≫ 

Oglasilo se tužilaštvo o istrazi nesreće u Rudniku: Da li je krivo prirodno delovanje ili ljudski faktor

Nakon nesreće je izvršen uviđaj

  • 2
Sokobanja, Rudnik nastradali rudari, Radovan Grujić, Petar Petrović, Nenad Trivunac, Bojan Stajić, Darko Zlatković, Bratislav Živković, Branko Čokorilo Foto: Nikola Tomić, Facebook, D.K. , Privatna arhiva

Komisija Rudarsko geološkog fakulteta u Beogradu 12. aprila pregledala je mesto nesreće u rudniku Soko u selu Čitluk, opština Sokobanja, gde je 1.aprila poginulo osam rudara, a veći broj njihovih kolega je povređen.

- Na osnovu naredbe da se izvrši geološko veštačenje, Komisija Rudarsko geološkog fakulteta koja je u tom cilju formirana 5. aprila, izvršila je pregled lica mesta, očekuje se dostavljanje nalaza i mišljenja na osnovu kojeg će se utvrditi eventualni uzrok nastale nezgode. Istovremeno Zavodu za sudsku medicine u Nišu naloženo je vršenje dodatne toksikološke analize lešnih tkiva poginulih pa će tužilaštvo u zavisnosti od napred prikupljenih materijala kao i nakon preduzimanja drugih dokaznih radnji za kojima se ukaže potreba, razmatrati da li je u konkretnom slučaju nastala nezgoda posledica događaja prouzrokovanog prirodnim delovanjem ili je u pitanju ljudski faktor – saopštio je Osnovno javno tužilaštvo u Aleksincu.

Ova pravosudna institucija podseća da je nakon prijave nesreće dežurni zamenik javnog tužioca Janko Dinić sa pripadnicima MUP –a, Policijske stanice Sokobanja i Republičke rudarske inspekcije, izvršio uviđaj lica mesta.

- Dežurni zamenik javnog tužioca je rudarskom inspektoru dr Zorici Vukadinović naložio da Osnovnom javnom tužilaštvu u Aleksincu bez odlaganja dostavi izveštaj o pregledu lica mesta, odnosno jame gde se događaj odigrao, naložen je prevoz leševa poginulih radnika i njihova obdukcija u Zavodu za sudsku medicine u cilju utvrđivanja neposrednog uzroka i vremena smrti, toksikološko hemijsku analizu lešnih tkiva kao i obezbeđivanje lica mesta u cilju nemogućnosti njegovog narušavanja do preduzimanja određenih predistražnih radnji od strane Osnovnog javnog tužilaštva u Aleksincu - navedeno je u saopštenju.

Kako dalje saopštava tužilaštvo, u ovom momentu ono poseduje izveštaj Policijske stanice u Sokobanji u kome je sadržana fototehnička dokumentacija lica mesta sa zapisnikom o uviđaju i zapisnik Zavoda za sudsku medicinu o obdukciji poginulih i to Branka Čokorila, Bojana Stajića, Bratislava Živkovića, Branislava Zlatanovića, Petra Petrovića, Darka Zlatkovića, Nenada Trivunca i Radovana Grujića. Izveštaj Republičke rudarske inspekcije još nam nije dostavljen – zaključuje aleksinačko tužilaštvo.

Video: Komemoracija rudarima nastradalim u rudniku Soko: Tragedija koja je zavila Srbiju u crno

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Zeljko

    14. april 2022 | 12:43

    ma jok, metan je kriv...

  • V8

    14. april 2022 | 12:58

    Komisija će to lepo napisati u izveštaj da firma nema odgovornosti, da je to nesrećan prirodan slučaj i time će zatvorite predmet, kao i uvek, još se ne sećam da je neko odgovarao,ili će na nekog šefica u toj smeni što je bio a preživeo da se slome kola,...

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA