• 2

Neizvestan tok istrage u vezi sa smrću Alekse koji je stradao na rođendanu: Različiti rezultati veštaka

, Telegraf

Tokom istrage izveden je veliki broj dokaza, a ključni su bili snimci iz restorana kojima su se bavili i niški Zavod za sudsku medicinu i NKTC iz Beograda

 • 2
Stojmenović Aleksa

Printskrin: Instagram/_alexaa_33

Ključni dokazi koji bi trebalo da rasvetle smrt dvadesetpetogodišnjeg Aleksinčanina Alekse Stojmenovića koji je 16. maja prošle godine preminuo od posledica povreda zadobijenih na rođendanskom slavlju u ovom gradu, su u direktnoj suprotnosti, pa je, iako je istraga ovog događaja u završnici, odluka Višeg javnog tužilaštva neizvesna.

Veštačenja, koja je trebalo da rasvetle događaje te kobne noći, po nalogu Višeg javnog tužilaštva obavili su niški Zavod za sudsku medicinu i Nacionalni kriminalističko-tehnički centar u Beogradu koji su izneli potpuno različita mišljenja o radnjama Ognjena Petkovića (18), osumnjičenog za Aleksinu smrt.

Više javno tužilaštvo je spise predmeta dostavilo zastupnicima oštećenog i odbrane da bi eventualno predložili nove dokaze, nakon čega će VJT odlučiti da li će osamnaestogodišnjaka optužiti ili će istragu obustaviti.

Ognjen je osumnjičen da je u restoranu gde su oni i Aleksa bili gosti na proslavi osamnaestog rođendana, rukom udario dvadesetpetogodišnjaka i naneo mu teške telesne povrede zbog kojih je preminuo. On se tereti za tešku telesnu povredu sa smrtnim ishodom za koje je propisana kazna od dve pa do 12 godina zatvora.

Tokom istrage izveden je veliki broj dokaza, a ključni su bili snimci iz restorana kojima su se bavili i niški Zavod za sudsku medicinu i NKTC iz Beograda.

U nalazu Zavoda za sudsku medicinu navedeno je da je Aleksina smrt nasilna te da je nastupila usled prestanka disanja i srčanog rada zbog krvarenja u i ispod mekih moždanica a usled povrednog rascepa zida leve vertebralne arterije nastalog delovanjem tupine mehaničkog oruđa. U svom nalazu, Zavod analizira i snimke nadzorne kamere prateći kretanje oštećenog i okrivljenog.

- Muška osoba u crnoj košulji (Ognjen), nižeg rasta od osobe u beloj košulji (Aleksa), zamahuje desnom rukom, što nalikuje udarcu pesnicom prema levoj bočnoj strani vrata i glave muške osobe u beloj košulji. U sklopu uvida u snimke, proizilazi da je do povrede u vidu naglog prekomernog pomeranja glave i vrata, što predstavlja mehanizam za nastanak rascepa pršljenske arterije, moglo doći delovanjem šake stisnute u pesnicu što odgovara snimku sa video nadzora - navodi Zavod.

Na zahtev VJT, Zavod je 17. avgusta prošle godine dao i dopunsko veštačenje u kojem je potpuno isključio mogućnost da je Aleksi pukla arterija tokom eskivaže udarca, i ponovio da je došlo do delovanja povrednog oruđa na predeo vrata.

Usledilo je još jedno dopunsko veštačenje u kojem je objašnjeno da je lice odeveno u tamnu košulju i nižeg rasta (Ognjen), moglo da dohvati vrat osobe u beloj košulji (Aleksa) prilikom zamaha desnom rukom, jer se uočava trzajno pomeranje glave, vrata i gornjeg dela tela Alekse.

Objašnjava se da razlog što mladić nije odmah posrnuo, je kraće vreme potrebno da dođe do izlivanja krvi iz rascepljene arterije u moždano stablo. Takođe, Zavod navodi da se kod Ognjena vidi naginjanje tela na levu stranu što je karakteristično za osobu koja zadaje udarac drugom licu.

Međutim, NKTC navodi da je nakon analize snimaka ustanovio, da do kontakta Alekse i Ognjena nije došlo. Oni smatraju da je Aleksa pao nakon što ga je neko udario nekim predmetom, najverovatnije flašom.

Oni takođe na zahtev VJT rade dopunsko veštačenje u kojem navode da osoba u tamnoj košulji (Ognjen), nije mogla da dohvati vrat osobe u beloj košulji (Aleksa), da usled toga udara u prazno, van je balansa i naginje se na levu stranu. Da je došlo do kontakta, kako navode, telo bi ostalo uspravno, dok bi se udarena osoba zateturala.

Ono u čemu se jedino slažu ove eminentne ustanove, je da se na snimcima ne vidi trenutak kontakta ruke ili predmeta sa Aleksinim telom jer takav frejm ne postoji. Kako navode, memorija u VCR snimaču je takva da ne može da zapamti tako veliki broj frejmova, pa su podešeni da memorišu nekoliko sličica u sekundi a da se ne utiče na preglednost snimljenog materijala.

Ognjenov branilac Saša Knežević smatra da su dokazi na strani njegovog klijenta.

- Tužlaštvo je završilo svoj deo istrage, ostavljen nam je rok od osam dana, da iznesemo nove dokaze ako ih imamo. Mislim da da ih neće biti jer je veštačenje NKTC nesporno. Veštak se i pismeno i usmeno pred VJT izjasnio da između Ognjena i Alekse nije bilo kontakta, odnosno da nema uzročno posledične veze između delovanja okrivljenog i smrti oštećenog. Očekujemo da tužilašto izvrši prekvalifikaciju dela, da mog klijenta ne tereti za tešku telesnu povredu sa smrtnim ishodom nego eventualno za učestvovanje u tuči - kazao je Knežević.

Video: Sačekuša na Voždovcu: Ubijen sin fudbalske legende Crvene zvezde

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

 • Dara

  Kakvo bre oslobađanje ubice dokle vise sa tim. Puna kazna za primer svim ostalim.

  4
  0

  Podelite komentar

 • Užas

  Samo do 12 godina zatvora?! Kuku, više vredi droga od ljudskog života.

  2
  0

  Podelite komentar

Google preporuke

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima