Tužilaštvo istražuje slučaj slike "Stražar": Da li se radi o krijumčarenju ili carinskom prekršaju?

Nakon što je slika poznatog umetnika pronađena u koferu Kovačevića na aerodromu "Nikola Tesla", carinici su protiv njega podneli prijavu za neplaćanje carine Prekršajnom sudu u Beogradu

  • 5
Paja Jovanović

Printskrin: RTS

Slučaj slike "Stražar" Paje Jovanovića, koju je gradski sekretar za komunalno-stambene poslove Beograda Nikola Kovačević kupio u bečkom "Dototeumu" za 135.000 evra, stigao je u sredu u Više javno tužilaštvo u Beogradu.

U narednom periodu očekuje se utvrđivanje da li u radnjama Kovačevića ima elemenata krivičnog dela krijumčarenje ili je reč o carinskom prekršaju, kako se najpre verovalo, prenosi Tanjug.

Nakon što je slika poznatog umetnika pronađena u koferu Kovačevića na aerodromu "Nikola Tesla", carinici su protiv njega podneli prijavu za neplaćanje carine Prekršajnom sudu u Beogradu.

Nešto je procenjeno da bi ovde moglo da se radi o krivičnom delu, predmet je poslat u Treće osnovno javno tužilaštvo jer se aerodrom nalazi na teritoriji njegove nadležnosti.

Odatle je, stigao čak i u Tužilaštvo za organizovani kriminal koje se oglasilo nenadležnim i poslalo predmet Višem javnom tužilaštvu.

Za carinski prekršaj predviđena je novčana kazna u rasponu od vrednosti predmeta do četiri puta te vrednosti, a privremeno oduzeti predmet se vraća po okončanju postupka.

Za krijumčarenje, međutim, prema Krivičnom zakoniku, u zavisnosti od načina izvršenja krivičnog dela zaprećene su i zatvorske i novčane kazne, uz trajno oduzimanje krimijumčarene robe.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA