao se po gradu, tražio zaposlenje, čak i obilazio medije tražeći njihovu pomoć u ostvarivanju svojih radnih prava.

Prema podacima iz istrage, pre nego što je presudio sam sebi iz pištolja iz kog je ubio Saru, pregovarao je sa policijom, ispalio jedna hitac nasumice, tražio čašu vode "da ne ode žedan na onaj svet", kako je rekao, jer od subote nije pio ništa.

Dva dana je lutao po gradu, viđen je bio na više mesta, a na kraju opkoljen u jednoj šupi, koju je nasumično izabrao.

Video: Snimak s mesta nesreće: Na ovom mestu u Vranju ubijena je mlada devojka

(Slađana Tasić)

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Ivan

    Ne podržavam da se o pričama o ovakvim ljudima pune novine, jer mnoge ljude dodatno podstiče na takvo nedelo to što se posle pojavljuju u medijima. U razvijenijim zemljama mediji već imaju taj vid prakse da cenzurišu ovakve priče i ne pišu biografije o monstrumima iz gore navedenog razloga.

  • Bokara

    Država jedini krivac za ovo!!!

  • ????

    Dokle ce sudstvo biti nezavisno ??? Gde je jos to u praksi , u kojim zemljama, gde se jos sudije ponasaju ovako bahato , bezobrazno, koga se boje , KO ih podplacuje da pustaju ovakve zlikovce pre vremena ili uopste pustaju one koji bi trebalo da budu na dozivotnim , neka neko objasni !!?? Da li bi se te sudije ponasale isto da su njihova deca u pitanju . Smenjujte tu bagru , ne zasluzuju dinar jedan od plate , a I taj apelacioni sud je jedno zlo I nistarija, najgore sudstvo !!

Preporuka sa Weba

by Content Exchange

Google preporuke

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima