≫ 

"Gledao je smrti u oči. To razume samo ko je isto doživeo": Nikola je najmlađi povređeni u rudniku "Soko"

U nesreći koja se dogodila oko 4 časa ujutru u rudniku Soko, stradalo je osam osoba, a povređeno je 20 osoba

  • 5
nikola mitković, povređeni, rudnik Soko, Foto: Privatna arhiva

Nikola Mitković (21), najmlađi rudar povređen nesreći u rudniku „Soko“ oporavlja se u aleksinačkoj bolnici, a Saša Mitković (50) otac mladića, kaže da je njegov sin „gledao smrti u oči“, ali da ga je „bog pogledao i spasio“.

Mitković je istakao da je Nikola četvrta generacija rudara u njihovoj porodici i da se već skoro dve godine radi taj veoma težak i opasan posao.

- Nikolin pradeda je bio rudar, njegov deda je bio rudar i ja sam rudar. Pradeda i deda imaju po 30 godina rada u rudniku, ja skoro 30 i plus ove dve godine mog sina. To je baš puno. Pradeda Vukosav Ilić je penziju stekao u Aleksinačkim rudnicima, deda Milovan Mitković u rudniku „Soko“, a nadam se da ću i ja dočekati penziju tamo, nije mi još mnogo ostalo. Za sina, ne znam. Do sada je dobro radio, ali da li će nastaviti i dalje posle ove nesreće, videćemo - rekao je Mitković.

Kako je kazao, njegov sin je sada, hvala bogu dobru i trebalo bi uskoro da izađe iz bolnice i dođe kući u selo Kraljevo, udaljeno od Aleksinca oko tri kilometra.

- Moglo je da bude najgore, izašao je metan, gušili su se. Žao mi je kolega koji su poginuli, radili smo i bili non-stop zajedno. Bila je to moja smena, ali nisam radio - rekao je Mitković.

Objasnio je da je njegov sin završio srednju školu za električara i posle nekog vremena provedenog u različitim privatnim firmama odlučio je da se zaposli u rudniku.

- Kada me je prvi put pitao da postane rudar, ćutao sam, mlad je. Radio je neke poslove kod privatnika, ali znate kako je to, ne znaš kad ti je radno vreme, kada odlaziš na posao, a kada se vraćaš. Drugi put kada me je pitao da se zaposli u rudniku, ja sam njega pitao da li je siguran da to želi. Pristao sam da se zaposli, ali sam mu mesec dana pričao kako je u rudniku, kako treba da se tamo ponaša - kazao je Mitković.

Prema Mitkovićevim rečima, njegov sin je imao obećanje u rudniku da će, kada dobije rešenje o zaposlenju za stalno, preći u elektroslužbu, ali se desilo ovo što se se desilo i sada će morati da sečakaju da vide šta će sa tim dalje biti.

- Gledao je smrti u oči. To ne može da razume niko, osim onog koji je to doživeo. Ja nikada neću da zaboravim jučerašnji dan i 16. januar 1998. godine kada se u rudniku „Soko“ dogodila nesreća u kojoj je poginulo 29 rudara. Nisam bio u toj smeni, ali sam sve drugare, pokojne kolege izvlačio i prebacio preko ruke - rekao je Mitković.

U nesreći koja se dogodila oko 4 časa ujutru u rudniku Soko, stradalo je osam osoba, a povređeno je 20 osoba.

Stradali su Darko Zlatković (43), Nenad Trivunac (37), Petar Petrović (31), Radovan Grujić (47), Branko Čokorilo (57), Branislav Zlatanović (54), Bratislav Živković (59) i Bojan Stajić (34).

Video: Direktor bolnice u Aleksincu o primljenim rudarima: Najmlađi povređeni ima 21 godinu

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • DARKO 100%

    2. april 2022 | 19:49

    Rudari i vatrogasci zasluzuju bolje uslove o radu i plate

  • Kv

    2. april 2022 | 21:34

    Molim Vas gospodine, ako ikako možete, sklonite dete odatle. Znam da neko mora da radi taj posao a ja bi volela da ga ne radi niko.

  • 🐒

    2. april 2022 | 22:28

    Za koju platu rade ti mucenici??

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA