≫ 

Žene koje prijave nasilje ne smeju da završe na groblju: "Jednu ubio muž, drugu sin, treću bivši"

Rodno nasilje je u prethodnih 10 godina odnelo 320 života, ove godine ubijeno sedam

  • 4
Ubica, sekira, telo, les, trudnica udovica place Foto-kolaž: Shutterstock, Telegraf

Ne sme se dozvoliti da žene koje prijave nasilje u porodici budu ubijene, poručeno je danas na predstavljanju Strategije za sprečavanje i borbu protiv rodno zasnovanog nasilja prema ženama i nasilja u porodici do 2025. godine, i istaknuto da je država iziricanjem 6.000 hitnih mera spasila brojne žrtve nasilja.

Ocenjeno je da je Srbija u potpunosti posvećena i spremna da multisektorskim koordiniranim odgovorom, usklađenim sa međunarodnim preporukama, na koje se kao država obavezala, reaguje na rodno zasnovano nasilje.

Potpredsednica vlade i predsednica Koordinacionog tela za rodnu ravnopravnost Zorana Mihajlović ocenila je da zajedno moramo da se borimo protiv rodnog nasilja koje je u prethodnih 10 godina odnelo 320 života.

- Borimo se da dođemo do društva koje je nenasilno. Pitanje je možemo li to da uradimo efikasnije i brže. Na dan 18. maj kada obeležavamo sve one trenutke kada su mnoge žene izgubile život u partnerskom i porodičnom nasilju, mi smo imali ubistvo jedne žene - rekla je Mihajlović.

Navela je da jedan deo žena prijavljuje nasilje, ali da one ''završe na groblju''.

- Tri od njih sedam je prijavljivalo nasilje, jednu od njih je ubio muž, drugu sin, a treću bivši partner - rekla je ona.

Mihajlović je naglasila da kroz akcione planove moramo da učinimo sve da toga više ne bude, da ako žena prijavi nasilje, to nasilje mora da nađe svoj pravi tok, ali ne tok da žena bude ubijena.

- Ne bih govorila o delovima ove strategije, ali mislim da je poruka svih nas da vlada nije tu da donese zakone, stragegije i akcione planove, mi smo tu da učinimo sve da naše društvo bude nenasilno, da nasilja više nema - istakla je Mihajlović.

Ministarka pravde Maja Popović ocenila je da je Strategija putokaz za sve nas da preventivno delujemo, unapredimo svoje postupanje i da pošaljemo poruku da se nasilje prema ženama ne toleriše i da će počinioni biti sankcionisani.

Naglasila je da nije dovoljno samo na Dan sećanja na žene žrtve nasilja govoriti o ubijenim ženama posebno što ih je ove godine ubijeno sedam.

- Mnoge od njih su spasene aktivnostima državnih organa, čak 6.000 hitnih mera doneli su srpski sudovi od početka godine, preventivno su delovali i sprečili da dođe do teških oblika nasilja - rekla je ona.

Istakla je da se Strategijom ostvaruje vizija da Srbija bude država u kojoj će svi ziveti bez nasilja, u bezbednom okruženju i dodala da je cilj efikasno sprečavanje svakog oblika rodnog nasilja i nasilja u porodici, kao i pružanje zaštite podrške žrtvama.

- Naša obaveza je da budemo u budućnosti uspešniji, to dugujemo svim ženama i devojčicama koje se bore u našoj zemlji i doprinosimo ugledu i časti naše zemlje - navela je Popović.

Ministarka za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog Gordana Čomić naglasila je da je nasilje slobodan izbor i da je zato zajednička borba tokom donošenja raznih akata bila da se kaže ''nemoj birati nasilje''.

- Ne možemo bez dijaloga žena i muškaraca smanjiti i okruniti volju za nasiljem. Od kada je porodično nasilje postalo krivično delo, sve do ratifikacije Istanbulske konferencije i novih zakona, prolazimo kroz hod u kome jedne druge podržavamo, prolazimo kroz uspone i padove, ali ne odustajemo - rekla je ministarka.

Naglasila je da moramo da budemo privrženi tome da prava moraju da budu jednaka za sve i da primena Strategije predstavlja jedan od vrhunskih ciljeva vlade i društva da živimo pristojnije, bez nasilja.

Video: Pitali smo Beograđanke šta misle o nasilju nad ženama

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Jova

    21. maj 2021 | 13:25

    Bravo zato jos fali zene koje zlostavljaju svije muzeve treba organizovati savetovalista kako zajedno ziveti ja sam sa mojom isao kod socijalnog radnika ali je ona to brzo zaboravila.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA