• 3

Saga o Zvonku Cvetkoviću se nastavlja: Obmanuo sud da je angažovao Vladimira Đukanovića da ga brani

, Telegraf

Đukanović je u pismenom otpravku dostavljenom Višem sudu u Nišu naveo da ga Cvetković nije angažovao, da nema nikakve veze sa njim i da se očigledno radi o "grubom falsifikatu", uz apel da se pokrene postupak kako bi se to lice sankcionisalo

  • 3
Zvonko Cvetković

Foto: Privatna arhiva

Zvonko Cvetković (64) iz Kragujevca obmanuo je Viši sud u Nišu da je kao branioca angažovao poznatog beogradskog advokata i poslanika SNS Vladimira Đukanovića. Podsetimo, Cvetković je optužen da je, dok se lažno predstavljao kao savetnik tadašnjeg premijera Srbije Aleksandra Vučića i visoki funkcioner BIA, prevarom i iznudom stekao oko 30.000 evra i 350.000 dinara, navodi Blic.

Cvetković je na prošlom ročištu u Višem sudu u Nišu, gde mu se ponavlja suđenje nakon što je Apelacioni sud u Nišu ukinuo presudu kojom je bio osuđen na šest godina zatvora i kaznu od 100.000 dinara, saopštio da je Đukanoviću dao punomoćje za zastupanje, što je ušlo u sudski zapisnik. No, u međuvremenu poznati advokat je to demantovao i, kako je saopštio danas predsednik sudskog veća Mirko Drašković, apelovao na sud da protiv osobe koja je dala takvo obaveštenje pokrene postupak radi sankcionisanja.

Đukanović je u pismenom otpravku dostavljenom Višem sudu u Nišu naveo da ga Cvetković nije angažovao, da nema nikakve veze sa njim i da se očigledno radi o "grubom falsifikatu", uz apel da se pokrene postupak kako bi se to lice sankcionisalo.

Jučerašnje ročište na kojem je trebalo da počne ponovni sudski postupak je odloženo jer se pred sudom nije pojavio upravo Cvetković.

Njegov branilac, poznati advokat iz Niša Saša Knežević, koji ga zastupa od početka suđenja, rekao je da je obavešten mejlom da je njegov klijent hitno primljen u Klinički centar u Kragujevcu zbog bolesti, uz fotokopije medicinske dokumentacije, koju je dostavio sudu.

Ročište odloženo za kraj aprila

Pred sudom se nisu pojavile ni oštećena N. R, za koju je njen zastupnik advokat Milan Petrović rekao da je bolesna i da se ne oseća dobro, kao ni druga oštećena V. M. za koju nije bilo dokaza da je uredno pozvana, pa je današnje ročište odloženo za kraj aprila.

Prošlo ročište, inače na kojem je Cvetković saopštio da je angažovao advokata Đukanovića za zastupanje, bilo je odloženo zbog bolesti sudije Draškovića.

Cvetković je u julu prošle godine bio osuđen na šest godina zatvora i novčanu kaznu od 100.000 dinara jer je, kako se sumnja, vlasnicu privatne firme N. R. iz Niša pretnjom prinudio da mu preda oko 30.000 evra, a da je od V. M. iz Ćuprije na prevaru uzeo 350.000 dinara za navodno opremanje kuće u Beogradu.

Cvetković je optužen da se u 2015. godini N. R. iz Niša, poznanici V. M. iz Ćuprije sa kojom je bio u emotivnoj vezi, lažno predstavio kao savetnik premijera za bezbednost i visoki funkcioner BIA Miroslav Milenković i predočio joj da će biti uhapšena po optužnici od 400 strana jer se "zamerila političarima". Navodno je pred njom nazvao tužioca za organizovani kriminal Miljka Radosavljevića kako bi se raspitao o njenom "slučaju" i na papiru napisao 30.000 evra, što je predstavljalo sumu koju treba da plati kako bi izbegla hapšenje.

Plaćanje "opasnim igračima"

Tereti se da joj je tada zapretio da ako preko njega ne plati "autoritetima iz Beograda" koji su "opasni igrači" može ostati bez porodice te da će se "nešto podmetnuti u njen auto ili auto njenog sina" i da "opasni igrači" mogu da lako nameste šta god žele... U strahu za porodicu, N. R. mu je dala 6.500 evra, a njen muž 2.090 evra i 400 švajcarskih franaka, ali se Cvetković, prema optužnici, ljutio što nisu doneli još novca ističući da mora "od Gašića iz Kruševca" da uzme ostatak novca jer je toliko obećao da će odneti u Beograd. Za dva dana mu je dala još 6.010 evra pa joj je rekao da ostatak spremi za dve nedelje jer u međuvremenu "putuje u Brisel sa premijerom". Tereti se da je zatražio da novac stavi u kutiju od viskija i preda V. M. koju je kasnije pokupio...

Cvetković se na prošlom suđenju branio da mu je sve namestila N. R. vlasnica privatne firme iz Niša, jer je, kako je naveo znao da ima saznanja da ona švercuje drogu!?

- Sve je htela da mi namesti N. R. jer sam imao saznanja da švercuje drogu u gumenim cevima. Upozorio sam je da joj preti hapšenje kod Priboja i ona se puno zahvalila što je uspela to da izbegne. Inormaciju o hapšenju mi je dao inspektor iz Užica koji je bio pod dejstvom alkohola. Posle par meseci N. R. me je zvala da joj zakažem sastanak kod predsendika Prvirednog suda u Nišu. Pa da je sve tako kako ona tvrdi, da li bi me zvala da joj ugovorim sastanak u sudu - branio se Cvetković na prošlom suđenju.

Cvetković se u avgustu 2018. godine našao u središtu velike afere kada je, po pisanju medija, priveden nakon prijave sudije Osnovnog suda u Vranju Marije Janićijević zbog proganjanja i "urušavanja ugleda i karijere", nekoliko dana nakon što su u javnost procurele njene neprikladne fotografije. Ona je medijima ranije izjavila da je bila žrtva "najpre prevare, a zatim i proganjanja".

Bio i inspektor i doktor...

Cvetković je, inače, stari znanac policije i već je hapšen zbog prevara. Pre četiri godine sumnjičen da se lažno predstavljao kao inspektor BIA, uzimajući novac za zapošljavanje u Kliničkom centru, pomoć u privatizaciji, skraćenju zatvorske kazne, a navodno je radio i kao doktor...

(Telegraf.rs)

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Lord

    Puna Srbija naivnih...

  • Гаргамел

    Да је ово правна држава, онда би кривично одговарали и сви који су давали мито . Лакрдија од државе

  • Kale

    Ovaj je nepopravljiv, šest godina je malo, treba 12 da dobije

Preporuka sa Weba

by Content Exchange

Google preporuke

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima