≫ 

Nišlija osuđen na 10 godina zatvora: Čekićem razbio glave mladićima koji su bili gosti na proslavi rođendana

Mitić je pred sudom negirao delo za koje je optužen, ističući da se našao u nezavidnoj situaciji nakon što su se gosti napili i razularili se

  • 1
Zatvor, rešetke, ćelija, zatvorenik Foto ilustracija: Shutterstock

Nišlija Ivica Mitić (44) osuđen je danas na kaznu zatvora u trajanju od 10 godina zbog pokušaja teškog ubistva Nikole Arsenijevića (18) i njegovog vršnjaka Đorđa Ivanovića.

Mitić se tereti da je 29. avgusta prošle godine na bazenu “H2O” čiji je vlasnik, čekićem razbio glavu mladićima koji su bili gosti na rođendanskoj žurci. Arsenijević je zadobio teške telesne povrede opasne po život dok je drugi tinejdžer lakše povređen.

- Optuženi je umišljano pokušao da liši života više lica nakon rasprave u vezi trajanja rođendanske proslave tako što se nakon verbalne rasprave sa njima, jer je hteo da prekine rođendansko slavlje, sa njima sukobio - objasnio je predsednik sudskog veća Višeg suda u Nišu Mirko Drašković.

Obrazlažući presudu, Drašković se direktno obratio Mitiću.

- Našli smo da je činjenično stanje bilo nesporno, utvrđeno iskazima svedoka, oštećenih, a delom i vašom odbranom. Potvrđeno je da je tokom slavlja došlo do konfuzne situacije i podizanja tenzije. Ali, vi kao najstariji, umesto da smirujete situaciju, učinili ste suprotno. Vaš branilac je isticao da je bila u pitanju nužna odbrana, ali ona postoji samo ako je u pitanju istovremeni protivpravni napad. Međutim, nije postojao nikakav napad na vas, vi ste najpre udarili šamar jednom mladiću, uzeli čekić i udarili dečake, a zatim se udaljili u nepoznatom pravcu. Povrede koje ste naneli jednom od njih mogle su se završiti i tragičnije. Takođe, vi ste odgovorni što niste imali obezbeđenje na bazenu iako su se tamo održavale žurke koje su rizične. Umesto da pozovete policiju, vi ste se obračunali sa gostima - naveo je Drašković.

Istakao je da je izmenama Krivičnog zakonika pooštrena kaznena politika te da je za delo za koje se Mitić tereti propisana minimalna kazna od 10 godina zatvora.

- Za pokušaj teškog ubistva ne može se izreći kazna ispod zakonskog minimuma. Takođe, vi ste već osuđivani i zbog otmice a uslovno i zbog nasilničkog ponašanja - kazao je sudija.

Mitiću je ukinut pritvor u kome se nalazi od 30. avgusta prošle godine.

Oštećeni mladići upućeni su da imovinskopravni zahtev ostvaruju u parničnom postupku.

Ovo je prvostepena presuda na koju pravo žalbe imaju i odbrana i tužilaštvo.

Mitić je pred sudom negirao delo za koje je optužen, ističući da se našao u nezavidnoj situaciji nakon što su se gosti napili i razularili se.

- Nisam imao nameru niti želju da bilo koga ubijem već da zaštitim tu decu koja su se napila. Šta bi bilo da se neko od njih udavilo u bazenu, ko bi onda bio odgovoran. Kad sam udaren u nos, osetio sam bljesak. Tvrdim da sam zadao samo jedan udarac obojici i to “iz zgloba”. Da sam zamahnuo punom snagom, posledice bi bile strašne - branio se Mitić.

Tužilaštvo je tražilo da mu se izrekne kazna zatvora u trajanju od deset godina.

Uskoro opširnije.

Video: 30 sekundi batina u Kragujevcu: Trojka presrela momka, pa je krenulo gaženje

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Soklen

    8. decembar 2021 | 10:46

    Kakvi 10g trebali ste da ga osudite na 100g da nikad ne izađe iz zatvora

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA