≫ 

Tužilaštvo utvrđuje tri stvari u slučaju otmice dece Ane Landeke usred Beograda

Već tri dana ne zna ni gde su ni kako su, ali zna da ih je otac u nedelju noću odveo iz Srbije u Hrvatsku

  • 8
Ana Landeka, Sigurna kuća, otmica dece Printscreen: RTS

Nakon što je u nedelju uveče Ani Landeki u Beogradu njen bivši muž Domagoj Landeka nasilno uzeo decu iz automobila u kojem su bila sa dedom i odveo ih u Hrvatsku, Prvo osnovno javno tzužilaštvo sprovodi istragu ovog slučaja.

Ona je sa svojom decom starosti pet i sedam godina bila u Sigurnoj kući godinu dana. Toliko je čekala odluku o dodeli starateljstva i epilog brakorazvodne parnice. On je, kako je Ana navela, uspeo da pređe granicu sa decom bez putnih isprava kohje su, kako ona tvrdi, kod nje. Tužilaštvo sada utvrđuje kako su prešli granicu.

- Trenutno se vrše provere o tome kakve su odluke o starateljstvu. Potom, kakav je zakonski osnov kod koga treba da budu deca i kako su prešli granicu - rečeno nam je iz istrage slučaja.

Već tri dana ne zna ni gde su ni kako su, ali zna da ih je otac u nedelju noću odveo iz Srbije u Hrvatsku.

- U 20.20 me zvao tata, pošto mi po pravilu moramo do 21 sat da budemo u kući. Kaže evo nas, pakujemo se u kola i krećemo za minut, vidimo se uskoro. U 20.28 tata zove i urla "zovi policiju, oteo nam je decu iz auta na putu smo, jurimo ga kolima, zovi, beli 'fijat, beogradske registracije'" i tog trenutka smo odmah zvali policiju - priča za RTS štićenica Sigurne kuće i majka dvoje dece.

Danas je sud Ani dodelio starateljstvo nad decom. Kasno, poručuje koordinatorka Sigurne kuće i pita kako su deca, sa dvojnim državljanstvom Hrvatske i Srbije, prešla granicu bez putnih isprava koje su kod majke. I ona je tražila od policije da Domagoju Landeki ne dozvoli prelazak granice.

- Kad je rečeno da se zatvore, bilo je devet sati uveče, a kad je prešao granicu bilo je jedan sat noću. Prema priči koju ja znam, granica je bila otvorena, rampa je bila podignuta, njega na našoj granici niko ništa nije pitao i prošao je granicu, na hrvatskoj granici su mu navodno nešto pogledali dokumenta, ali se postavlja pitanje kako je hrvatska granica mogla da pusti nekoga ko nije imao pečat sa naše granice - navodi Vesna Stanojević, koordinatorka Sigurne kuće u Beogradu.

Hrvatska policija tvrdi da nije bilo zakonskih prepreka da otac sa dvoje dece nad kojima, kako tvrde, ima starateljstvo, pređe granicu i nastavi putovanje.

- Hrvatska policija je nad hrvatskim državljaninom i njegovo dvoje dece, takođe državljanima Hrvatske, sprovela graničnu kontrolu na prelazu Tovarnik 6. juna u noćnim satima. Tokom granične kontrole i proverama putem međunarodne policijske saradnje, utvrđene su sve relevantne činjenice, te nije bilo zakonskih prepreka da otac, sa decom, nad kojima ima starateljstvo, nastavi putovanje - ističe MUP Republike Hrvatske.

BONUS VIDEO:

Video: Snimak oslobađanja dece iz cisterne: Da li je ovo dokaz o trgovini decom

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Alex

    9. jun 2022 | 12:01

    Opet prebacujemo našu nesposobnost na druge! Kako je mogao da pređe našu granicu sam sa decom, bez putnih isprava i saglasnosti majke.

  • Mrki

    9. jun 2022 | 11:41

    Neko uzeo pare, velika mudrost.

  • SVM

    9. jun 2022 | 13:06

    Stvarno sam razočarana. Kako mi da imamo poverenje u bilo šta kada neko dvoje dece može tek tako da izvede iz zemlje. Još otme decu,pa kako god.oteo je. Bili su u sigurnoj kući baš zbog njega. A i da je imao papir,kako ga je dobio bez majčinog potpisa. Znam šta smo morali i kako da uradimo suprug i ja da bi deca sa njim išla na tri nedelje sa njim u Nemačku kod strica

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA