≫ 

Određen pritvor osumnjičenima za pokušaj preprodaje slike Blagoveštanski sabor, vredne 600.000 evra

Preprodaju su sprečili pripadnici SBPOK-a i švajcarske policije

  • 0
Hapsenje, lisice Foto: Shutterstock

Osumnjičenima za pokušaj preprodaje slike Blagoveštanski sabor, umetničkog dela vrednog navodno više od pola miliona evra, određen je pritvor. Sudija za prethodni postupak Višeg suda u Beogradu, Posebno odeljenje za organizovani kriminal, je nakon saslušanja osumnjičenih D.M, N.D i R.D, doneo rešenje kojim je osumnjičenima odredio pritvor u trajanju do 30 dana i to usled postojanja osobitih okolnosti koje ukazuju da će ometati postupak uticanjem na svedoke.

Pokušaj preprodaje vredne litografije čuvene slike Vlaha Bukovca „Blagoveštenski sabor“ sprečili su pripadnici SBPOK-a i švajcarske policije.

Na ovom delu Vlaho Bukovac dočarao je Blagoveštenski sabor iz 1861. godine, i od ove slike je načinjena litografija. Svojevremeno je zagrebački trgovac Petar Nikolić prodavao ovu litografiju.

U desnom uglu slike je patrijarh Josif Rajačić, a čuveni umetnik na ovom delu prikazuje srpski crkveno-narodni sabor. Ovaj sabor okupio je 2. aprila 1861. godine najuglednije predstavnike Srba u Ugarskoj, njih 75 ogorčenih zbog ukidanja Vojvodstva Srbije i Tamiškog Banata od strane cara Jozefa. I zato se Srbi okupljaju u  SremskimKarlovcima baš na praznik Blagoveštenja.

Video: U Zemunu uhapšen S.I. (26) zbog sumnje za neovlašćeno držanje opojnih droga i stavljanja u promet

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA