≫ 

Saznajemo: Nišliji koji je usmrtio Jovanu ublažena kazna, osuđen na samo pet godina zatvora

- Apelacioni sud usvojio je žalbu branioca optuženog Mladena Gigića i preinačio presudu Višeg suda u Nišu u delu odluke o krivičnoj sankciji i osudio ga na kaznu zatvora u trajanju od pet godina. Takođe, izrekao mu je meru bezbednosti zabrane upravljanja motornim vozilom u periodu od pet godina u koju mu se ne uračunava vreme provedeno na izdržavanju kazne – saopšteno je iz niškog Višeg suda

  • 23
Jovana Petković Foto: Privatna arhiva

Nišlija Mladen Gigić (21) pravosnažno je osuđen na pet godina zatvora zbog teškog dela protiv bezbednosti javnog saobraćaja jer je 21. novembra 2020. godine izazvao saobraćajnu nesreću u kojoj je poginula dvadesetpetogodišnja Jovana Petković iz okoline Vladičinog Hana. Na taj način preinačena je prvostepena presuda Višeg suda u Nišu od 18. novembra prošle godine kojom je Gigiću izrečena zatvorska kazna od sedam godina a na koju se žalila njegova odbrana.

- Apelacioni sud usvojio je žalbu branioca optuženog Mladena Gigića i preinačio presudu Višeg suda u Nišu u delu odluke o krivičnoj sankciji i osudio ga na kaznu zatvora u trajanju od pet godina. Takođe, izrekao mu je meru bezbednosti zabrane upravljanja motornim vozilom u periodu od pet godina u koju mu se ne uračunava vreme provedeno na izdržavanju kazne – saopšteno je iz niškog Višeg suda.

Kako je utvrđeno tokom sudskog postupka, Gigić je vozilom „folksvagen golf“ na raskrsnici Bulevara Nemanjića i ulica Pariske Komune i Boška Buhe u Nišu, prošao kroz crveno svetlo na semaforu brzinom od 101 km/h i udario u „BMW“ kojim je upravljala pokojna devojka. Ustanovljeno je da je u trenutku nesreće u krvi imao 1.38 promila alkohola usled čega je bio apsolutno nesposoban za bezbedno upravljanje vozilom. Od siline udarca „BMW“ je prešao preko razdelnog ostrva i udario u stub saobraćajne signalizacije a devojka je zadobila teške telesne povrede unutrašnjih organa i višestruke prelome kostiju od kojih je preminula u niškoj bolnici posle osam dana.

- Gigić pred sudom branio navodnom tehničkom neispravnošću vozila.

- - Kada sam stigao na četrdesetak metara od te raskrsnice, počeo sam da postepeno kočim. Prišavši semaforu, shvatio sam da se auto ne zaustavlja već čak dobija ubrzanje. Naglo sam zakočio a noga mi je propala do patosa i posle toga se ničega više ne sećam – opisao je udes optuženi.

Međutim, izvedeni dokazi, posebno nalaz saobraćajnih veštaka nisu podržali njegove navode.

Više javno tužilaštvo je za Gigića tražilo najtežu kaznu proipisanu Krivičnim zakonikom za teško delo protiv bezbednosti javnog saobraćaja od 12 godina.

Majka poginule devojke izrazila je nezadovoljstvo visinom dosuđene mu kazne.

- Šta da kažem osim da bi sve što bismo mogli dalje činiti, bila borba sa vetrenjačama. Nažalost, pravosuđe u našoj zemlji izgleda ne daje baš mnogo značaja izgubljenim ljudskim životima. Sramota je i podsticaj da se dalje čine ista dela bez straha da će biti rigorozno kažnjeni. Ogorčena sam i razočarana – kazala je Vesna Petković.

- Jovana Petković je samo par meseci pre nesreće odbranila master na Arhitektonskom fakultetu i planirala je da se sa momkom nastani u Beču gde joj živi porodica. Petkovići su u više navrata izrazili nezadovoljstvo što je Gigić pušten iz pritvora a tim povodom su pod sloganom „Pravda za Jovanu“ organizovali i protest ispred niške Palate pravde.

Na pravosnažnu odluku mogu se izjaviti vanredni pravni lekovi ali oni ne odlažu njeno izvršenje.

Video: Nastavlja se suđenje za ubistvo Miloša Mileusnića

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Larva

    19. april 2022 | 09:16

    A zašto mu nije povećana kazna, nego smanjena? Ubio je devojku, pijan, bahat, vrlo uracunljiv jer je pod dejstvom alkohola seo za volan, znači, kazna treba sa 8 godina da bude preinačena na 15 godina, a ne da se ovakav ljuski talog NAGRADI smanjenjem kazne. Blago tebi, Srbijo...

  • Lord

    19. april 2022 | 09:23

    Au,koja bruka od pravosudja! Trebalo bi proveriti sta je taj sudija nedavno kupio,dobar auto,stan...!?!

  • vasa

    19. april 2022 | 09:23

    Bruka i sramota za sud...stidi se Srbijo.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA