≫ 

Tužilaštvo: Zoran je bio na nasipu i na podmukao način ubio Jelenu, tražimo 40 godina zatvora za njega

U završnoj reči, zamenik Višeg javnog tužioca Nikola Uskoković izjavio je da je dokazano da je Zoran 2. aprila 2016. godine, oko 17 sati u blizini kanala koji se nalazi u naselju Crvenka u Borči, kod električnog stuba broj 220, na svirep i podmukao način ubio svoju suprugu

  • 16

Više javno tužilaštvo u Beogradu predložilo je danas sudu, u završnoj reči pred presudu, da Zorana Marjanovića oglasi krivim i osudi ga za ubistvo supruge Jelene Marjanović na maksimalnu kaznu koja mu po zakonu preti, 40 godina zatvora.

U završnoj reči, zamenik Višeg javnog tužioca Nikola Uskoković izjavio je da je dokazano da je Zoran 2. aprila 2016. godine, oko 17 sati u blizini kanala koji se nalazi u naselju Crvenka u Borči, kod električnog stuba broj 220, na svirep i podmukao način ubio svoju suprugu.

- Predlažem da sud okrivljenog oglasi krivim za krivično delo teško ubistvo i osudi na maksimalnu kaznu zatvora, kao i da mu odredi pritvor, s obzirom na to da je za krivično delo za koje mu je stavljeno na teret propisana kazna zatvora preko 10 godina, a način izvršenja i težina posledice krivičnog dela su doveli do uznemirenja javnosti koja može ugroziti nesmetano i pravično vođenje krivičnog postupka. Uznemirenje javnosti traje u kontinuitetu, od momenta izvršenog krivičnog dela, pa i u ovom momentu donošenja prvostepene presude - naveo je tužilac.

On je istakao da ostaje pri svim navodma optužnice i da je neophodno donošenje osuđujuće presude.

- Na osnovu dokaza dokazano je da je Zoran Marjanović izvršio ubistvo na nasipu u Borči i na svirep i podmukao način ubio svoju suprugu i naneo joj smrtne povrede. On je bio u stanju uračunljivosti, njegove sposobnosti bile su očuvane. Nije registrovana duševna bolest, alkohol ili psihoaktivne supstance. U pitanju je direktan umišljaj, on je bio svestan da osam udaraca u glavu mogu da budu smrtonosni. U nalazima obdukcije navedeno je da su povrede koje su opisane nanesene za vreme života jedna za drugom, u kratkom vremenskom roku - dodao je Uskoković.

On je istakao da je nakon prve povrede usledilo nasilno skidanje gornjeg dela trenerke, koji je pronađen nedaleko od tela Jelene Marjanović.

- Do smrtne povrede došlo je zbog nagnječenja i razaranja moždanog tkiva. Povrede u predelu ruku mogle su da nastanu tokom pda ili grebanjem po niskom rastinju, od vučenja. Na rukama je imala povrede koje su nastale dok se branila. Povrede na nogama mogle su da nastanu primenom teškog oruđa ili delovima ljudskog dela, padom i grebanjem o rastinje. Sve povrede bezuslovno su smrtne - rekao je tužilac.

Dodao je da je u plućima otkricena voda, kao i biljna tkiva, te da je ona bila najmanje pet-šest, a možda čak i 10 sati u vodi.

- Može da se zaključi da je povrede zadobila na mestu na kom je nađena. Branila se isturajući ruke da bi se zaštitila. Pre smrtonosnog udarca pokušavala je da izađe na drugu stranu kanala. Prethodno je tečala po travi i spala joj je patika. Njen telefon pronađen je 20 metara dalje, a 26 metara dalje bila je gumica za kosu. Povreda glave nastala je u kanalu, jer je zbog vode bilo prisutno odsustvo lokve krvi. Nije moguće identifikovati predmet kojim je ubijena, osim da je u pitanju geometrijski predmet, jer su tragovi slični, ali se ne poklapaju. Kada je telo dospeolo u vodu bila je živa, a smrtonosni udarac zadat je u kanalu - istakao je.

Jelena je, kako dodaje, napadača primetila na nasipui doživela je intenzivni strahkoji je imao razmere užasa i trajao sve do gubitka svesti.

- Svirep način na koji je ubijena imao je za cilj mučenje žrtve. Podmukao način je ponašanje pre i posle ubistva. Iskoristio je poverenje da je privuče u kanal dok je dete bilo na nasipu. Svesno je isključio mobilni telefon, a nakon ubistva ga uključio, prijavio nestanak i glumio zabrinutost - ispričao je tužilac.

Uskoković je rekao da trag zemlje sa nogavice Zorana Marjanovića, trag sa leve patike Jelene Marjanović i uzorci iz kanala imaju isti elementarni i molekularni sastav.

- Pregledom "mercedesa" detektovani su tragovi krvi. Konstatovano je da u predelu gornjeg dela naslona na zadnjem sedištu postoje jači tragovi krvi Jelene Marjanović, nastali prskanjem ili odbačajem sa dela tela, a nisu se videli golim okom, što ukazuje na to da su bili uklanjani. Tužilaštvo isključuje tezu odbrane da se Jelena povredila menjajući gumu. Ako su njihovi navodi tačni, postavlja se pitanje zašto je trag uklanjan - dodao je.

Tužilac je tvrdio da je susret Zorana i Jelene Marjanović na nasipu bio neizbežan između 15.56 i 17.04 sati, te da je Marjanović nakon toga uključio telefon i "svesno ušao u prvi poziv prema Jeleni".

- Odbrana tvrdi da je ostao da se igra sa ćerkom kada je Jelena otišla da trči i da su se 15-20 minuta kasnije popeli na nasip i polagano krenuli ka njoj, a kako je utvrđeno da je uključio telefon u 17.04 1.000 metara dalje, to nije moguće. Neuobičajeno je da se nestanak prijavljuje posle 20 minuta. Zbog čga je Zoran bio uznemiren? Zašto je zvao? Otkud ta uznemirenost da joj se desilo nešto strašno? Zašto traži svedoke, zašto se poziva na dete? Zašto je isključio tleefon? Čemu panika za Jelenom tek posle uključivanja telefona? - pitao je Uskoković.

Kako je naveo, tužilaštvo ističe da je Jelenina frizerka Zorica Gemović "ukazala na poremećeni odnos supružnika". Ona je navela da je Zoran Jeleni upućivao pogrdne reči, da joj je Jelena govorila kako joj je svega dosta, da će da ode sa detetom. Dodala je da je na njeno pitanje zašto se ne razvede odgovorila "Zoko, on bi mene ubio".

- Sudski veštak Zoran Stanković naveo je da je broj i intenzitet povreda ukazao da je povredilac imao jake emocije besa - zaključio je tužilac.

Naredno ročište zakazano je za 22. jul.

Suđenje je, da podsetimo, počelo krajem 2019. godine. 

Na prethodnom suđenju svedočio je veštak Dušan Keckarević koji je objasnio kako se veštačila garderoba optuženog.

- Na garderobi izvršioca morala bi biti krv. Ona nije pronađena ni na pantalonama, ni majci niti patikama Zorana Marjanovića - objasnio je Keckarević i rekao da ostaje pri svom ranijem iskazu datu pred sudom.

Keckarević je objasnio da je osim odeće pregledano i lice mesta i da na granama u okolini takođe nije pronađena Zoranova krv.

- Na licu mesta na granama nalazi se samo krv Jelene Marjanović . Sa druge strane kanala ima klizotina i da sve govori da je Jelena bila živa i da je tuda pokušala da izađe, ali da je izvršilac povukao - pojasnio je Keckarević.

Tužilaštvo tereti Zorana Marjanovića da je 2. aprila 2016. godine ubio suprugu Jelenu na nasipu u Borči, dok je u neposrednoj blizini mesta zločina bila i njihova maloletna ćerka, koja je tog popodneva sa njima došla na nasip Crvenka u Borči.

Optužen je za krivično delo teško ubistvo, za koje je zaprećena kazna zatvora do 40 godina i brani se sa slobode.

On je na početku suđenja u novembru 2019. godine detaljno izneo svoju odbranu, negirajući da je ubio suprugu, koja se bavila pevanjem narodne muzike.

Marjanoviću je prošle godine sud vratio puno starateljstvo nad detetom, koje mu je oduzeto posle smrti supruge.

On se od 12. juna 2018. brani sa slobode, pošto mu je tog dana Apelacioni sud ukinuo pritvor, u kom je bio 10 meseci. Bio je uhapšen 15. septembra 2017. godine, godinu i po dana nakon ubistva.

I pre toga je bio privođen, ali je nakon ispitivanja u policiji i na poligrafu puštan zbog nedostatka dokaza.

Pre hapšenja je u više navrata u medijima govorio o ubistvu, učestvovao je u jednom televizijskom rijaliti programu.

Video: Ovako je Zoran Marjanović razgovarao s policijom: Zovem drugi put, žena mi je nestala ovde na Dunavu

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Logicno

    8. jul 2022 | 10:53

    Ovaj je toliko cudan od samog pocetka kao i njegovi svi osim cerkice,da se nema sta reci,bio kriv ili ne ljigav i sumnjiv,spasite dete iz te porodice.

  • Glumica

    8. jul 2022 | 10:43

    Pravda za Jecu

  • Lord

    8. jul 2022 | 10:50

    Ako postoji pravda u Srbiji,toliko ce i dobiti!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA