• 0

Joca Amsterdam tražio ponavljanje suđenja za ubistvo Gorana Marjanovića: O zahtevu se odlučuje

Veće zahtev može da odbraci, odbije ili usvoji i naloži ponavljanje postupka

  • 0
Sreten Jocić Joca Amsterdam

Printskrin: Youtube/B92

Sreten Jocić zvani Joca Amsterdam zatražio je od Višeg suda u Beogradu ponavljanje suđenja u postupku u kojem je u maju 2011. godine pravosnažno osuđen na maksimalnu zatvorsku kaznu zbog podstrekavanja na ubistvo Gorana Marjanovića 1995. godine u sporskom centru "Olimp".

On je 10. januara ove godine podneo vanredni pravni lek - zahtev za ponavljanje krivičnog postupka, precizirala je za Tanjug portparol Višeg suda Tatjana Matić.

Ovaj zahtev je, kako je dodala, trenutno na odlučivanju pred vanpretresnim sudskim većem.

Veće zahtev može da odbaci, odbije ili usvoji i naloži ponavljanje postupka.

Ponavljanje postupka je moguće da se dozvoli samo ukoliko su ispunjeni taksativno nabrojani razlozi iz Zakonika o krivičnom postupku (ZKP), poput novih činjenica ili novih dokaza, lažnog iskaza, lažnog svedočenja i drugih.

Jocić je za podstrekavanje na ubistvo Marjanovića pravosnažno osuđen na 15 godina zatvora, ali mu je kazna Zakonom o amnestiji iz 2012. godine smanjena za četvrtinu, na nešto više od 11 godina zatvora.

On se u pritvoru, odnosno zatvoru neprekidno nalazi od 27. aprila 2009. godine kada je uhapšen zbog sumnje da je organizovao ubistvo hrvatskog novinara Ive Pukanića, od kojih je optužbi pravosnažno oslobođen 2015. godine.

Na izdržavanje kazne za ubistvo Marjanovića upućen je u zatvor 28. decembra 2012. godine.

Međutim, vreme koje je proveo u pritvoru zbog sumnje da je učestovao u ubistvu Ive Pukanića ne uračunava mu se u kaznu zatvora koju sada izdržava, pa je Jocić tužio državu tražeći odštetu od 60 miliona dinara jer je bio neosnovano uhapšen i držan skoro 1.300 dana u pritvoru.

Naime, srpski zakon ne poznaje uračunavanje vremena provedenog u pritvoru zbog jednog krivičnog dela u zatvorsku kaznu zbog drugog krivičnog dela, mada je Jocić i tu mogućnost državi nudio kao kompenzaciju za neosnovani boravak u pritvoru.

Video: Na redu je bitno svedočenje veštaka: Marjanović stigao u sud, nastavlja se suđenje za ubistvo Jelene

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Google preporuke

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima