• 3

Kraljevčanin, optužen da je usmrtio petoricu radnika, ne pojavljuje se na suđenju: Sudija naložila privođenje

, Telegraf

Sudija Valentina Miladinović Pešić, nakon što je ustanovila da je Goran B. uredno pozvan, naložila je njegovo dovođenje

  • 3
Udes autoput Beograd Nis kombi kamion kod sela Gornja Trnava, Draževac

Foto: Telegraf

Kraljevčanin Goran Blagojević, kome se pred Osnovnim sudom u Nišu sudi zbog smrti petorice ljudi, nije se pojavio na glavnom pretresu pa će ga na sledeće suđenje dovesti policija. Ovo nije prvi put da se kamiondžija koji je 29. novembra 2019. godine na auto-putu Beograd – Niš naleteo na kombi koji je prevozio radnike, ne odaziva pozivima suda. Prethodno odsustvo opravdao je zaboravnošću, a zbog čega ponovo nije došao nije umeo da objasni ni njegov branilac advokat Danilo Nikolić.

- Zaista ne znam šta je u pitanju, pretpostavljam da je imao neki problem, da bi mi javio. Međutim, uopšte me nije kontaktirao pa molim sud da glavni pretres odloži – rekao je Nikolić.

Sudija Valentina Miladinović Pešić, nakon što je ustanovila da je Goran B. uredno pozvan, naložila je njegovo dovođenje. Takođe, upozorila je advokata Nikolića da će se, ukoliko njegov klijent ponovo ne bude došao na sud, primeniti i teže mere za obezbeđenje njegovog prisustva.

Goran B. je šleperom naleteo na kombi koji je zbog kvara stajao u zaustavnoj traci. Na licu mesta povredama su podlegli zet i šurak, Kragujevčani Ljubiša Jovanović (40) i Srđan Jovanović (34) kao i devetnaestogodišnji Žikica Veličković čiji je četrdesetpetogodišnji otac Igor lakše povređen u istoj nesreći. U bolnici su preminuli vozač kombija Dejan Ristić (34) kao i Boris Stanojević (32). Stefan Velić (20) i Milan Mihajlović (29) su teško povređeni dok su lakše povrede zadobili Milanov otac, pedesettrogodišni Boško, Goran Nikolić (41) i Miroslav Stojković (35). Nesrećne ljude angažovala je beogradska firma „Telefonkabl“ kako bi u Leskovcu postavljali telefonske kablove.

Veštak saobraćajne struje Dejan Bogićević na prethodnom glavnom pretresu kazao je da je ustanovio da je šleper počeo da koči tek nakon što je udario u kombi.

- Tragovi kočenja "skanie" nađeni su na udaljenosti od 75.1 metar od mesta sudara. Na osnovu priloženih fotografija mogu da kažem da nisam našao tragove koji ukazuju da je na mestu nesreće bio postavljen signalni trougao a što je obaveza kada vozilo staje u zaustavnoj traci - kazao je Bogićević i pojasnio da je njegova svrha blagovremeno obaveštavanje ostalih učesnika u saobraćaju da se na putu na izvesnoj udaljenosti nalazi zaustavljeno vozilo.

Bogićević je pozvan na sud na zahtev odbrane Gorana B. da bi, kako je objasnio njegov advokat Danilo Nikolić, dokazao da je za nastanak strašne nesreće postojao doprinos i druge strane.

- Nalaz i mišljenje veštaka dat je na osnovu materijalnih tragova i iskrene odbrane okrivljenog, da on ne zna kako je došlo do nesreće, da nije kočio ali da nije bi ni pospan niti je telefonirao. Insistirali smo na saslušanju veštaka da bi on objasnio da li su se i drugi učesnici u nesreći ponašali propisno, pre svega mislim na vozača kombija. Ovo iz razloga što je kombi zaustavljen oko sedam sati ujutro a nesreća se dogodila oko 10.30. Dakle, da tri i po sata ne bude dovoljno da se vozilo skloni iz zaustavne trake je zaista nedopustivo - tvrdi Nikolić.

- Naravno da mi ni ovim kao ni činjenicom da iza kombija nije bio postavljen trugao ne umanjujemo odgovornost mog klijenta. Međutim, činjenica je da su u zaustavnoj traci bili i putnici iz kombija koji nisu imali prsluke niti su trebali tu da se nađu. Ponavljam, da moj branjenik nema nameru da isticanjem ovih činjenica sebe amnestira, njemu su najveća kazna posledice ove nesreće a one su ogromne. Zbog tog osećaja krivice za stradanje petorice ljudi on više niti jede niti spava - rekao je Nikolić.

Na glavnom pretresu koji je odložen zbog nedolaska optuženog, odbrana i tužilaštvo trebali su da iznesu završnu reč.

Nastavak suđenja zakazan je za 13. oktobar.

Tužilaštvo je zatražilo da se Goranu B. izrekne kazna zatvora u trajanju od osam godina.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Preporuka sa Weba

by Content Exchange

Google preporuke

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima