≫ 

Zdravko 6 puta osuđivan, nije smeo da prilazi porodici: 16. decembra mu produžen pritvor, 22. pušten

Oglasio se Osnovni sud u Somboru o puštanju Zdravka Goranovića na slobodu

  • 12
Anastasija i Anabela Goranović Foto: Facebook, Instagram

U Osnovnom sudu u Somboru potvrdili su za Telegraf.rs da je Zdravku Goranoviću, koji je je, kako se sumnja, u sredu ubio ženu i dve ćerke u porodičnoj kući, izazvao požar a zatim se obesio, ukinut pritvor 22. decembra kada je pušten na slobodu jer nisu postojali razlozi za zadržavanje, pošto je presuda bila nepravosnažna.

Kako nam je rečeno u ovom sudu, Goranović je nekoliko puta osuđivan zbog različitih krivičnih dela, a u ovom slučaju konkretno zbog dva krivična dela koja su se objedinila u jedan postupak. Nakon puštanja na slobodu zabranjeno mu je da prilazi supruzi Mirjani i ćerki Anastasiji, da komunicira sa njima, da napušta mesto boravišta i imao je obavezu da se javlja policiji dva puta u toku meseca.

- Prema osuđenom Goranović Zdravku pred Osnovnim sudom u Somboru vođen je zbog izvršenja 2 krivična dela nedavanje izdržavanja, kao i krivični postupak zbog izvršenja krivičnog dela nasilje u porodici. Rešenjem od 19. avgusta 2021.godine određeno je spajanje krivičnih postupaka, te određeno da će se dalji jedinstveni postupak voditi pod brojem K.340/21.

- Okrivljenom Goranović Zdravku je pritvor određen pre pokretanja navedenih krivičnih postupaka i to rešenjem Osnovnog suda u Somboru od 28. decembra 2020.godine zbog pritvorskog osnova iz člana 211. stav 1. tačka 1. ZKP - mogućnosti određivanja pritvora kada se okrivljeni krije, izbegava da dođe na glavni pretres ili da postoji opasnost od bekstva, te je izdata i naredba za raspisivanjem centralne poternice - kažu u Osnovnom sudu u Somboru.

Rešenjem Osnovnog suda u Somboru od 30. jula 2021.godine, nakon realizacije raspisane poternice i sprovođenja okrivljenog u pritvor 29.jula 2021.godine, određeno je da mu na snazi ostaje pritvor određen 28. decembra 2020. godine, nakon čega mu je pritvor produžavan u toku trajanja krivičnog postupka zbog istog pritvorskog osnova.

- Presudom od 22. decembra 2021. godine okrivljeni je osuđen zbog izvršenja dva krivična dela nedavanja izdržavanja i krivičnog dela nasilja u porodici na jedinstvenu kaznu zatvora u trajanju od 3 godine i 3 meseca. U kaznu mu uračunalo i vreme provedeno u pritvoru od 29.jula 2021. godine od 13,50 časova pa nadalje, pri čemu mu je izrečena mera zabrane približavanja i komunikacije sa oštećenom Goranović Mirjanom i oštećenom Goranović Anastasijom, te je optuženom zabranjeno približavanje oštećenima na udaljenosti manjoj od 100 metara, zabranjeno dalje uznemiravanje oštećenih odnosno dalja komunikacija sa oštećenima u trajanju od 5 godina - navode za Telegraf.rs u Osnovnom sudu u Somboru:

- Istovremeno je rešenjem raspravnog veća suda od 22. decembra 2021.godine, Goranović Zdravku ukinut pritvor određen rešenjem od 28. decembra 2020. godine, koji mu je poslednji put produžen rešenjem  16. decembra 2021., te određeno da se isti ima odmah pustiti na slobodu, a iz razloga što više ne postoje razlozi zbog kojih je pritvor određen, pri čemu je okrivljenom određena mera zabrane prilaska, sastajanja i komunikacije sa oštećenima Goranović Anastasijom i Goranović Mirjanom, koja može trajati dok za merom postoji potreba, a najduže do pravnosnažnosti presude odnosno upućivanja okrivljenog na izdržavanje krivične sankcije. Mera po ovom rešenju može trajati najduže 3 meseca odnosno do 22. marta 2022. godine, nakon čega će se ispitati da li je dalje trajanje mere opravdano, a da kontrolu ove mere vrši Policijska uprava u Somboru.

Istim rešenjem je Goranoviću određena i mera zabrana napuštanja boravišta i da bez odobrenja napušta teritoriju Grada Sombora, izdat mu je nalog da se svakog 2. i 4. ponedeljka u mesecu javlja Policijskoj upravi u Somboru.

- Određeno je da izrečene mere zabrane napuštanja boravišta i obaveza javljanja nadležnom organu mogu trajati dok za tim postoji potreba, a najduže do pravnosnažnosti presude, odnosno upućivanja optuženog na izdržavanje krivične sankcije koja se sastoji u lišenju slobode, a sud će na svaka 3 meseca ispitati da li je trajanje ove mere opravdano, s tim da po ovom rešenju mere mogu trajati do 22. marta 2022.godine - kažu u ovom sudu.

Imajući u vidu gore izneto, dodaju da Goranović nije izdržao kaznu zatvora, s obzirom da mu je ona  izrečena nepravnosnažnom presudom 22. decembra 2021.godine zbog izvršenja krivičnih dela nedavanje izdržavanja i nasilje u porodici, a da je bio u pritvoru od 29. jula do 22. decembra 2021. godine.

- Tada mu je pritvor ukinut rešenjem raspravnog veća od 22. decembra 2021. godine jer više nisu postojali razlozi zbog kojih je pritvor određen. Rešenje K.340/21 od 22. decembra, kojim je okrivljenom ukinut pritvor i kojim su mu određene prethodno citirane mere, ekspedovano je istog dana svim učesnicima u postupku kojima se po Zakonu treba dostaviti, uključujući i Policijskoj upravi Sombor koji su citirano rešenje primili 23. decembra 2021.godine. U samom rešenju određeno je da će kontrolu mere zabrane prilaska, sastajanja i komunikacije vršiti Policijska uprava u Somboru. Podatak o daljoj kontroli izrečene mere od strane PU Sombor ne posedujemo. Kao što je prethodno navedeno, istom su izrečene mera zabrane približavanja i komunikacije sa oštećenom Goranović Mirjanom i oštećenom Goranović Anastasijom, mera zabrane prilaska, sastajanja i na komunikacije sa oštećenima, i mera zabrana napuštanja boravišta - kažu u Osnovnom sudu u Somboru za Telegraf.rs.

U sudu kažu da ne posedujemo podatak da je okrivljeni Goranović bio pripadnik na policije.

- Podatak o završenoj školi i zaposlenju nije naveden u optužnom aktu na kojim je pokrenut predmetni krivični postupak, dok je na glavnom pretresu održanom 11.oktobra 2021.godine prilikom uzimanja ličnih podatka od okrivljenog, on naveo da je po zanimanju elektroničar, da mu je to aktuelno bez zaposlenja - kažu u Sudu.

Osuđivan više puta   

Kako navode on nije ranije osuđivan zbog nasilje u porodici ali, prema izvodu iz kaznene evidencije jeste zbog drugih dela - krađe, ugrožavanja sigurnosti, lažnog prijavljivanja,

- Prethodno je osuđivan Presudom Osnovnog suda u Somboru 26. oktobra 2010. godine, pravnosnažnom 21. decembra 2010. godine, pri čemu mu je utvrđena kazna zatvora od 6 meseci sa rokom provere od 2 godine. Zatim, presudom Osnovnog suda u Novom Sadu  od 24. juna 2011.godine, koja je preinačena presudom Apelacionog suda u Novom Sadu 17. novembra 2011. godine zbog izvršenja krivičnog dela ugrožavanje sigurnosti na kaznu zatvora od 1 godine i 6 meseci. Navedenu kaznu je isti izdržavao po nalogu Osnovnog suda u Novom Sadu i istu je izdržao u КPZ Sombor sa danom 25.aprila 2012. godine, kog dana je otpušten sa Izdržavanja kazne po isteku kazne.

- Zatim, presudom Osnovnog suda u Somboru 19.avgusta 2013.godine, koja je potvrđena odlukom Apelacionog suda u Novom Sadu 11.februara 2014.godine, zbog izvršenja krivičnog dela krađe na kaznu zatvora u trajanju od 1 meseca. Navedenu kaznu zatvora je osuđeni izdržao u Okružnom zatvoru Subotica u periodu od 17.oktobra 2014.godine do 17. novembra 2014.godine. Zatim, presudom Osnovnog suda u Somboru 19. marta 2014.godine, zbog lažnog prijavljivanja na kaznu rada u javnom interesu u trajanju od 120 časova u roku od 2 meseca - navode za Telegraf.rs u ovom sudu. 

Pisalo se u medijima i da je on podmetnuo bombu zameniku javnog tužioca OJT Sombor, a tim povodom uvidom u upisnike ovog suda utvrđeno je da postupak povodom navedenog životnog događaja nije vođen pred Osnovnim sudom u Somboru.

- Uvidom u izvod iz kaznene evidencije za okrivljenog utvrđeno je da je povodom istog događaja vođen krivični postupak pred Osnovnim sudom u Novom Sadu, te je presudom Osnovnog suda u Novom Sadu od 24.juna 2011.godine, koja je preinačena presudom Apelacionog suda u Novom Sadu od 17. novembra 2011. kada je osuđen zbog izvršenja krivičnog dela ugrožavanje sigurnosti na kaznu zatvora od 1 godine i 6 meseci. Navedenu kaznu je isti izdržavao po nalogu Osnovnog suda u Novom Sadu i istu je izdržao u КPZ Sombor. Ne raspolažemo detaljima radnje izvršenja krivičnog dela za koje je osuđen citiranom presudom, s obzirom da je krivični postupak vođen pred Osnovnim sudom u Novom Sadu, kao i postupak izvršenja izrečene kazne zatvora, tako da presuda kojom je okrivljenom izrečena kazna zatvora nije dostavljana Osnovnom sudu u Somobru - kažu u Osnovnom sudu u Somboru za Telegraf.rs.

Ovim povodom danas se oglasilo Više tužilaštvo u Somboru koje je tražilo da mu se ne ukine pritvor ali se sud ogluši o njihove zahteve. 

Kako je danas tužilaštvo preciziralo, ova tragedija se dogodila u Ulici Simele Šolaje broj 13, oko 13,30 časova, a uviđaj je izvršen nakon što je od strane Vatrogasne službe ugašen požar u kući.

- U prizemlju navedene kuće pronađena su tri leša i to Goranović Mirjane iz Sombora (55) i njenih ćerki Goranović Anastasije (19) i maloletne G.A. (15). Tela pokojnih su bila zahvaćena požarom, a sa tragovima nasilja na istima. U potkrovlju kuće pronađen je leš Goranović Zdravka (59), koji je suprug Goranović Mirjane i otac Anastasije i maloletne G. A. Isti je pronađen obešen o kanap sa tragovima krvi na rukama i nožem u džepu pantalona, takođe sa tragovima krvi - navodi se u saopštenju tužilaštva.

Video: Doneta tela ubijene porodice Đokić: Dopremljena su u kuću Goranove majke u selu Moravac

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Jaroslav

    30. decembar 2021 | 22:53

    J ...sta dalje njih nema ... Sudija ne zamenljiv mirno spavs Da li ga savest zagolica

  • Nenad lazovic

    30. decembar 2021 | 23:13

    Pravosudje 0 zakon0 I to je to

  • Miki

    30. decembar 2021 | 22:50

    Sta radi policija u Srbiji??? Stiti splavove, zadrugu i farmu!!!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA