≫ 

Kamiondžije u strahu otvaraju kabine: Migranti iskaču i iz mešalica za beton, rizikuju živote dece

Vozači kamiona tvrde da na graničnim prelazima migranti kruže oko njihovih vozila i ulaze unutra sa noževima, pajserima, palicama...

  • 10
Ilegalni migranti Foto: Uprava carina

Plašimo se... Pa kako da se ne plašimo? Je l' znate šta oni rade? Uskoče nam u kamion, u kabinu... Ma, na šasijama se kriju da bi tako ilegalno prešli granicu. A kad ih zamolimo da izađu, oni pokažu nož, pajser...

Ovako su vozači kamiona nedavno za Telegraf.rs opisali kako su se osećali dok su skoro 24 sata na Batrovcima čekali da izađu iz Srbije. Kako su nam rekli, dok su čekali u koloni dugoj više od 15 kilometara, migranti su kružili oko njihovih kamiona, a onda krišom ulazili unutra.

- Moj kolega Dragan je otkrio njih petoricu u kabini. Rekao im je da izađu, a onda ga je jedan posekao šipkom po ruci - tvrdio je ovaj kamiondžija.

Ipak, potvrda o incidentima sa migrantima od MUP-a nije stigla. Štaviše, službenici na graničnim prelazima kažu da su migranti, kad ih uhvate u pokušajima ilegalnog prelaska, miroljubivi i nenaoružani. Ali, u strahu su velike oči, a oni koji su samo vozači, bez ikakvog naoružanja, s razlogom strepe šta bi mogli zateći u svom vozilu.

Carinici na gotovo svim prelazima, naročito onim koji se nalaze na migrantskoj ruti, svakodnevno otkrivaju „slepe putnike“, potvrđuju za Telegraf u Upravi carina. Sudeći po statistici, njihov broj je iz godine u godinu sve veći.

- Od početka ove godine otkriveno ih je gotovo 600, a tokom prošle 2020. godine ukupno 1.148. Godinu dana ranije, carinici su otkrili 1.331 ilegalca, što je za oko 500 više nego u prethodnoj, 2018. godini - navode u Upravi carina.

Čak kažu da bi im bilo lakše da nabroje robu u kojima ih nisu nalazili. I zaista, skrivaju se i tamo gde bi malo kome palo na pamet da ih potraži - u tovarima merkantilnog žita, brašna, svežeg i zamrznutog voća, guma, tekstila, bele tehnike....

Pa zatim, u tovarima nameštaja kućne hemije, bižuterije, čipsa i kikirikija, balama kože, svežim lubenicama, kupusu, semenu suncokreta, susamu, veštačkom đubrivu, čak i u kantama za smeće, kazanima za rakiju, muljačama za grožđe i mešalicama za beton.

- Dešava se da se migranti, često rizikujući život, skrivaju na krajnje opasnim mestima – na šasijama, odnosno spoljnim metalnim konstrukcijama kamiona, na kabinama, rezervnim točkovima, a bilo je slučajeva da su se krili u hladnjačama, gde je temperatura izuzetno niska, pa može doći do hipotermije i onda im se odmah nakon otkrivanja mora ukazati hitna medicinska pomoć. Neretko su carinici bili svedoci situacija izlaganja krajnje neuslovnom transportu i sasvim male dece - kažu za naš portal u Upravi carina.

Prema podacima kojima oni raspolažu, iako je to prevashodno nadležnost MUP-a, na prelazima Batrovci i Šid nije bilo slučajeva ugrožavanja lične bezbednosti carinika od strane migranata.

- Oni koje su do sada pronalazili carinici bili su miroljubivi i nenaoružani. Takođe, treba imati u vidu da se postupanje sa migrantima prilikom njihovog pronalaženja uvek obavlja u prisustvu policijskih službenika, kao i da oni preuzimaju dalju nadležnost kada je reč o otkrivenim migrantima - zaključuju.

Ipak, da kamiondžijima nije lako, nije. Neizvesnost kada otvaraju kabinu vozila i ne znaju koga će zateći, samo oni razumeju. Isto kao što su i ti migranti samo ljudi koji želi da odu dalje i koji su već i sami prošli golgotu.

Video: Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova u Beogradu, danas su pronašli 79 ilegalnih migranata

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Patriota

    30. oktobar 2021 | 20:27

    Nisu izmišotine vozača. Napadaju noževima, štangama, čime god stignu. Naročito ako ste ih itkrili pre graničnog prelaza. Rasecaju ceradeda uđu u kamion

  • Danilo

    30. oktobar 2021 | 19:56

    Pa prosto, uključite mešalicu.😂

  • Sara

    30. oktobar 2021 | 20:02

    Ma neka se skrivaju i nek ih voze što dalje od nas

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA