Pucnji u noge, pa u žrtvu u begu - teška telesna povreda ili pokušaj ubistva? "Važna je posledica"

Snimci nasilja u javnosti se naređali - dvojica muškaraca u Beogradu nogom napala žene, Lozničani se potukli u saobraćaju, u Čačku se pucalo iz pištolja u ugostiteljskom objektu

  • 8

Obračunavanje na javnim mestima u gradovima Srbije više puta je zabeleženo u poslednjim danima juna. Od snimaka nasilja nad ženama preko snimaka tuče jedan na jedan, do ispaljivanja hitaca iz vatrenog oružja.

Tuča u saobraćaju u Loznici desila se 18. juna. Najpre su se potukla dvojica muškaraca, da bi za njome usledila grupna tuča dve ekipe u znak osvete. Prva tuča kvalifikovana je kao remećenje javnog reda i mira, druga kao nasilničko ponašanje.

Pucnjava u popodnevnim časovima na otvorenom u Čačku desila se 21. juna. U bašti jednog lokala maskirani napadač je stao pred žrtvu i nakon nekoliko lažnih upozorenja, zapucao u pravcu mladića. Mladić je pogođen u obe noge, ali, mediji su ranije preneli, nije životno ugrožen. Ovo delo okvalifikovano je kao teška telesna povreda.

Povodom kvalifikacije ova dva dela obratili smo se advokatu Radiši Roskiću kako bi objasnio razlike između remećenja javnog reda i mira, s jedne strane, i nasilničkog ponašanja, sa druge. Takođe, interesovala nas je odluka o kvalifikovanju pucnjave u Čačku kao nanošenje teške telesne povrede, a ne npr. kao pokušaj ubistva.

- Objašnjenje se sastoji u izazvanoj posledici. Dvojica se tuku na kolovozu, ulici... Jedina posledica je uznemirenje kod građana koji to posmatraju. To jeste remećenje javnog reda i mira. U drugoj situaciji se okuplja grupa prijatelja jednog od učesnika javnog reda i mira, sačekuje i primenjuje silu prema ovom drugom. Postoji veći broj učesnika, očigledna je namera... - kazao je Roskić za Telegraf.rs o razlikama između prve i druge tuče Lozničana.

- U tuči se određeni broj učesnika organizovao u očiglednoj nameri da primeni nasilje prema ovom drugom učesniku u remećenju javnog reda i mira, namera je dakle očigledna - kazao je dodajući da je namera postoji i u remećenja javnog reda i mira, te da to znači da učesnici tuče moraju biti svesni da njihovo ponašanje može preplašiti građane posmatrače.

Snimak obračuna osnov i za sumnju na ubistvo u pokušaju

U vezi sa slučajem pucnjave u Čačku, kaže da bi s obzirom na snimak, bez drugih detalja, to moglo biti i ubistvo u pokušaju.

- Verujem da tužilac ima u vidu sve okolnosti i da mu je zato stavio na teret tešku telesnu povredu, a ne ubistvo u pokušaju. S obzirom na snimak, bez drugih detalja, to bi moglo biti i ubistvo u pokušaju - rekao je.

Jedno od drugog bismo, kaže poznati krivičar, razlikovali po posledici.

- Ubistvo u pokušaju se završava takvim narušavanjem telesnog integriteta da je onaj koji je pogođen metkom izložen životnoj opasnosti. Teška telesna povreda je teško narušavanje telesnog integriteta, ali se radi o tome da mu život nije ugrožen - objašnjava.

Navodi da je za precizan odgovor neophodno sudsko-medicinsko tumačenje.

- Prostrelna rana kroz butinu, koja nije zakačila glavni krvni sud, teška je telesna povreda, ali laka po posledici. Zaraste rana i gotovo. Pogodak u koleno, razmrskan zglob, teža je posledica - navodi mogućnosti.

Podsetimo, u proteklim danima, u javnost su dospeli i snimci porodičnog nasilja. Dvojica muškaraca na Adi Ciganliji i parkingu na Voždovcu snimljeni su kako šutiraju dve mlade žene. Obojica su uhapšeni i obojici je određen pritvor.

Video: Muškarac šutnuo devojku u glavu, svi ćute i gledaju: Šokantan snimak nasilja sa Ade Ciganlije

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA