≫ 

Vreme čitanja: oko 3 min.

Kakav je život danas u selu masakra? "Mrtvo, ima perspektivu da zaživi, Beograđani se doseljavaju"

Vreme čitanja: oko 3 min.

* Oko pet ujutru, 9. aprila 2013. godine, Ljubiša Bogdanović je započeo svoj krvavi pir. Ubio je najpre svog sina Branka (42) i majku Dobrilu (83) * - Prošlo je vreme, a vreme sve leči. Nažalost, to se dešava - rekao je gost sela Velika Ivanča * Danas je u selu Velika Ivanča organizovana vakcinacija meštana.

  • 0
velika ivanča, žrtve Žrtve masakra u Velikoj Ivanči Foto: Privatna arhiva

"To je bilo strašno za celu zemlju, a kamoli za selo", "Nastavljaš da živiš dalje. Svi se i dalje sećamo ali živimo dalje", ovim rečima meštani Velike Ivanče opisuju masakr, koji je počinio 9. aprila 2013. godine Ljubiša Bogdanović potpuno ugasivši tri porodice, dok je pet zavio u crno.

- Šta može sad da se kaže? To je bilo strašno za celu zemlju a kamoli za selo. Ja sam ga poznavao i to kao mirnog čoveka, a šta mu se desilo u jednom trenutku sumanutosti, to ni medicina ne može da odgonetne. Poznavao sam i sve žrtve... - kazao je za Telegraf.rs Nebojša Milovanović iz Velike Ivanče.

Napomenuo je da članovi porodice žale za svojim bližnjima.

- Ali život ide dalje. Selo je danas dobro - rekao je Milovanović.

Meštanka sela, koja je zahtevala da ostane anonimna, istakla je da se masakr dogodio odavno, ali da je i dalje veoma iznenađena.

- Nije on bio takav. Koliko ja znam bio je fin, brat mu je i dalje živ - kazala je meštanka Ivanče.

Druga meštanka je, za Telegraf.rs napomenula, da niko iz sela nije otišao zbog zločina u kom je 13 osoba izgubilo život, među kojima i dvogodišnji David.

Još jedna žiteljka je isto istakla da se niko nije odselio zato što se u Velikoj Ivanči desio masakr.


- Nastavljaš da živiš dalje. Svi se i dalje sećamo ali živimo dalje. Taj zaseok je izolovan, niko se nije zbog toga odselio, nego zbog uslova života, nema kafića, Dom kulture gde da se mladi okupljaju... Selo je mrtvo a ima perspektivu da zaživi. Ljudi se iz Beograda doseljavaju, kupuju vikendice - kaže jedna od meštanki koja takođe nije želela da otkrije svoje ime.

Gost sela, koje će ostati upamćeno kao mesto najvećeg masakra u Srbiji, kaže za Telegraf.rs da meštani normalno žive i da se zločin desio kao što se dešavaju, prema njegovim rečima, i u Beogradu.

- Normalno da porodice osećaju svu težinu tog zločina, mada nije ostavio mnogo članova porodice. Prošlo je vreme, a vreme sve leči. Nažalost, to se dešava - rekao je gost sela Velika Ivanča.

Danas je u selu Velika Ivanča organizovana vakcinacija meštana.

Činjenice o masakru

Oko pet ujutru, 9. aprila 2013. godine, Ljubiša Bogdanović je započeo svoj krvavi pir. Ubio je najpre svog sina Branka (42) i majku Dobrilu (83). Nakon toga je komšije, prijatelje ubijao u snu, na kućnom pragu, u dvorištu...

U kući Despotovića ubio je na vratima Mikaila (61), a potom i Milenu (61), njihovog unuka Gorana (23), njegovu suprugu Jovanu (21) i njihovog dvogodišnjeg sina Davida. U domu Ješića ubio je Ljubinu (64) i  njenog sina Miloša (48), u domu Mijailovića bračni par Velimira (78) i Olgu  (79).

U poslednjoj u nizu, kući porodice Stekić ubio je Draganu (50) i Danicu (78).

Kad je oduzeo 13 života, Bogdanović je odlučio da presudi sebi. Ispalio je metak u glavu ali nije odmah preminuo, već dva dana kasnije u bolnici.

Sahranjen je na groblju u selu Rajkovac.

Šta je bio motiv ovog najvećeg masakra u Srbiji nije poznato. Prema pričama koje su se prethodnih godina raspredale po selu, do svađe je najpre došlo u kući, jer su Ljubišu navodno ukućani želeli da izbace.

Video: Godišnjica najvećeg masakra u Srbiji

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA