• 0

Dunjićeva devojka danas nije došla na suđenje, a sudija je pročitala njenu molbu: Do sada je 3 puta svedočila

, Telegraf

Na današnjem suđenju govorio je Goran Knežević koji je istakao da zbog delova optužnice manje više ostaje pri ranijim iskazima

  • 0
Velibor Dunjic sudjenje

Foto ilustracija: Telegraf/Marko Todorović

U Višem sudu u Beogradu danas je održano suđenje za ubistvo vođe navijača Crvene zvezde Velibora Dunjića ispred splava "Džimis" 2014. godine.

Na samom početku suđenja pročitana je molba da sud više ne poziva oštećenu Ninu Šobotu zbog zaštite psihičkog integriteta. Navedeno je da je tri puta davala iskaz i da joj je zbog svega što je preživela teško.

Sudija je istakla da nije pristupio svedok Stojan Milićević koji živi u inostranstvu i dodala da će ponovo biti obavljena terenska provera i raspisana potraga kako bi se utvrdilo da li povremeno radi u inostrantvu, kako je ranije navedeno, ili mu je boravak van Srbije stalan.

Na današnjem suđenju govorio je Goran Knežević koji je istakao da, zbog određenih delova optužnice, manje-više ostaje pri ranijim iskazima. 

- Došao sam oko 12 na splav. Bio sam tamo do pet ujutru. Kad sam krenuo kući, stajao sam na mostu. Krenuo sam prema autu, kada sam začuo pucnjeve. Ubrzao sam hod i u autu video Đurovića i Krušedolac. Dok smo se vozili, nisam ništa primetio. Sećam se da se auto zaustavio na Brankovom mostu, ali ne i detalja. Bio sam prilično pijan, mada se većine stvari sećam. Sve o čemu sam govorio je bilo oko pet ujutru, pred svitanje, vidljivost je bila slaba zbog magle. Stan u Gružanskoj ulici koji su obezbeđivali Đurović, Starovlah, Vučić i još jedno lice nisam koristio i nisam ni u kakvoj vezi sa njima. Njih je za potrebe obezbeđenja preko mene angažovao Bjelić koji je u to vreme bio u sporu oko stana sa Časlavom Markovićem - rekao je Goran Knežević.

On je dodao da je tačno da ga je Jelena Krušedolac dva-tri puta videla u tom stanu jer im je na molbu Bjelića, koji nije bio u dobrim odnosima sa njima, nosio hranu i piće. Dodao je da ih je sve znao iz klubova i da su mu oni bili poznanici, a ne prijatelji.

Na pitanje branioca kada su Đurović, Starovlah i Vukić angažovani na obezbeđivanju stana, Knezević je odgovorio da je to bilo početkom aprila, odnosno mesec dana pre ubistva.

- Imali su ključeve, neko od njih je uvek bio u stanu. Ja ključ stana u Gružanskoj ulici nisam imao. Nije bilo potrebe da tamo boravim ili spavam, jer sam imao dva-tri svoja stana.

Velibora Dunjića, kako kaže, nikada nije upoznao.

- Nikada ga nisam upoznao. Ne znam ni kako izgleda, osim oniga što sam kasnije video u medijima - rekao je Knežević.

On se dotakao i delov optužnice koje smatra spornim.

- U zapisniku tužioca navedeno je da sam u "škodi" sedeo na mestu suvozača, da je iz mene sedela Krušedolac, a iza nje Đurović. To nije moguće jer se ne radi o vozilu koje ima tri reda sedišta, već o automobilu sa četvoro vrata. Istina je da sam ja sedeo na mestu suvozača, da je iza mene bila Krušeldolac, dok je Đurović sedeo iza vozača, odnosno Starovlaha - dodao je.

Dodao je i da je iz automobila uzasao kod Đeram pijace, te da nisu tačni navodi da je odatle zvao taksi do svog stana jer se on nalazi na oko 20 metara udaljenosti.

- Te večeri nije bilo potrebe da zovem taksi da bih otišao do svog stana. Taksi sam zvao da bih otišao do stana u Gružanskoj ulici, kako bih uzeo ključeve koji su mi ispali u automobilu - rekao je Knežević.

Na pitanje tužioca da li je od strane tuzioca koji je sastavljao zapisnik upozoren da pazljivo sluša ono što se diktira, odgovorio je da verovatno jeste, ali se ne seća. Kada mu je rečeno da je imao pravo na to da zapisnik pročita, rekao je da nije želeo da ga čita jer je "nevin, te nije imao potrebu za tim".

Na dodatno pitanje tužioca da li je u automobilu, nakon ubistva bilo razgovora o pucnjavi, ili bilo kakvog drugog razgovora, Knezević je rekao da su svi ćutali, a i da, bi Đurović, kada bi počeo razgovor o nečemu, taj razgovor prekinuo.

- Za ubistvo sam saznao iz medija posle podne, kad sam se probudio. Nakon tog jutra nisam više nikada video nikog od njih. Niaam ih zvao jer nismo bili prijatelji, a ni oni nisu pokušali da me kontaktiraju. Znam da je nekoliko dana nakon ubistva Časlav Marković uspeo da povrati stan - dodao je.

Naredno ročište zakazano je za 23. septembar, a tada će biti saslušana četiri svedoka.

Podsećamo, na suđenju za ubistvo Dunjića promenjena je sudija. Taj slučaj sada vodi sudija Ana Trifunović Đuričković, a ceo pretres je počeo ispočetka.

Prvi je saslušan Bojan Starovlah, koji je rekao da je ispred splava video sivi "BMW" i da mu se činilo da se vozač sa nekim raspravlja.

- Iza mene se tad pojavio Đurović. Iz auta su se čule Dunjićeve uvredne na račun Đurovića. U tom momentu Đurović se hvata za pištolj ili džep, nisam siguran, dok levom rukom kreće da Dunjiću oduzme pištolj - objasnio je i dodao da se on nalazio na udaljenosti od oko pet metara.

Čuo je pucnjavu u momentu kada je išao ka "škodi" i, kako je dodao, pomislio da je Đurović ranjen. Dodao je da nije reagovao jer se sve dogodilo u sekundi.

- Sa mnom u auto su ušli Đurović, Krušedolac i Knežević. Pitao sam Đurovića šta se desilo, a on mi je odgovorio da vozim. Na Brankovom mostu rekao je da stanem. Mislio sam da mu je loše i tada sam u retrovizoru video da baca pištolj u reku - dodao je.

On je negirao krivicu.

Nakon Starovlaha, saslušan je Miloš Milosavljević.

- Ne osećam se krivim za ono što mi se stavlja na teret. Ostajem pri ranijim izjavama. Bio sam suvlasnik splava. To veče je bio rođendan mom najboljem prijatelju, koji smo slavili na splavu. Bili smo prilično pijani. U jednom momentu čuo sam nekoliko prasaka, koji su me podsetili na pucnje - ispričao je Milosavljević.

Dodao je da ih to nije omelo u proslavi.

- Nakon desetak sekundi video sam nekoliko muškaraca kako ulaze u naše privatne prostorije. Krenuo sam za njima. Gvozdenović je počeo da skida kablove sa risivera i rekao da mu dodam kesu sa troseda. Dao sam mu i pitao šta se dešava. Samo mi je kratko rekao da mu je rečeno da to uradi - priseća se.

Kako kaže, samo je dodao kesu, a kablove koji su visili je sklonio sa vrata i "pustio ih u pad bez namere da ih sakrije", kako bi vrata mogla da se zatvore.

Odloženo zbog advokata

Rčište, koje je trebalo da bude održano 1. marta, odloženo je jer se u Palati pravde nisu pojavili svi advokati odbrane, a ni advokati oštećene strane. Razlozi njihovog nedolaska bili su što su tek dan ranije dobili pozive za suđenje ili ih uopšte nisu ni dobili. Suđenje je pre toga odlagano još četiri puta.

Na poslednjem održanom suđenju, 10. februara 2021. godine, pregledan je video snimak sa obližnjeg objekta, na kojem se, međutim, ne vidi trenutak likvidacije. Takođe su ispitana dva svedoka koja su ostala pri ranije datim iskazima.

Na optuženičkoj klupi u ovom postupku su trojica optuženih za pomaganje izvršiocu nakon izvršenog krivičnog dela - Goran Knežević, Miloš Milosavljević i Bojan Starovlah.

Za ubistvo Dunjića i ranjavanje njegove devojke, kao neposredni izvršilac optužen je Vladimir Ðurović, tadašnji pripadnik obezbeđenja splava "Džimis", koji je u bekstvu.

Aleksandar Ðuranović, Marko Gvozdenović, Zoran Vukić i Jelena Krušedolac su, zbog neprijavljivanja krivičnog dela, takođe bili pod istragom tužilaštva, sa kojim su kasnije sklopili sporazume o priznanju krivice.

Krajem 2019. godine, Apelacioni sud u Beogradu pravosnažno je osudio Vuka Musića na 16 meseci zatvora, jer je prikrivanjem tragova pružio pomoć Vladimiru Ðuroviću nakon ubistva. Musić je tokom suđenja priznao izvršenje krivičnog dela u celosti.

On i drugi već osuđeni su Ðuroviću pomogli tako što su uklonili risiver na kojem je, navodno, bio snimak likvidacije zabeležen kamerom splava.

Prema pravosnažnoj presudi Vuku Musiću, Đurović je, napustivši splav, prišao Dunjićevom autu koji se zaustavio ispred splava i kroz otvoren prozor vozačevih vrata iz pištolja iz neposredne blizine ispalio sedam projektila u glavu i telo Dunjića i tako mu naneo smrtonosne povrede pri čemu je usled dejstva dva projektila T. Š. zadobila tešku telesnu povredu.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Google preporuke

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima