≫ 

Porodica ubice ne snosi odgovornost za prikrivanje zločina: Privilegovani su i kao svedoci

Bitno je da se razgraniči trenutak izvršenja i trenutak nakon izvršenja dela kada je lice nešto sakrilo ili prikrilo

  • 3
oslobađanje krivice, lisice, krivična odgovornost Foto: Pixabay/Alexas_Fotos

Meštani Pančeva žive u strahu od kada je na slobodu pušten B. M., koji je bio osumnjičen da je sa majkom B. G. (68) u maju ubio rumunsku državljanku M. H. (53), jer je istraga pokazala da joj on nije zadao kobne udarce.

Kako je za zločin optužena njegova majka, postupak protiv njega, iako joj je pomogao nakon zločina, ne može da se vodi jer joj je krvni srodnik.

Majka i sin prvobitno su bili osumnjičeni za ubistvo u saizvršilaštvu. M. H. je usmrćena udarcima tupim predmetom u glavu, a nakon toga je zakopana u dvorištu.

Prema prvim rezultatima istrage, sumnjalo se da je prvi na M. H. nasrnuo sin i udario je pesnicom, a zatim i nekim tvrdim predmetom u glavu, a da mu se kasnije u prebijanju nesrećne žene pridružila i majka. Međutim, tokom istrage, koja je trajala šest meseci, nisu pronađeni dokazi da je on zadao udarce od kojih je žena preminula.

Više javno tužilaštvo u Pančevu donelo je odluku da se istraga protiv B. M. obustavi, jer tokom dosadašnjeg procesa nisu pronađeni dokazi da je on zadao M. H. kobne udarce u glavu od kojih je ona preminula.

Sa druge strane, postupak protiv njega zbog krivičnih dela pomoć izvršiocu nakon dela i neprijavljivanja istog ne može da se vodi jer je krvni srodnik optužene, čime prema Zakonu ne snosi krivičnu odgovornost.

Kada krvni srodnik ne snosi odgovornost?

Kako objašnjava sagovornik Telegrafa, ukoliko B. M. nije neko ko je neposredno pomogao majci da liši života neko drugo lice, već je majku samo sakrio posle izvršenog krivičnog dela, onda ne snosi odgovornost.

- Primera radi, kada su Legiju pronašli u njegovoj kući, protiv njegove supruge nije vođen postupak jer se ona vodi kao njegov srodnik. Postoje izuzeci kad protiv krvnih srodnika ne može da se vodi postupak - objašnjava naš sagovornik.

U odeljku Krivičnog zakonika koji se odnosi na krivična dela protiv pravosuđa navodi se da za neprijavljivanje pripremanja ili izvršenja krivičnog dela neće biti kažnjeno lice kojem je učinilac dela supružnik ili sa kojim živi u trajnoj vanbračnoj zajednici. Takođe, kažnjeni ne mogu da budu ni srodnici po krvi u prvoj liniji, brat ili sestra, usvojenik ili usvojilac, kao i supružnik nekog od navedenih lica, odnosno lice koje sa nekim od njih živi u trajnoj vanbračnoj zajednici, kao i branilac, lekar ili verski ispovednik učinioca.

- S druge strane, ako ju je ubila majka, a on joj pomogao da zakopa telo ili da prikrije zločin na bilo koji način, onda je to čista pomoć u izvršenju dela i to se tretira kao saizvršilaštvo. Ako je on neposredno učestvovao u ubistvu, u skrivanju tela, u nekim radnjama koje su inkriminisane u vezi sa tim zločinom, onda je on apsolutno saizvršilac dela - dodaje.

Ono što je u takvim slučajevima bitno je da treba da se razgraniči trenutak izvršenja i trenutak nakon izvršenja dela kada je lice nešto sakrilo ili prikrilo.

- Pomaganje u ubistvu, odnosno saizvršilaštvo, zavisi od toga kakve su činjenice. U nekim slučajevima u porodici svi mogu da budu saizvršioci krivičnog dela. Treba da se zna koji je kriterijum da neko odgovara, a neko ne. Dakle, srodnik ne snosi odgovornost samo ukoliko je pomogao osobi koja je izvršila krivično delo da se sakrije - objašnjava naš sagovornik.

Ipak, da je B. G. nakon izvršenog krivičnog dela pomogao neko ko joj nije krvni srodnik, da je u pitanju neko drugo lice, to bi se onda tretiralo kao krivično delo Pomoč učiniocu posle izvršenog krivičnog dela. Ipak, pošto je u pitanju srodnik, on se ne tereti, a srodnici su uglavnom privilegovani i kao svedoci.

- Lice može da bude oslobođeno krivične odgovornosti jedino ukoliko se radi o srodniku po prvoj i drugoj liniji, vertikalnoj i horizontalnoj - zaključuje naš sagovornik.

Prema zakonu, članom porodice smatraju se supružnici, njihova deca, preci supružnika u pravoj liniji krvnog srodstva, vanbračni partneri i njihova deca, usvojilac i usvojenik, hranilac i hranjenik. Članovima porodice smatraju se i braća i sestre, njihovi supružnici i deca, bivši supružnici i njihova deca i roditelji bivših supružnika, ako žive u zajedničkom domaćinstvu, kao i lica koja imaju zajedničko dete ili je dete na putu da bude rođeno, iako nikada nisu živela u istom porodičnom domaćinstvu.

Video: Veštaci govore o vrsti zemlje koja je nađena na Jeleninom telu: Zoran Marjanović stigao na suđenje

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Bhm

    19. novembar 2021 | 23:12

    EEEEEEEEEEEEEJJJJ BREEEEEEEEEEEE LJUUUUDIIIIIIIIII !!!!!!!!!! ŠTA JE BRE OVO!?GDE MI ŽIVIMO?!KO ĆE VEĆ JEDNOM DA PREKINE OVAJ PAKAO OD TZV PRAVOSUDA U SRBIJI!?PA OVO NE POSTOJI NIGDE NA SVETU!SAUČESNIK U UBISTVU NE MOŽE BITI SAUCESNIK AKO JE U BLISKO SRODSTVU SA UBICOM?????DA SE ZAPALE SVI SUDOVI U SRBIJI A SVI KOJI SE BAVE PRAVOSUDEM DA IDU SAMOINICIJATIVNO U ZATVOR PA DA POČNEMO SVE IZ POČETKA!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA