≫ 

Tužilac: Od ovog suđenja se pravi spektakl. Odbrana: Marjanovići prisluškivani, nije dostavljen transkript

Pevačica Jelena Marjanović ubijena je u aprilu 2016. godine na nasipu Crvenka u beogradskom naselju Borča

  • 15

Pred Višim sudom u Beogradu danas je nastavljeno suđenje Zoranu Marjanoviću, optuženom za ubistvo supruge Jelene u aprilu 2016. godine u Borči. Na današnjem ročištu nastavljen je dokazni postupak. Na današnjem ročištu nastavljen je dokazni postupak. Pregledano je 4-5 registara sa više od 2.000 strana, u okviru kog su pregledani svi izeštaji MUP-a, Zoranova prijava o nestanku, skice sa lica mesta, satelitski snimak sa lica mesta, potvrda o privremeno oduzetim predmetima, forenzički pregledi i izjave svih svedoka.

Na suđenju je bilo turbulentno, u smislu da je prilikom dokaznog postupka i prilikom pregledanja izveštaja odbrana konstantno konstatovala da ti pojedini spisi nisu bili u predmetima njihovih spisa, odnosno da im nisu dostavljeni, a konkretno su tražili da se objasni zašto su pojedini svedoci pozivani na razgovor, zašto im je uziman DNK kao i zašto je od mrtvog svedoka Marković Saše uzet DNK.

Zamenica tužioca je odgovorila da je istina da je uzet DNK preminulog, ali da je svakako uzet od njega dok je bio živ, a on je naknadno preminuo i "potpuno je izlišno da ja to ovde objašnjavam".

- Od ovog suđenja se pravi spektakl. Što to sad odbrana pita? Samo da bi novinari čuli i da bi pomislili da ne radimo svoj posao kako treba - rekla je tužilac.

Tada se za reč javio advokat Nikola Dumnić i rekao da ima dokaze da tužilaštvo skriva dokaze.

- Imamo izveštaj od policije od 30. maja da su postavljeni uređaji i da su svi Marjanovići prisluškivani. Sudu nikada nisu dostavljeni transkripti razgovora. Odbrana je insistirala na tome kao što insistiramo na tome da se kaže koja su sva lica bila na nasipu - rekao je Dumnić.

Na njega se nadovezao advokat Veljko Delibašić.

- Jako dugo se skrivao i snimak sa kuće Jakovića, a koji uopšte ne ide u korist tužilaštvu koje za ovo delo tereti Marjanovića.

Advokat Aleksandar Zarić je dodao da "postoji gomila spisa predmeta koja ne da nije dostavljena odbrani, nego nije ni sudu".

- Imamo dokaz da je Igoru Rajko pretresena kuća po nalogu suda, a to nema u predmetima spisa. Takođe, moram da naglasim da u naredbi u spisima lepo piše da je Saši Markoviću uzet DNK u obdukcionoj sali. Ne može tužilac da nas ubeđuje da ne poznajemo predmet.

Sudija je na to rekla da je istina da to postoji u naredbi spisa i da je DNK uzet od svedoka kada je već preminuo, a tužilac na to nije dala dodatni odgovor.

Na ročištu su navedena sva imena svedoka koji su davali izjave tim povodom. Između ostalog i Ilić Stanoja, koji je pronađen u kanalu na licu mesta nekoliko dana posle ubistva u alkoholisanom stanju, istakla je odbrana. Veštačen je i "mercedes" koji je vozio Zoran Marjanović. Jedan pronađen DNK pripada ženskoj, drugi muškoj osobi, a treći Zorici Marjanović.

Predstavljeni su i izveštaji Biološkog fakulteta koji je radio DNK veštačenja i nijedan DNK trag se nije poklopio ni sa Zoranom ni sa Jelenom. Uziman je materijal od Marjanović Vladimira - krpa, peškir, cipele, kao i "mercedes". Analizom je utvrđeno da je došlo do mešanja uzoraka, ali to ne može da utiče na istragu.

DNK uzorci uzimani su i iz vozila "opel astra" taksiste M. B.

Obdukcija Jelene Marjanović je urađena 4. aprila 2016. godine. Smrt je nastupila nasilno, a povrede su bile preteće po život usled oštećenja moždanih funkcija. Ustanovljeno je da u telu ima tečnosti. Toksikološki nalaz je urađen 22. aprila 2016. godine. U njemu ima i 28 fotografija sa obdukcije.

Predstavljen je i izveštaj sa Zoranovog saslušanja. Advokat Jokić je rekao da odbrani tada nije dat zapisnik sa uviđaja, što je moralo da bude urađeno pre saslušanja.

Predstavljen je i izveštaj Jeleninog telegefona marke "LG". Vidi se da je najviše poziva i poruka bilo sa Zoranom, koji joj je u telefon bio upisan kao Zlata Mekin. Advokat Delibašić je rekao da se uvidom u poruke vidi da su imali lep brak, što optuženog Marjanovića oslobađa svih optužbi.

Naredno ročište biće održano 23. marta.

Na prethodnom ročištu  koje je održano 21. decembra je bilo burno. Došlo je do rasprave između sudije i Marjanovićeve odbrane zbog čega je došlo do odlaganja, pa  suđenje zakazano za 11. februar. Naime, advokati Zorana Marjanovića su se pobunuli tokom izvođenja dokaznog materijala.

- U predlogu optužnice se ne nalaze dokazi koje sud izvodi po službenoj dužnosti - rekli su advokati, sa čim se saglasila i sudija, Jelena Škulić.

- Sva veštačenja su bila predložena od strane tužilaštva, međutim, svima će biti omogućeno da vide sve dokaze na odloženom glavnom pretresu. To je bilo po osnovu člana 15 Zakona o krivičnom postupku - rekla je sudija.

Odbrana Zorana Marjanovića je na to odgovorila:

- Sud može izuzezno da koristi taj član. Branimo klijenta od optužnice, ne od sudskih spisa. Ono što je u optužnici jeste ono za šta smo znali i za šta smo se pripremali. Nismo znali šta je to izuzetno što ste dodali po članu 15.

Odbrana je potom tražila da se posebno istaknu dokazi koje je sud izveo po službenoj dužnosti.

- Nemojte vi učiti sud poslu, ali razumem primedbu i zbog toga će biti odložen glavni pretres - odgovorila je sudija, prethodno apelujući na logiku, te da su svi navedeni dokazi koji nisu u optužnici izvedeni po službenoj dužnosti suda.

Odbrana Marjanovića je iznela i svoje dokazne predloge.

Branioci su tražili da se u dokaze uvrste telefonski pozivi na kojima se čuje kako Marjanović prijavljuje nestanak svoje supruge policijskim službenicima, kao i da se pregleda emisija Grand magazina iz 2015. godine u kojoj je Jelena, inače pevačica narodne muzike, govorila o svojim porodičnim odnosima.

Predložili su i izveštaj o tragovima obuće u blatu, kao i fotografiju na kojoj se vidi kako je Jelena imala povredu ruke pre ubistva, kao dokaz da se zato njena krv našla na zadnjem sedištu Marjanovićevog automobila "mercedes".

Marjanović negirao da je ubio suprugu

Marjanović je na početku suđenja u novembru 2019. godine detaljno izneo svoju odbranu, negirajući da je ubio suprugu, koja se bavila pevanjem narodne muzike.

Optužen je za krivično delo teško ubistvo, za koje je zaprećena kazna zatvora do 40 godina i brani se sa slobode.

Tužilaštvo ga tereti da je 2. aprila 2016. godine ubio suprugu Jelenu na nasipu u Borči, dok je u neposrednoj blizini mesta zločina bila i njihova maloletna ćerka, koja je tog popodneva sa njima došla na nasip Crvenka u Borči.

Marjanoviću je prošle godine sud vratio puno starateljstvo nad detetom, koje mu je oduzeto posle smrti supruge.

On se od 12. juna 2018. brani sa slobode, pošto mu je tog dana Apelacioni sud ukinuo pritvor, u kom je bio 10 meseci. Bio je uhapšen 15. septembra 2017. godine, godinu i po dana nakon ubistva.

I pre toga je bio privođen, ali je nakon ispitivanja u policiji i na poligrafu puštan zbog nedostatka dokaza.

Pre hapšenja je u više navrata u medijima govorio o ubistvu, učestvovao je u jednom televizijskom rijaliti programu.

Video: Teodora Krsmanović-sećanje na sestru Jelenu Marjanović

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Šeki

    11. februar 2022 | 11:38

    Naš sud mi je čudan. Cela porodica Marjanović je sumnjiva. Sramota koliko se ovo odugovlači.

  • Mihajlo

    11. februar 2022 | 11:30

    Nastavlja se cirkus a ne suđenje. U svakoj drugoj državi do sad bi već davno bio osuđen samo kod nas se odugovlači.

  • Marijana

    11. februar 2022 | 11:55

    Katastrofa pravosuđe. Tako i onom Đuroviću se sudilo 3 godine, a jasno bilo kao dan da je ubio onog momka.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA