Fatalne Aleksinčanke osuđene na godinu dana kućnog zatvora: Reketirale deviznog penzionera

Aleksinčanke Sonja Simić (43) i Marija Vlajić (35) pravosnažno su osuđene na po godinu dana zatvora koje će izdržavati u svojim stanovima

  • 2
Porodična svađa, nasilje u porodici nad roditeljma starijima starcima, starac, starica, tuča, razdor, roditelji deca neslaganje Ilustracija, Foto: Shutterstock

Aleksinčanke Sonja Simić (43) i Marija Vlajić (35) pravosnažno su osuđene na po godinu dana zatvora koje će izdržavati u svojim stanovima, zbog pomaganja u pokušaju iznude čija je žrtva bio devizni penzioner S. K.

Osnovni sud u Aleksincu presudu im je izrekao na osnovu sporazuma o priznanju krivičnog dela koje su sklopile sa Osnovnim javnim tužilaštvom u tom gradu. Krivični postupak se nastavlja protiv njihovih saučesnika Aleksandra Kocića (28) i Aleksandra Rakića koji se terete da su po osnovu otkupa zelenaškog duga od S. K, uz pretnju da će mu nauditi, tražili 7.000 evra.

Četvorka je uhapšena krajem 2019. godine jer su, kako je navedeno u optužnici, od penzionera tražili da im isplati 7.000 evra pretivši da će ga prebiti, ubiti i baciti mu bombu. Prestravljeni čovek je obavestio policiju, koja im je 25. novembra 2019. godine postavila zasedu pa su uhapšeni prilikom primopredaje koverte u kojoj je bilo 1.000 evra u obeleženim novčanicama.

Aleksandru Kociću su lisice na ruke stavljene dok je uzimao novac, dok su njegove saučesnice Sonja i Marija lišene slobode dok su ga čekale u kolima. Četvrti učesnik ove nečasne rabote Aleksandar Rakić, uhapšen je nešto kasnije, jer ga je oštećeni prepoznao kao osobu koja je dolazila kod njega, tražila mu novac i pretila mu pištoljem.

Aleksinčanin koji je pao u ruke zelenašima, objasnio je da je sve počelo decembra 2017. godine kada je od vlasnika jedne radnje, koje je smatrao svojim prijateljima, pozajmio 4.000 evra da bi popravio krov. Obavezao se da pozajmicu vrati do juna 2019. godine.

Početak muka

Međutim, posle nekoliko meseci, zajmodavac ga je upozorio da će na ime kamate morati da mu plaća 600 evra mesečno. Kako je objasnio, on je zaista nekoliko meseci plaćao traženi iznos, a onda je prestao. U junu 2019. godine mu je rečeno da mora da vrati 4.000 evra. Shvativši da će ga dug skupo koštati, skupio je 1.300 evra, ali vlasnicu radnje nije zatekao na dogovorenom mestu.

Kada je sledeći put otišao, ona mu je kazala da njoj više ne duguje ništa, te da će neki ljudi doći da naplate dugovano. Tada su, kako je kazao starac, počele njegove muke, jer su dve žene i dvojica muškaraca počela da mu stalno dolaze kući i da mu prete, pa je bojeći se za svoj život, odlučio da ih prijavi.

Svi optuženi negirali krivicu

Optuženi su u istrazi negirali iznudu, obrazlažući svoje uloge u ovom događaju na različite načine. Kocić je priznao da je od starca tražio novac nakon što je, kako kazao, u svom sandučetu zatekao cedulju na kojoj je pisalo 12.000 evra i naziv sela u kojem oštećeni živi. Rekao je da je penzioner priznao da duguje sedam, osam hiljada evra, a ne dvanaest te da su se dogovorili oko isplate pa da mu nije jasno zašto je uhapšen.

Njegova prijateljica Sonja u istrazi je takođe negirala krivicu, priznala je da ga je vozila u Donji Ljubeš jer joj je kazao da mu neki čovek duguje novac, ali da nije ulazila u detalje. Marija je takođe tvrdila da je nevina, ističući da je Kociću pokazala gde živi S. K. jer ga je znala iz viđenja s obzirom na to da je radila kao čitač struje u njegovom selu. Četvrti optuženi za iznudu, Rakić je u potpunosi odbacio učešće u ovom delu ističući da je verovatno pomešan sa nekim drugim, iako ga je žrtva prepoznala kao osobu koja je na njega vadila pištolj.

Kocić u bekstvu

Kako saznajemo, Aleksandar Kocić je nedostupan aleksinačkim organima gonjenja jer je pobegao nakon što ga je Viši sud u Nišu pravosnažno osudio na dve godine i devet meseci zatvora i novčanu kaznu od 150.000 dinara zbog neovlašćenog držanja oružja i eksplozivnim materija i posedovanja narkotika. Presuda je i njemu izrečena na osnovu sporazuma o priznanju krivičnog dela jer je, kako se navodi u presudi, 25. novembra 2019. godine u Donjem Ljubešu kod njega pronađena ručna bomba, a u njegovoj kući lovačka puška „kratež“ kao i 0,72 grama narkotika.

Za razliku od njihovih ortaka, Sonja i Marija nisu od ranije poznate po kriminalnim radnjama, ali jesu po atraktivnom načinu života kojim su se hvalile na društvenim mrežama.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Zoro osvetnik

    17. avgust 2021 | 19:12

    Opet naše pravosuđe na strani kriminala? Pa dokle više? Čuj,služiće kaznu od kuće? A mogao bi i taj nesretni penzioner da im se doda kao posluga? Da im se nađe? Da skokne do prodavnice? A.K.im pobegao? Bože koja smejurija..Pravosnažno osuđen na 2,5 godine i puste ga da se brani sa slobode? E svašta..Dok se ne postave prave,nepodmitljive sudije,nema nama spasa...

  • Mišo

    17. avgust 2021 | 21:47

    A šta će biti kad izadju napolje opet je ovaj nastradao ili će biti neko drugi šta onda

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA