Zbog malo metala piromani u Mačvi pale smetlišta: Požari prave brojne probleme

Požari izazivaju zagađenje vazduha, truju zemljište i šire se na useve

  • 0
bogatić, požari, podmetanje požara Foto: Dragan Grujić

Uz nekontrolisano odlaganje otpada u prirodi u Mačvi su još veći ekološki problem česti požari na deponijama u varošici Bogatiću i okolnim selima.

- Poslednji slučaj namernog izazivanja požara na otpadu dogodio se prošle nedelјe u Badovincima. Angažovane su vatrogasne ekipe da bi ugasile vatru, a osim inspektora na lice mesta su izašli i policajci. Identifikovano je više lica koja su osumnjičena za podmetanje požara i ona će po završetku istrage biti procesuirana - navodi naš izvor.

Javna tajna je da vatru na smetlištima pale sakuplјači sekundarnih sirovina jer jedino tako mogu da dođu do gvožđa, bakra ili aluminijuma sa uređaja iz domaćinstava koji su zatrpani gomilom svakakvog otpada na deponiji.

Za malo novca koji može da se dobije prodajom metala na otpadu ugroženo je zdravlјe velikog broja lјudi. Na ovim smetlištima se odlaže otpad različitog porekla i kada se zapali štetne čestice se oslobađaju u vazduhu. Oblaci dima neprijatnog mirisa se šire nadaleko, a osim zagađenja vazduha na ovaj način se truje i zemlјište. Bilo je više slučajeva da vatra sa deponije zahvati i useve na njivama u blizini pa šteta nije samo ekološka.

U opštini Bogatić ističu da neće tolerisati namerno izazivanje ekoloških problema istovremeno dok lokalna samouprava i Ministarstvo za zaštitu životne sredine ulažu ogromna sredstva za unapređenje životne sredine.

- Opština Bogatić je polјoprivredno područje, pa smo svesni koliko je zbog proizvodnje zdrave hrane neophodno da sačuvamo zdravu životnu sredinu. Vlada Republike Srbije i Ministarstvo uložili su 30 miliona u saniranje deponije u Sovlјaku umesto koje će tri hektara biti zelena oaza, a ove godine zatvorićemo deponiju u Badovincima - kaže Milan Damnjanović, predsednik opštine Bogatić.

Na putu da se mapira kao zelena opština, u Bogatiću organizovano sakuplјaju i odvoze otpad na regionalnu deponiju u Jarku iz iz sedam od 14 naselјa, a na šest lokacija sakuplјaju animalni otpad. Iz programa IPA fondova 220.000 evra u ovoj godini biće uloženo u nabavku opreme za rešavanje komunalnih problema.

Apelujući na građane da čuvaju svoju životnu sredinu, iz opštinske uprave su najavili da će ekološki inspektori obavlјati češće kontrole i kažnjavati nesavesne građane. Pošto su na deponijama instalirane nadzorne kamere, veruje se da će inspekcija i policija udruženim snagama lakše otkrivati piromane sa i procesuirati ih pred nadležnim sudom.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA