• 1

Umesto da petao najavi početak dana, pucnji su označili kraj: Godišnjica masakra u Velikoj Ivanči

, Telegraf

Ranom zorom 9. marta 2013. godine, Bogdanović je uzeo pištolj u ruke

  • 1
Velika Ivanča, masakr

Ljubiša Bogdanović ubio je i dvogodišnje dete Foto: Marko Todorović

Osam godina nakon najvećeg masakra u Srbiji, Velika Ivanča je prazna a groblje puno. Tog 9. aprila Ljubiša Bogdanović zauvek je ugasio tri porodice, pet je zavio u crno, a vreme u selu je stalo.

Ranom zorom 9. marta 2013. godine, Bogdanović je uzeo pištolj u ruke i prvo je ubio svog sina Branka (42) i majku Dobrilu (83). 

Umesto da zvuk petlova označi novi dan, zvuk metkova označio je kraj...

Nakon svirepog ubistva porodice krenuo je iz dvorišta u drugo... Komšije i prijatelje ubijao je u snu, na kućnom pragu, u dvorištu...

U kući Despotovića ubio je na vratima Mikaila (61), a potom i Milenu (61), njihovog unuka Gorana (23), njegovu suprugu Jovanu (21) i njihovog dvogodišnjeg sina Davida.

U domu Ješića ubio je Ljubinu (64) i  njenog sina Miloša (48), u domu Mijailovića bračni par Velimira (78) i Olgu  (79). U poslednjoj u nizu, kući porodice Stekić ubio je Draganu (50) i Danicu (78).

Nakon toga odlučio je da presudi sebi. Pucao je sebi u glavu. Dva dana kasnije je preminuo i sahranjen je na groblju u selu Rajkovac.

Motiv najvećeg masakra u Srbiji nije poznat. Prema pričama koje su se prethodnih godina raspredale po selu, do svađe je najpre došlo u kući, jer su Ljubišu navodno ukućani želeli da izbace.

To je u razgovoru za "Telegraf" ranije rekao Radoje Stekić, glava poslednje kuće u koju je Ljubiša, inače njegov brat od tetke, ušao. A kada je ušao, ovom čoveku oduzeo je deo njega.

- Sve mi je crno, bez imalo belog. Jutro svane, oči vide dan, a mozak ne registruje. Kažu mi: "Budi jak", a ja ih pitam kako? Sin mi je spavao na spratu, nije ni čuo kad su mu ubili majku. Da sam ja bio tu, sprečio bih ga, a ovako... Živim, a života mi nema - rekao je tada Radoje.

Ljubišu je tada opisao kao dobrog čoveka kog su, kako je tada rekao "iznervirali i probudili zlo u njemu."

- Samo, on je napravio grešku, ubijao je nedužne ljude. Hteli su da ga izbace iz kuće, njegova žena, majka i sin. A on je bio naivan i sve što je stekao, preveo je na sina. Tukli su se i svađali celu noć, on nije ni spavao i pred jutro je "pukao", ko zna da li je on i spavao tu noć. Najavio je da će ih ubiti pre nego što ga izbace iz kuće - rekao je tada Radoje.

Video: Godišnjica najvećeg masakra u Srbiji

(Telegraf.rs)

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Preporuka sa Weba

by Content Exchange

Google preporuke

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima