≫ 

Potvrđena presuda za pokušaj silovanja u Nišu: Pratio devojku, pa nasrnuo na nju. Robijaće 5 godina

Žrtva opisala kako je sve izgledalo te noći

  • 6
Maltretiranje devojke, silovanje

Foto-ilustracija: Shutterstock

Apelacioni sud u Nišu pravosnažno je osudio na pet godina zatvora Stefana Stamenkovića (25) iz leskovačkog sela Guberevac zbog pokušaja silovanja Nišlijke (24). Na taj način potvrđena je presuda Višeg suda u Nišu izrečena 10. jula prošle godine, a na koju su Stefanovi branioci izjavili žalbu.

Do stravičnog napada je došlo 30. avgusta prošle godine u hodniku stambene zgrade na Keju Kola srpskih sestara u kojoj devojka živi. Ono što ovaj slučaj čini još užasnijim je što je seksualni predator pratio devojku iz kafića u kojem je bila sa momkom, sačekao da on ode nakon što je dopratio do kuće, a zatim je napao.

Stefanov branilac Dragan Mladenović tražio je da se presuda ukine i predmet vrati na ponovno odlučivanje zbog bitnih povreda ZKP, nepravilno utvrđenog činjeničnog stanja i krivične sankcije. Alit Amzić, koji ga je branio po službenoj dužnosti izneo isti zahtev, ali je ostavio mogućnost da se Stefanu sudi za blaže krivično delo, nedozvoljene polne radnje te da se osudi na kućni zatvor bez primene elektronskog nadzora.

Međutim, Apelacioni sud je obe žalbe odbacio kao neosnovane i Stefana ponovo osudio na petogodišnju zatvorsku kaznu.

- Neosnovano se žalbom tvrdi da je izreka presude nejasna. Sud je utvrdio da sadrži jasan i dovoljan opis radnji kojima je optuženi ostvario sve bitne elemente krivičnog dela koje mu se stavlja na teret. Takođe, ne može se prihvatiti žalbeni navod da je činjenično stanje pogrešno utvrđeno jer je navodno zasnovano samo na iskazima oštećene koja ih je menjala, te da nije dokazan umišljaj optuženog, odnosno da nije hteo da je prinudi na obljubu već eventualno samo na nedozvoljene polne radnje - naveo je Apelacioni sud.

- Pravilno je utvrđeno da se radi o pokušaju silovanja ne samo na osnovu iskaza oštećene već i medicinske dokumentacije u kojoj su konstatovane brojne povrede koje je oštećena zadobila prilikom pružanja otpora, a delimično i iz odbrane optuženog. Pravilno je prihvaćen iskaz oštećene koja je u svim fazama postupka opisivala način na koji je optuženi primenjivao nasilje, ugriz za levi obraz, stiskanje u predelu vrata, zadavanje udaraca pesnicom u galvu, obaranje na pod...Da se radi o pokušaju obljube svedoči kontinuirani pokušaj skidanja šortsa, prislanjanje donjeg tela optuženog uz njeno uz reči: - Ako nećeš seks, uzeću ti telefon! - dodato je u obrazloženju.

U postupku po žalbi, nije prihvaćen ni stav branilaca da optuženi nije preduzeo prinudu radi vršenja obljube, već radi polnih radnji jer joj nisu konstatovane povrede u predelu genitalija, a kada je savladao, nije izvršio silovanje.

- Sud je ustanovio da mu je namera bila da izvrši silovanje, ali da delo nije dovršio zbog ponašanja oštećene koja mu je sve vreme pružala trajan, aktivan i dosledan otpor, opirala se, pomerala i uzvraćala udarce. Takođe, postojao je direktan umišljaj jer je devojku pratio do ulaza u zgradu sa ciljem da sa njom ima seksualni odnos, nije odustao ni kada ga je odbila, a njegova uračunljivost nije bila upitna – naveo je Apelacioni sud.

Ocenjujući odluku o krivičnoj sankciji, sud je bio stava da su pravilno cenjene i olakšavajuće i otežavajuće okolnosti.

- Od olakšavajućih okolnosti uzeta je u obzir ranija neosuđivanost optuženog, životna dob i lične i porodične prilike, kao i svest o izvršenom delu. A od otežavajućih, cenjen je stepen ugroženosti zaštićenog dobra te posledice po fizičko i psihičko zdravlje oštećene - piše u pravosnažnoj presudi.

Apelacioni sud je naveo da se kaznom od pet godina zatvora ostvaruje individualna i generalna prevencija koja se ogleda u izražavanju društvene osude za ovo delo, jača se moral i učvršćuje obaveza poštovanja zakona.

Žrtva seksualnog predatora progovorila je za medije i iznela detalje svirepog napada.

- Išao je iza mene i pričao nešto nesuvislo kao: "S kim se ti to ljubiš, koji su to slepci?" Smatrala sam da će na tome ostati i krenula ka vratima zgrade da bih iznenada osetila udarac s leđa. Oborio me je i ugrizao za obraz, pokušavao je da mi skine šorts, ali sam srećom imala jak kaiš tako da se mučio, a ja sam se grčevito odupirala što ga je iznerviralo. Počeo me je da me udara pesnicama po glavi, mislila sam da ću se onesvestiti. Uspela sam da dograbim telefon kako bih pozvala pomoć, a on je pokušao da mi ga uzme. Dok smo se otimali oko aparata, uspela sam da ga odgurnem i on je proleteo kroz vrata koja su se automatski zatvorila. On je bio toliko drzak da je ostao pred vratima ne pokušavajući da pobegne. Otrčala sam do stana, pa je moja mlađa sestra pozvala policiju i mog momka, a on je iste večeri uhapšen - opisala je napad devojka.

Ako trpite nasilje ili poznajete nekog ko trpi nasilje pozovite SOS telefon 0800 - 35 00 36.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Ludi Milojko

    10. mart 2021 | 11:21

    Odma u apsanu!Verovatno mu nije prva zrtva!!!!😡

  • Larva

    10. mart 2021 | 11:22

    Pokušaj silovanja - 5 godina? Bolje da si je ubio, manje bi robijao. Kakva nakazna država!

  • Bojana

    10. mart 2021 | 11:50

    Bravo za sud i sudiju u ovom postupku. Samo najoštrije sa monstrumima, to je jedini način. Horor.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA