• 6

Ujak nesrećno ubijene devojčice iz Vršca: "Petre više nema, a moja sestra će sve u četvrtak reći"

Marko je prvo ubio dete, pa sebe. Pre zločina Suzani poslao poruku "ubicu ćerku, pa sebe"

 • 6
Vršac, ubistvo i samoubistvo Marko Budimirović

Foto: Marko Jovanović, Facebook

Suzana Budimirović u utorak je izgubila ćerku jedinicu Petru (2). Devojčicu je u stanu ubio otac Marko koji je nešto kasnije presudio sebi. Događaj je šokirao celu Srbiju, a o tragičnom događaju oglasio se i Pokrajinski sekretar za socijalnu politiku, demografiju i ravnopravnost polova Predrag Vuletić

Šest dana nakon tragičnog ubistva, Vršac kao da je nem grad. Ispred kuće Suzane Budimirović je muk, deluje kao da u njoj niko ne živi. Ali, ubrzo iz kuće sa gornjeg sprata izlazi i vidno potresen Suzanin brat nam kaže da je njegova sestra spremna da se obrati javnosti što se tiče nadzora Centra za socijalni rad.

- Razumite nas. Najbitnije je to da Petre više nema. Razumeta nas, mnogo nam je teško i loše. To nam je sada najvažnije. Sve što budemo želeli da saopštimo medijima, saopštićemo u 14 časova u četvrtak u dvorištu naše kuće - rekao je Suzanin brat za Telegraf.rs.

Pre zločina Marko je pustio poruku ženi i rekao da će "ubiti dete, pa sebe".

Ovoj nezapamćenoj tragediji prethodila je zabrana prilaska supruzi, koja je Marku bila izrečena još u maju ove godine, nakon što ga je Suzana prijavila za nasilje u porodici.

Zverski ju je tada pretukao u porodičnoj kući njenih roditelja, u Prvomajskoj ulici, u kojoj su svi zajedno živeli. Od tada ni toj kući nije smeo da priđe.

Ubica je neposredno pre ubistva osuđen zbog nasilničkog ponašanja prema supruzi, na uslovnu kaznu od tri godine, uz obavezno psihijatrijsko lečenje. Dobio je, međutim, pravo da jednom nedeljno samostalno viđa ćerkicu.

Hronologija zločina

U holu Pokrajinske vlade,  pokrajinski sekretar za socijalnu politiku, demografiju i ravnopravnost polova Predrag Vuletić održa je danas konferenciju za medije nakon obavljenog nadzora u Centru za socijalni rad Vršac.

On je objasnio da je sproveden nadzor centra u Vršcu od 5 do 7. oktobra, prikupljeni su svi podaci, 30. aprila 2022.

- Prijava nasilja u porodici isti dan obavešten centar, nasilje po izjavi majke traje više godina od kraja 2017. godine. Živeli su u kući porodice žrtve. Izrečena je hitna mera udaljenjani stana i zabrana prilaska 48 časova. Osnovno javno tužilaštvo Vršac produžio mere istog dana na 30 dana - naveo je Vuletić.

4. maja je formiran stručni tim, zbog visokog rizika od ponavljanja nasilja u porodici, jer nasilje traje od 2018. Ostalo je nerešeno pitanje viđanja deteta.

- 25.maja, sačinjena je tužba, obaveštena PS Vršac i OJT vršac, dato mišljenje da postoji visok rizik. 27. maja OJT vVšac određene mere zabrane prilaska do pravosnažnosti okončanja krivičnog postupka. Nasiilje se karakterise kao psihičko, psihološko, ekonomsko i fizičko - naveo je Vuletić.

On je kazao i da je 2. juna izjavila da otac nije bio nasilan prema detetu i da dete jedva čeka da viđa oca.

- To je izjavila voditelju slučaja iz Centra za socijalni rad - kazao je Vuletić.

Narednog dana. 3. juna stupila je sudska zabrana prilaska na godinu dana, ne više od 300 metara.

- Žrtvi je rečeno da će imati pravnu pomoć za razvod braka. Ona je rekla da u tom trenutku nije spreman za taj postupak. Posle toga se nije javljala centru - kazao je Vuletić.

Dan nakon ubistva, dakle 5. oktobra, Osnovni sud izdao je na zahtev Centra potvrdu da nikada nije podnet zahtev za razvod braka. Nije vršen ni postupak biranja modela viđanja deteta.

- Pa su zato oba roditelja imala pravo na viđanje - objasnio je Vuletić.

Presuda

Marko B. je 27. septembra uslovno osuđen na godinu dana sa rokom provere od 3 godine po odluci Osnovnog suda zbog nasilja.

- Svakako se mora uzeti u obzir da ako je majka žrtva nasilja u porodici deca ili dete uvek potencijalna žrtva i da za to odgovornost preuzimaju sve relevatne institucije . Takođe, se ne sme zanemmariti činjenica da rizik od ponovnog nasilja raste, nakon pokretanja sudksih postupaka, ili donošenja sudksih presuda, te se u tim situacijama mora pojačati zaštita žrtve i potencijanih žrtvi to jest dece i deteta - kaže Vuletić i dodao da je ovde reč o jednom veoma komleksnom predmetu koje se završilo sa kobnim posledicama po jedno dete a prava dece su osnov sistema zaštite pravbog sistema svake države:

- Pokrajinski sekretraijat će postupiti u skladu sa svojim nadležnostima, i na osnovu utvrđenoh činjeničnog stanja preduzeti sve mere u skladu sa zakonom, kako bi se utvrdilo pravo stanje stvari u ovom predmetu. Što podrazumeva i prekršajne i krivične prijave, i inicijativu za smenu, sve ono što je potrebno, narednih dana naš kolegijum, naš stručni tim će odluči o tome.

Kako je naveo najveći problem je bio u razmeni informacija između MUP-a, tužilaštva i Centra za socijalni rad.

Na konferenciji je rečeno i da dete nije bilo prisutno kada se dešavalo nasilje, te da je to i majka izjavila.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

 • Zorica

  10. oktobar 2022 | 17:11

  Centri za socijalni rad su ZLO ....ne treba da postoje vise.....

  34
  0

  Podelite komentar

 • xx

  10. oktobar 2022 | 18:19

  Tuga,tragedija,ali mi ipak nije jasno zasto je zena trpela nasilje PET godina i kako se usudila da sa takvim covekom rodi dete.Gde su bili clanovi porodice , pa da su preduzeli nesto.Ja kao majka,po cenu svog zivota ,ne bih dozvolila da neko tuce i maltretira moje dete.Koliko zena trpi nasilje ,zasto?

  17
  3

  Podelite komentar

 • Moreeee

  10. oktobar 2022 | 18:57

  Samo pravdu u svoje ruke. I ništa više.

  7
  0

  Podelite komentar

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima