≫ 

Da li bi i za šta trebalo da odgovara učiteljica iz Novog Pazara ? "Odgovornost mora da snosi"

Postoji mogućnost i da učiteljica odgovara za izazivanje nacionalne, rasne i verske mržnje i netrpeljivosti

  • 76
Novi Pazar himna deca škola đaci Foto: Facebook/Enko Biska Gluhavicanin

Učiteljica iz Novog Pazara Adela K.M., koja je prvog dana školske godine učenicima pustila takozvanu bošnjačku himnu "Ja sin sam tvoj", saslušana je u tužilaštvu, nakon čega je i puštena. Epilog ove situacije još se ne nazire, a da li ima elemenata krivičnog dela odlučiće u narednom periodu nadležno tužilaštvo.

Ipak, intoniranje sporne himne je podiglo veliku prašinu, te se u medijima spekuliše za šta bi novopazarska učiteljica potencijalno trebalo da odgovara. Kako za Telegraf.rs objašnjava advokat Ivan Simić, u ovom slučaju se svako stiču elementi krivičnog dela koji se odnosi na povredu ugleda Republike Srbije.

- Govoreći na osnovu informacija koje su dostupne u sredstvima javnog informisanja, u radnjama ove učiteljice stiču se elementi krivičnog dela iz člana 173 Krivičnig zakonika, a to je povreda ugleda Srbije, za koje je predviđena novčana kazna ili kazna zatvora do tri meseca. Bez obzira na to što se možda ne radi o nekom teškom krivičnom delu u smislu zaprećene kazne, ono je izuzetno opasno u smislu da, ukoliko neko ko vrši jednu vrstu javne profesije ne poštuje himnu države u okviru čijeg vaspitno-prosvetnog sistema funkcioniše, onda je to i te kako društveno opasno ponašanje - kaže Simić.

On dodaje da ovde možemo govoriti i o postojanju disciplinske odgovornosti.

- Postoji i disciplinska odgovornost samog prosvetnog radnika iz razloga što se ovde radi, po mom shvatanju, o težoj povredi radne discipline, kao i, verovatno, o povredi opštih akata kojima se propisuje rad u vaspitno-prosvetnim ustanovama. Dakle, ukoliko prosvetni radnik ne poštuje okvire, tj. vređa pravni poredak Republike Srbije, postavlja se pitanje šta bi bilo ako taj prosvetni radnik ne bi primio platu za svoj rad?

Pretpostavljam da bi se obratio sa zahtevom pružanja pravne zaštite sudovima. Ili šta bi bilo ukoliko bi trebalo da se leči u okviru zdravstvenog sistema Republike Srbije, a lekar odbije da ga leči. Da li bi taj lekar bio krivičmo odgovran? Aprolutno da. Dakle, govorim o tome da ovde nema nikakvog nacionalnog predznaka. Ovaj prosvetni radnik, bez obzira na nacionalnu pripadnost, je najgrublje povredio pravni poredak Republike Srbije i morao bi da snosi odgovornost.

advokat, ivan simić Foto: Medija centar/Ivan Simić

Takođe, Simić objašnjava da je u ovom slučaju problematično i mešanje lokalnih političara.

- Ono što zabrinjava, a što sam video u sredstvima javnog obaveštavanja, jeste prisustvo trećeg lica tj. lokalnog političara koji je došao u policijsku stanicu i pretio policajcima da privedeno lice mora biti pušteno na slobodu. To je takođe direktno vređanje pravnog poretka i u tim radnjama se stiču elementi određenih krivičnih dela. Prema tome, tužilaštvo u Novom Pazaru mora da postupi onako kako bi postupuilo bilo koje drugo osnovno javno tužilaštvo u bilo kojoj drugoj opštinili ili gradu u okviru pavnog poretka Republike Srbije.

Kako kaže, reč je o pritisku na pravosudne organe.

- Dakle, ovde govorim o zaštiti ne samo pravnog poretka, nego i pravne države. Ako ovo nije politički pritisak na sud, šta je onda? Kako je moguće da neki lokalni politički lider može vršti uticaj na organe postupka tj. na pravosuđe Srbije. Ukoliko hoćemo da imamo pravnu državu, ona mora važiti za svakoga. Bez obzira da li ste politički lider, kojoj nacionalnosti pripadate, pravna država je ekvivalentna i jednaka za sve.

Verujem da se ovaj slučaj neće zaustaviti samo na medijskim natpisima, već da će organi pravnog poretka Srbije naći adekvatan odgovor i mehanizam da zaštite pravni poredak u okviru kojeg funkcionišemo i, na kraju krajeva, u okviru kojeg ovaj prosvetni radnik prima i ostvaraju svoju zaradu, zdravstevnu zaštitu , sudsku zaštitu i sve ono što kao punopravan građanin Republike Srbije ima. Ukoliko želite da se služite pravima, morate poštovati i obaveze kojima jedno društvo i država obavezuje.

Na kraju, Simić dodaje da ne bi da licitira, ali da je moguće da u spornom slučaju postoje elementi i drugih kirvičnih dela.

Ružić: Devastiranje i urušavanje himne

U ranijem odgovoru za Telegraf.rs, prvi potpredsednik Vlade i ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Branko Ružić, rekao je da slučaj u Osnovnoj školi "Rifat Burdžović Tršo" u Novom Pazaru predstavlja skandal i nepoštovanje države i svih njenih simbola, i svega onoga što ta država pruža svim njenim građanima i građankama.

- Takav čin u Novom Pazaru predstavlja devastiranje i urušavanje himne i državnih simbola Republike Srbije. Zbog toga će prosvetna inspekcija postupati promptno i u skladu sa zakonom utvrdi odgovornost i učiteljice i direktora - naglasio je tada Ružić.

Podsećamo, upravna inspekcija Ministarstva državne uprave i prosvetna inspekcija Ministarstva prosvete obavile su vanredni nadzor u Osnovnoj školi "Rifat Burdžević Tršo" u Novom Pazaru povodom ovog slučaja.

Prva inspekcija utvrđuje da li su povređeni državni simboli, a druga da li je bilo povrede radne discipline odnosno da li su se direktor i učiteljica oglušili o instrukcije ministra prosvete za početak školske godine.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Neni

    6. septembar 2021 | 19:23

    Najuriti sa posla i zabraniti da radi kao prosvetni radnik!!!

  • Goga

    6. septembar 2021 | 19:10

    Svi koji primaju Srpsku platu a govore i rade protiv Srbije,odmah skloniti s'radnog mesta.

  • Невена

    6. septembar 2021 | 19:17

    Наравно да треба да одговара ...не постоји више Југославија па да мора да им се опрашта. ПС Крајње је вријеме да почну поштовати уставна уређења државе и републике у којој живе а ако желе Санџаке правац Турска !!!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA