≫ 

"Rekao mi je: Mučiću te dok si živa": Srpkinja živi u strahu zbog nasilnika nakon kazne od 50.000

M. K. je prve šamare dobila kada je bila u sedmom mesecu trudnoće. Danas, kad je skupila hrabrost da progovori, ne spava noću, jer strahuje da će bivši partner ponovo da prekrši zabranu prilaska

  • 17
Nasilje nad ženama, ženom, muž bije ženu, tuče Foto ilustracija: Shutterstock

M. K. je žena koja je proživela i prevazišla mnogo nedaća u životu. Ona je majka troje dece, koja je pobedila rak grlića materice dok je bila trudna sa srednjim sinom. U trudnoći je "zaradila" i tuberkulozu, koju je takođe pobedila. Nakon što je sve prebrodila, u vanbračnoj zajednici živela je sa čovekom za kog je mislila da će joj biti oslonac, a onda je doživela nasilje.

- Upoznala sam ga kao nekog ko je bio normalan, savestan, vodio je računa o meni, deci, mojoj pokojnoj majci. Kada smo se preselili iz Opova u mesto gde sada živimo, počeo je da se ponaša čudno, da me čudno gleda i da ima snishodljive komentare. Kad mi je majka umrla, njegovo ponašanje se potpuno promenilo. Već na sahrani me je vređao. Tada sam bila u trećem mesecu trudnoće. Već u sedmom sam dobila prve šamare. Uhvatio me je za zglob ruke i nije hteo da me pusti pet sati. Bukvalno me je u kupatilo vodio sa sobom. To je uvek radio kada me je šamarao. Nije nimalo lako progovoriti o ovome. Prećeno mi je poznanstvima, tri i po godine zbog toga nisam smela da ga prijavim. On je nada mnom vršio fizičko, psihičko, ekonomsko, čak i seksualno nasilje. Pretio mi je palicom koja mu je stajala na stolu. Ta palica je uvek na stolu. Još tamo stoji, policajci je nisu odneli - počinje svoju priču za "Telegraf" M. K.

Kako objašnjava, "u jednom trenutku je presekla".

- Nekoliko puta sam zvala SOS centar, ali sam se plašila da prijavim. Kada sam konačno skupila hrabrost, on je izveden iz kuće i dobio je zabranu prilaska i komuniciranja, koju je prekršio posle tri dana. Poslao je poruku da bi izvukao informaciju o tome da li smo kod kuće i navodno je želeo da vidi dete. Onda je zvao mene, a kada se nisam javljala, zvao je sina. Otišla sam u policiju, policajac iz stanice je video da mi telefon non-stop zvoni i nije prekinuo sve dok mu se policijski službenik nije javio. Iako mi je rečeno da će da dobije kaznu do 60 dana, on je pušten isti dan uz novčanu kaznu od 50.000 dinara - dodaje.

Video: Stanojević: Nakon isteka hitne mere zabrane prilaska žrtvi, nasilnik ponovo može da napadne

Kako priča, dok su bili zajedno, nije joj dao da radi, nije želeo da renovira kuću, što ona radi sada kada je sama s decom, uz pomoć dobrih ljudi. U gradu i dalje nikog ne zna, jer joj je bilo zabranjeno da ide bilo gde. Kako kaže, samo je jednom u šest meseci mogla da ode na kafu kod komšinice, koja je starija žena. Tvrdi da joj je redovno proveravao mobilni telefon, da joj je zabranio da se čuje sa najboljom prijateljicom. Kaže da je prošla pakao i "nema snage da prolazi dalje sve što se dešava oko nje".

- Nemam mira sedam-osam godina. Mislila sam da sam našla nekog ko me razume i ko mi pomaže, ali se ispostavilo da je on jako velik manipulator. Razmišljam kako je uspelo da dođe do toga. Iako znam da nisam kriva, strašno krivim sebe. Zvala sam Autonomni ženski centar jer nisam znala kome drugom da se obratim. Nasilnikova majka i sestra su od prvog dana sve znale. Molila sam da mi pomognu, da ga odvedu. One navodno nisu htele da se mešaju, a posle su za sve krivile mene. On je godinu dana obećavao da će da ode, ali nije. Rekao mi je: "Mučiću te dok si živa" - priznaje M. K.

Video: Uznemirujuća ispovest Ane iz Pančeva: Šest godina nisam imala hrabrosti da progovorim o nasilju

Dodaje da "teror ne prestaje", kao i da ju je vanbračni suprug ubedio da ne vredi.

- Znam da je u gradu, da je pušten i da ne mogu da se zaštitim ako se pojavi u pola noći. Pala mi je ograda. Imam troje dece u kući, a žena sam. Policija nije htela da dođe kada je prekršio zabranu, morali sam da se spakujem i sa decom odem u stanicu jer nisam imala kome da ih ostavim. Potreban mi je samo mir. Da se ne tresem ako ga vidim, kad zaključavam vrata. Ne mogu da spavam noću. Tek kada deca ustanu ja idem da spavam, da mogu da me alarmiraju. Strahujem za decu kada idu u školu i vraćaju se iz nje - objašnjava ona.

Kako navodi, sada se više boji da prestane da priča o onome što joj se dogodilo i i dalje joj se događa, nego što se boji da nastavi proceduru protiv bivšeg partnera.

Nakon što on je pušten istog dana uz novčanu kaznu, M. K. je istakla da je njen advokat rekao da je to "neočekivano i nenormalno", te je podnela tužbu.

Presuda za nasilje u parničnom postupku doneta je danas. Njen bivši vanbračni partner priznao je krivicu i dobio je zabranu prilaska i komuniciranja na godinu dana. Za krivičnu prijavu čak nije ni sigurna da li je podneta.

Kako nasilnici utiču na žrtve?

Kako je ranije za "Telegraf" objasnila direktorka Centra za žrtve nasilja DAR Marija Milanović, žene su najmanje spremne da napuste nasilnika jer su utučene, misle da nisu sposobne da se snađu same.

- Ako posmatrate njihov svakodnevni život one rade, kuvaju, peru, čuvaju decu. Ni za šta od toga im nije potreban muž. Sasvim su sposobne da sve rade same. Međutim, one su ubeđene da ne mogu jer im muškarac utiče na psihu - dodaje.

Komšija ili prijatelj je prva osoba koja može da pomogne. Kada primete znake nasilja mogu anonimno da prijave slučaj Centru za socijalni rad ili policiji. Isto važi i za učitelje i nastavnike, koji školi mogu da prijave ukoliko sumnjaju da je dete žrtva porodičnog nasilja.

Video: Stanojević: U unutrašnjosti Srbije žrtve nasilja nemaju razumevanje okoline

- Ne obraćamo pažnju na sitnice dok se nešto ozbiljno ne dogodi. Komšije i prijatelji su prvi koji treba da obrate pažnju jer znaju kako se osoba ponašala ranije. Svaka promena može da bude pokazatelj nasilja. Ukoliko imate drugaricu koja se ranije stalno farbala, sređivala nokte, volela da često izlazi sa vama na kafu, a sada odjednom sve to prestaje da radi, to može da bude jedan od znakova. Neretko će smisliti zašto je prestala da radi sve što voli. Želi da bude prirodnija, zato se ne sređuje. Često se istina krije u tome da joj muž brani da radi te stvari. Takođe, ako odjednom nema vremena da ode na kafu, ne samo sa vama, nego sa bilo kim, ako ne izlazi iz kuće, pod izgovorom da ima da kuva, pere veš ili radi bilo koji drugi posao, vrlo je verovatno da joj suprug ne dozvoljava da izlazi - dodaje ona.

Kako objašnjava, ovo naročito može da bude sumnjivo ukoliko su u pitanju žene koje su domaćice, "jer i zaposlena žena stigne i da radi i da obavi kućne poslove", što znači da bi žena koja je domaćica sigurno mogla barem jednom u nekoliko dana da nađe vremena za kafu sa prijateljicom. Ovo su jasni pokazatelji da nešto nije u redu i da treba da prijavimo slučaj.

Moguće ublažavanje kazne

Prema delu Krivičnog zakonika koji se odnosi na Zakon o sprečavanju nasilja u porodici, u članu 36 koji se odnosi na kršenje izrečenih hitnih mera, navodi se da će se "kaznom zatvora do 60 dana kazniti za prekršaj lice koje prekrši hitnu meru koja mu je izrečena ili produžena".

Novčanom kaznom od 50.000 dinara do 150.000 dinara kazniće se za prekršaj odgovorno lice u državnom i drugom organu, organizaciji i ustanovi koje policiji ili javnom tužiocu neodložno ne prijavi ili ne reaguje na prijavu ili opstruira prijavljivanje ili reagovanje na svako saznanje o nasilju u porodici ili neposrednoj opasnosti od njega (član 13. stav 2).

Ove mere potvrđene su za naš portal od strane predsednice Prekršajnog suda u tom gradu, ali nam je dato i objašnjenje o tome na koji način se došlo do kazne od 50.000 dinara za kršenje zabrane prilaska i komuniciranja.

- Članom 43 Zakona o prekršajima, predviđena je mogućnost ublažavanja kazne i to tako što je propisano da, ako se prilikom odmeravanja kazne utvrdi da prekršajem nisu prouzrokovane teške posledice, a postoje olakšavajuće okolnosti koje ukazuju da se i blažom kaznom može postići svrha kažnjavanja, propisana kazna se može ublažiti tako što se može izreći kazna ispod najmanje mere kazne koja je propisana za taj prekršaj, ali ne ispod najmanje zakonske mere te vrste kazne - rečeno nam je iz suda i dodato, da takođe umesto propisane kazne zatvora može da se izrekne novčana kazna.

Sudija je potvrdila i da je Policijska ispostava grada u kojem živi M. K. podnela zahtev za pokretanje prekršajnog postupka protiv okrivljenog, zbog prekršaja iz člana 36. stav 1. Zakona o sprečavanju nasilja u porodici.

- Prekršajni sud je doneo rešenje o pokretanju prekršajnog postupka protiv okrivljenog i istog dana je, nakon saslušanja okrivljenog, doneo presudu kojom ga je proglasio odgovornim za prekršaj iz člana 36. stav . Zakona o sprečavanju nasilja u porodici, te na osnovu spomenutog propisa za ovaj prekršaj osudio na novčanu kaznu u iznosu od 50.000 dinara - dodala je sudija.

Video: Kako prepoznati nasilje kod partnera, pre nego što bude prekasno?

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Tijana

    5. jul 2021 | 21:19

    Ovog smesta u zatvor i na prinudni rad.Oduzeti mu imovinu o kojoj i ne brine i dodeliti deci.Platu i onako u zatvoru ne treba.Dosta bre vise izivljavanja.Sve policajce koji nisu reagovali kazniti.Tuzioca i sudiju i socijalni rad isto. Svaki dan pisite sta je uradjeno po ovom pitanju dok se ne reši.Troje dece maltretira jedan bizgov.Sta cekate sa ga zena ubije ili neko od dece jad im presedne.Oruzje zeni dati da puca u njega cim joj na vrata pridje.A decu u skolu policija nek prati kad vec ne umeju da ga sklone.

  • Pera

    5. jul 2021 | 20:39

    Opet nas isti i stari sistem. Kad bude kasno, opet isto - nikom nista

  • Salamander

    5. jul 2021 | 20:07

    Pustite ga malo zvezdasima da se malo poigraju sa njim da mu rebra prebroje.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA