≫ 

Panika nakon hapšenja vaspitača kod Aleksinca: "Ne znam kako da pitam sina da li mu se slično desilo"

Niko od roditelja nije želeo da imenom i prezimenom prokomentariše događaj koji je uznemirio duhove u gradu na Nišavi strahujući da će mu deca imati problema u ustanovi zbog istupanja u medijima

  • 3
obdanište, škola, Foto: D.K.

Hapšenje V.P. (64), vaspitača u Dečjem kulturno obrazovnom centru zbog sumnje da je izvršio krivično delo nedozvoljenih polnih radnji nad petogodišnjakinjom koju je podučavao, uznemirila je i druge roditelje čija deca koriste usluge ove ustanove.

Direktorka ove ustanove Sandra Petković sazvala je danas hitan sastanak sa roditeljima da bi ih umirila i obećala da će se događaji u ustanovi koja je do sada važila za primernu, do kraja rasvetliti.

Međutim, roditelji su izrazili sumnju da je zlostavljanje petogodišnjakinje samo vrh ledenog brega, te da postoji mogućnost da je još neko dete imalo identično iskustvo sa čovekom kome su verovali.

Niko od roditelja nije želeo da imenom i prezimenom prokomentariše događaj koji je uznemirio duhove u gradu na Nišavi strahujući da će mu deca imati problema u ustanovi zbog istupanja u medijima. Oni koji su se odvažili da progovore, insistirajući na anonimnosti, priznaju da sumnjaju da ovo što se desilo petogodišnjakinji, nije usamljeni incident.

- Nije me umirilo to što je direktorka kazala da taj čovek radi kao vaspitač 36 godina i da do sada nije bilo prijava protiv njega. Naprotiv, saznanje da taj čovek tolike godine radi sa decom, te da se tek sada otkriva njegov bolestan interes za mališane me je strašno iziritiralo.

Prosto mi je neverovatno da je tek u 64 godini pokazao devijantno ponašanje a da je prethodno bio uzoran predavač. Bojim se da ima još dece koja su prošla isto, ali znate, to je veoma rani uzrast i njihova moć percepcije ponašanja odraslih je ograničena.

Ta deca nisu u stanju da postupke osobe kojoj veruju shvate kao zlostavljanje, ili čak iako misle da im se nešto tako dešava, baš iz tog razloga ćute – rekao je otac jednog deteta koje pohađa radionice koje je vodio V.P.

Neki od roditelja smatrali su da je obaveza Dečjeg centra da im obezbedi kompetentnu osobu koja bi ih podučila kako da razgovaraju sa svojom decom o ovoj osetljivoj temi.

- Ja ne znam kako da pitam svoje petogodišnje dete da li mu se desilo nešto slično, nisam nikada očekivala da ću to morati da uradim. Posle ovog što se zbilo, smatram da je dužnost ustanove kojoj smo poverili svoju decu, da nas poduči, odnosno da nas poveže sa stručnim osobama koja će razgovarati sa našim sinovima i kćerima koji su možda žrtve čoveka koga su oni zaposlili – rekla je jedna majka.

Osnovno javno tužilaštvo u Nišu saopštilo je da je V.P. određeno zadržavanje do 48 sati zbog sumnje da je izvršio krivično delo nedozvoljene polne radnje na štetu jedne petogodišnjakinje . U saopštenju tužilaštva nije precizirano za šta se tačno tereti vaspitač, ali nezvanično saznajemo, da je on navodno neprikladno dodirivao petogodišnjakinju, stavljao joj ruku u veš i zahtevao od nje da ga dodiruje po intimnoj regiji.

Direktorka DKOC Sandra Petković kazala je da nije dobila nijednu žalbu roditelja na vaspitača kojem je, kako je kazala, do penzije ostalo samo deset meseci. Međutim, nije isključila mogućnost da su roditelji nešto znali i da su o tome međusobno razgovarali.

- On je deci držao likovno obrazovanje a radio je kao saradnik na prijemu mališana. Konkretno, njegova obaveza je bila da preuzima decu kada ih roditelji dovode i da im ih predaje nakon završetka vremena provedenog u našoj ustanovi – objasnila je Petković.

Kako saznajemo, V.P. je iz aleksinačkog sela Grejač ali tamošnji meštani o njemu ne znaju ništa.

- Ovde ima nekoliko porodica sa tim prezimenom, ali njega ne poznajemo. Moguće je da više vremena provodi u Nišu, a da ovde samo povremeno navraća – kazao je jedan od stanovnika sela.

Njegove navode potvrđuju i postovi sa FB profila V.P. iz kojih se vidi da je često putovao u inostranstvo. Takođe, osim fotografija sa putovanja, na profil je postavljao i aktivnosti koje je sa mališanima imao na radionicama.

Kako saznajemo, V.P. ima porodicu, deca su mu odrasla i ne žive sa njim.

Video: Spasavanje dečaka (7) iz bunkera ruskog pedofila nakon 52 dana agonije

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Janko

    2. decembar 2021 | 21:45

    Uvek su mi bili sumnjivi ti koji, toboze iz velike ljubavi prema deci i tradiciji, poducavaju decu folkloru, pevanju, ... u zapustenim i nenamenskim prostorijama lokalnih Domova (ne)kulture. Kao, cesto i uz licne troskove iako im se placalo na ruke. Svoju decu nikad nisam slao na slicna mesta i ne mislim da su ista propustili.

  • Rade!!!

    3. decembar 2021 | 07:59

    Pod Mac bato !!!

  • Svetislav

    2. decembar 2021 | 23:11

    Uspo je da se svo vreme uzdrzi.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA