≫ 

Odloženo suđenje za prvu otmicu "zemunskog klana": Uzeli zlato i 100 hiljada maraka, maltretirali Stevanića

Do odlaganja je došlo zbog sprečenosti postupajućeg tužioca, koji danas u isto vreme ima suđenje u drugom pritvorskom predmetu

  • 1
Dušan Spasojević Šiptar

Foto: MUP Srbije

U Višem sudu u Beogradu danas je za 22. novembar odloženo suđenje dvojici bivših policajaca i dvojici pripadnika "zemunskog klana" koji se terete za otmicu Novaka Stevanića (22) 1997. godine, koji je posle toga izvršio samoubistvo.

Do odlaganja je došlo zbog sprečenosti postupajućeg tužioca, koji danas u isto vreme ima suđenje u drugom pritvorskom predmetu, prenosi Tanjug.

Od četiri pozvana svedoka na suđenje je došao samo jedan, dok se nekadašnji pripadnik DB-a, kasnije šef u BIA Milorad Bracanović nije pojavio.

Na prethodnom suđenju u krajem maja ove godine prvi svedok saradnik Ljubiša Buha Čume izjavio je da strahuje za svoju bezbednost i da zato ne može da svedoči dok su u publici novinari, nakon čega je zamolio sud da isključi javnost sa suđenja jer je, kako kaže, ostao bez policijskog obezbeđenja.

Sud je nakon toga zatražio izveštaj MUP-a o Buhinoj bezbednosti, ali prema saznanjima Tanjuga izveštaj još nije dobio.

U ovom slučaju, koji je poznat i kao prva otmica "zemunskog klana" učestvovao i pokojni Dušan Spasojević, a sada se sudi za krivično delo razbojništvo dvojici bivših policajaca i dvojici pripadnika "zemunskog klana".

Optuženi su policajac u penziji Milan Radukić, pripadnik Žandarmerije Saša Ðajić, kao i nekadašnji pripadnici "zemunskog klana" Nikola Bajić i Goran Ristić.

Prema optužnici, trojica optuženih su Stevanića na silu ubacili u automobil, a zatim ga držali na nepoznatoj lokaciji gde su ga maltretirali i zahtevali od njega ključeve od stana njegovih roditelja.

Zatim su iz sefa u stanu ukrali veću količinu zlata i oko 100.000 nemačkih maraka.

Pored optuženih i pokojnog šefa "zemunskog klana", u ovom krivičnom delu navodno je učestvovao i tadašnji policajac, kasnije svedok-saradnik u procesu protiv "zemunskog klana", takođe pokojni Zoran Vukojević.

Optuženi Ðajić je bio Vukojevićev kum.

Stevaniću su prišli u Sarajevskoj ulici, pokazali legitimacije i naredili mu da krene s njima.

Potom su ga ubacili u "golf 2", za čijim je volanom bio optuženi Ristić i potom ga predali vođi klana - Spasojeviću, kako bi mu rekao gde su u kući njenovih roditelja sakriveni novac i dragocenosti.

Ova - prva "otmica" klana iz Zemuna, posle koje su usledile i mnoge druge, rešena pošto je bivši pripadnik klana Nikola Bajić, koji u zatvoru služi kaznu od 35 godina, tužilaštvu ranije do detalja opisao događaje.

Optuženi policajci su u vreme otmice radili u Policijskoj stanici u Zemunu.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Tadic

    23. septembar 2021 | 13:20

    Sudjenje posle 24godine odlozeno??? U Somaliji OVO nema?

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA