Novčana kazna za kršenje zabrane prilaska "ako nema težih posledica": Gde je bezbednost žene?

Ukoliko je nasilnik prekršio samo zabranu komuniciranja ili nema težih posledica zabrane prilaska, sudija može da smanji kaznu do 60 dana zatvora čak i na minimalnu novčanu kaznu, a nasilnik može da bude pušten na slobodu isti dan

  • 2
Zabrana prilaska, broj ubijenih zena 7, ubistvo, zlostavljanje, Paracin Ilustracija: Nikola Jovanović Foto: Shutterstock

Nakon prijave nasilja u porodici, nasilnici najčešće dobijaju zabranu prilaska i komuniciranja, ali žene neretko ni tada nisu sigurne, s obzirom na to da se nasilnici ne libe da ove mere prekrše. Iako bi zakon trebalo da im garantuje sigurnost i udaljavanje nasilnika, naročito nakon kršenja izrečene hitne mere, postoje i olakšavajuće okolnosti za prestupnike.

Prema članu 36, stavu 1 Zakona o sprečavanju nasilja u porodici propisano je da će se kaznom zatvora do 60 dana kazniti za prekršaj lice koje prekrši hitnu meru koja mu je izrečena ili produžena. Ipak, sudija po sopstvenom nahođenju, može tu kaznu da ublaži.

Do ublažavanja kazne dolazi ukoliko postoje olakšavajuće okolnosti ili, kako kažu iz Prekršajnog suda, "ukoliko se prilikom odmeravanja kazne utvrdi da prekršajem nisu prouzrokovane teže posledice".

- Ukoliko se utvrdi da prekršajem nisu prouzrokovane teže posledice, a postoje olakšavajuće okolnosti koje ukazuju da se blažom kaznom može postići svrha kažnjavanja, propisana kazna se može ublažiti tako što se može izreći kazna ispod najmanje mere kazne koja je propisana za taj prekršaj, ali ne ispod najmanje zakonske mere te vrste kazne, ili pak da se umesto propisane kazne zatvora može izreći novčana kazna ili rad u javnom interesu, ali ne ispod najmanje zakonske mere te vrste kazne, kao i da se umesto propisane kazne zatvora i novčane kazne može izreći samo jedna od tih kazni - rečeno nam je iz suda.

Video: Stanojević: Nakon isteka hitne mere zabrane prilaska žrtvi, nasilnik ponovo može da napadne

Prema tome, kako kažu, imajući u vidu ove odredbe Zakona o sprečavanju nasilja u porodici i odredbe Zakona o prekršajima, moguće je da osoba koja je prekršila zabranu prilaska i komuniciranja koja joj je izrečena zbog nasilja u porodici, ne dobile zatvorsku kaznu, već da joj bude izrečena novčana kazna.

Primera radi, takvo smanjenje kazne u praksi se dogodilo kada je bivši partner M. K. prekršio zabranu prilaska i komuniciranja. Njoj je, naime, rečeno da će nasilnik da dobije kaznu do 60 dana zatvora, ali je on pušten na slobodu isti dan, uz minimalnu novčanu kaznu od 50.000 dinara.

Pretpostavlja se da je ovu kaznu dobio jer "nisu prouzrokovane veće posledice", s obzirom na to da nije fizički prišao M. K. ili je napao, već ju je konstanto zvao telefonom.

Ipak, treba uzeti u obzir da je M. K. od strane bivšeg nevenčanog supruga bila fizički, psihički, ekonomski i seksualno maltretirana gotovo četiri godine, kao i da je on meru zabrane prilaska i komuniciranja prekršio svega tri dana nakon što je izrečena.

Postavlja se pitanje da li nasilnika koji ima takvu istoriju tek tako treba pustiti na slobodu jer je ovog puta "samo zvao" i rizikovati da budu prouzrokovane teže posledice, kao i da li se sa 50.000 dinara zaista može "postići svrha kažnjavanja" i osigurati da prekršaj neće da bude ponovljen.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Don Vito

    12. jul 2021 | 06:20

    Kad bi muskarci propricali ne bi imali dovoljno mesta da primite sve te devojke po zatvorima.

  • Lord

    12. jul 2021 | 08:09

    Em zakon los,em sudije katastrofalne...

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA