≫ 

Očuh koji je zlostavljao autističnog sina na slobodi: Istraga u toku, a gde je sada dete?

Iako se osoba koja je prijavila nasilje plaši za svoju bezbednost i postoji dovoljno dokaza da je do nasilja došlo, ona ne može da odbije svedočenje

  • 6
Majka, otac, roditelju tuku dete, decu, nasilje nad decom, dečje batine, vaspitanje Foto-ilustracija: Shutterstock

Slučaj nasilja nad detetom koji se dogodio u Beogradu krajem septembra i dalje je pod istragom. Naime očuh, bivši narkoman sa krivičnim dosijeom tukao je dečaka (12) sa autizmom dok je majka sve mirno posmatrala. Dečak je prebijan do krvi, a osoba koja je bila očevidac prijavila je slučaj policiji.

- Drugo osnovno javno tužilaštvo primilo je krivičnu prijavu protiv N. R. zbog krivičnog dela nasilje u porodici 1. oktobra. Istog dana doneta je naredba o sprovođenju istrage koja je i dalje u toku. Po završetku istrage biće doneta odluka - kažu za Telegraf.rs iz te ustanove i dodaju da očuhu dečaka nije određen pritvor.

Na pitanje da li očuh i dalje živi u istom domaćinstvu sa detetom ili da li mu uopšte ima pristup nismo uspeli da dobijemo odgovor zbog istrage koja je u toku.

Pokušali smo da dođemo do odgovora na pitanje da li je dete izbešteno u dom ili hraniteljsku porodicu i tom prilikom smo se obratili MUP Srbije i Centru za socijalni rad Voždovac, ali odgovor još nismo dobili.

Iako se osoba koja je prijavila nasilje plaši za svoju bezbednost i postoji dovoljno dokaza da je do nasilja došlo, ona ne može da odbije svedočenje.

- Svedočenje ne može da se odbije, ako je očevidac prijavio nasilje, a potom kaže da odbija da svedoči, to se tretira kao prikrivanje izvršenja krivičnog dela - reklo nam je nekoliko advokata koje smo kontaktirali.

Prosto rečeno, spasili ste dete zlostavljanja, videli ste šta je taj čovek sposoban da uradi nemoćnom detetu, plašite se šta bi tek mogao da uradi vama, i to kažete policiji, sud ima dovoljno dokaza da ga osudi, ali uprkos strahu, vi morate da svedočite.

- Moramo da insistiramo na odgovornosti svih građana, i oštećenih i svedoka. Ako je nasilja bilo, naša je dužnost da bezrezervno učestvujemo u postupku. Simulovano prijavljivanje, takođe, za posledicu ima porast samog nasilja na štetu društvenih vrednosti, a kratkoročno može da bude potrebe za tim. Ukoliko imamo saznanja o nasilju, moramo da se pred sudom izjasnimo o tome. Onaj ko je prijavio ima obavezu da učestvuje u postupku. U suprotnom, ukoliko se predomisli, može da snosi odgovornost. Sa sudom i pravnim poretkom nema igranja - rekao je za Telegraf.rs advokat Ivan Simić i dodao da, ukoliko organ postupka pozove svedoka da iznese saznanja, on je i te kako u obavezi da se odazove pozivu suda, koliko god to bilo traumatično.

Video: Teodora iz Tajne vinove loze o pokušaju zlostavljanja

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Ja

    15. decembar 2021 | 23:13

    To...Srbija do daske.Nije ni cudo sto narod uzima zakon u svoje ruke

  • Snežana Milić

    16. decembar 2021 | 07:41

    Ako je ovo tačno, mene je sramota gde živim.

  • Azra

    15. decembar 2021 | 21:06

    Ko se u kolo hvata mora da igra do kraja,ako može da izdrži neka igra.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA