Centar za bezbednost upozorava: Droga za silovanje kruži regionom, moguće da je ima i u Srbiji

GHB je droga koja može da se napravi u kućnim uslovima i to je čini veoma opasnom

  • 0
droga za silovanje,  GHB drug,

Foto: Shutterstock

U susednim državama ponovo je postala aktuelna droga za silovanje, GHB, poznatija kao „Dži“ ili tečni ekstazi. Postoji velika verovatnoća da ova droga već ima svoje konzumente i u Srbiji, upozorava Centar za bezbednost, istrage i odbranu DBA.

Iako ova droga nema veze sa ekstazijem, nazivaju je tako zbog sličnog efekta ukoliko se uzme u manjoj količini u kombinaciji sa alkoholom. Međutim, uzme li se koja kap više, dolazi do opuštanja tela i sna, a sećanje na tih nekoliko sati ne postoji. Može doći do pada u komu, a rizik od smrtnog ishoda je visok, navode iz DBA.

- GHB je droga koja može da se napravi u kućnim uslovima i to je čini veoma opasnom, jer praktično svi sastojci su dostupni svakome. Glavni sastojak je tečnost za skidanje rđe. Ova droga je bez mirisa i bezbojna je. Ima slatkast ukus, te se praktično ni ne primeti kada se sipa u alkohol. Upravo zbog toga, početkom devedesetih godina, ova droga dobija naziv „mamac za silovanje devojaka“ - navode iz DBA.

Centar za bezbednost, istrage i odbranu DBA apeluje, pre svega, na devojke i žene da vode računa i obrate pažnju na pića koja konzumiraju, uglavnom na privatnim žurkama u kućama i stanovima gde je veća verovatnoća dodavanja ove droge, ali i u klubovima i kafićima.

- GHB ima dejstvo slično delovanju alkohola, dolazi do poboljšanja raspoloženja, ali i smanjenja društvene inhibicije i motoričkih sposobnosti. Ako je količina veća, dolazi do vrtoglavice, zamagljenog pogleda, često mučnina. Ukoliko posumnjate da ste sa pićem u organizam uneli i GHB, obratite se osobi od poverenja, napustite lokaciju i uputite se ka svom stanu - navode iz Centra.

Prema preporuci DBA, trebalo bi da uzimate pića koja su zatvorena u flašama ili limenkama i koja otvaraju pred vama ili ćete vi otvoriti. Izbegavajte da uzimate piće od nepoznatih osoba ili osoba koja vam ne ulivaju poverenje. Nemojte da pristanete na to vam neko bilo šta sipa u piće uz nagovor da ćete se zbog toga lepše i opuštenije. Ukoliko ste se tokom zabave odvojili od svog pića, ostavite ga, uzmite novo.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA