≫ 

Slika od milion evra posle 29 godina biće vraćena u dvorac Dunđerski: Četiri pitanja ostala su bez odgovora

Slika koja predstavlja kulturno blago od neprocenjivog značaja za Srbiju juče je u Cirihu predata predstavnicima Tužilaštva za organizovani kriminal i Muzeja Vojvodine

  • 1
Slika Blagoveštenski sabor 186 godine Vlaho Bukovac ukradena 1993 godine iz dvorca Dunđerski Foto: MUP

"Blagoveštenski sabor 1861.godine"  čija vrednost je procenjena na oko milion evra nestala je pre više od 29 godina iz dvorca "Duđerski". Pre godinu dana nađena je u Cirihu kod kolekcionara S.G. , a juče je predata predstavnicima Tužilaštva za organizovani kriminal i Muzeja Vojvodine.

Istraga se vodi protiv četiri člana kriminalne organizacije zbog sumnje da su učestvovali u krađi ove vredne umetnine. Ipak, do sada nije poznato kada je tačno slika nestala, kako je tako vredno delo neprimećeno izneto iz objekta, kako je izašla iz Srbije i ko je bio njen kupac.

Istražitelji veruju da će tokom suđenja dobiti odgovore na ova četiri ključna pitanja.

ukradena slika Blagovestenski sabor Foto: Tuzilastvo za organizovani kriminal Srbije

Hapšenje

Nakon višemesečnog predanog rada pripadnika Službe za borbu protiv organizovanog kriminala UKP, kao i Tužilaštva za organizovani kriminal, u saradnji sa švajcarskom policijom i tužilaštvom, slika “Blagoveštenski sabor 1861. godine” slikara Vlaha Bukovca, koja je ukradena 1993. godine iz dvorca Dunđerski, biće vraćena Republici Srbiji.

Podsećamo, pripadnici SBPOK-a Ministarstva unutrašnjih poslova Srbije i Tužilaštva za organizovani kriminal, u saradnji sa švajcarskom policijom i tužilaštvom su u avgustu 2021. godine razbili četvoročlanu organizovanu kriminalnu grupu, čiji je organizator S. G. uhapšen u Cirihu od strane švajcarske policije, a prilikom njegovog hapšenja na licu mesta su bili pripadnici SBPOK-a

MUP-a Srbije.

Pretresom stana S. G. pronađena je predmetna slika.

Takođe, u Cirihu je uhapšen još jedan član ove organizovane kriminalne grupe, dok su druga dva člana uhapšena u Beogradu, od strane pripadnika SBPOK-a.

Nakon uspešne međunarodne saradnje srpske i švajcarske policije i tužilaštava, navedena slika, koja predstavlja kulturno blago od neprocenjivog značaja za Srbiju, juče je u Cirihu predata predstavnicima Tužilaštva za organizovani kriminal i Muzeja Vojvodine.

Slika "Blagoveštenski sabor" će biti transportovana u Srbiju u Muzej Vojvodine.

Novčana vrednost ove slike procenjuje se između šeststo hiljada i milion evra.

Slikar

Vlaho Bukovac (1855-1922) jedan je od najslavnijih slikara iz regiona. Poznat je i po tome što je lično naslikao portrete Natalije Obrenović, kao i Petra i Aleksandra Karađorđevića. Naslikao je portrete i Aleksandra Obrenovića i kraljicu Dragu. Poreklom iz Cavtata, Bukovac je uvek isticao da je Srbin.

Video: Ovako je ukradena Van Gogova slika: Na najjednostavniji način lopov je došao do jedinstvenog dela

(Telegaraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Realno

    17. avgust 2022 | 08:39

    A kada ćeš državo da naslednicima Dunđerski da vratiš ono što im je oteto

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA