Pretnje, optužbe i pravdanja: Ovo su naupečatljiviji iskazi na prva 4 suđenja Belivukovom kriminalnom klanu

Dosadašnje suđenje najmonstroznijem kriminalnom klanu u Srbiji obeležila su iznošenja odbrane tri okrivljena

  • 0
Belivuk Suđenje, Velja Nevolja klan Veljko Belivuk i Marko Miljković Foto: Nikola Anđić, Printskrin: TV Pink

Suđenje kriminalnom klanu Veljka Belivuka počelo je u ponedeljak, 17. oktobra, a tokom četiri održana ročišta odbranu je iznelo 27 optuženih. Na narednim ročištima govoriće optuženi svedoci koji su priznali krivična dela i sklopili nagodbu sa tužilaštvom za organizovani kriminal. Na dosadašnjim ročištima posebno se istakla odbrana vođa klana Veljka Belivuka i Marka Miljkovića, kao i optuženog Nemanje Lakićevića.

Belivuk je odbranu izneo na prvom ročištu i, kao i ostali, pred sudom rekao da nije izvršio nijedno krivično delo za koje se tereti, a tokom svog obraćanja govorio o Radoju Zviceru, optuženim svedocima, tome da je njihov DNK podmetnut, ali i upućivao pretnje.

- Ponosan sam na to što mi je Zvicer prijatelj i on nije počinio dela za koja se govori da je počinio. Jeste, Miljković i ja smo u januaru išli na babine. Što nas nisu uhapsili, što su nas pustili da izađemo iz zemlje? Mogli smo da odemo u Panamu, ali nismo, vratili smo se u Srbiju. Evo, moram svima da kažem, nije Radoje Zvicer ubijen. Baš mi ih je žao - rekao je Belivuk.

Govoreći o ubistvima, naveo je da sudski postupak vođen protiv njega i Marka Miljkovića zbog ubistva Vlastimira Miloševića na šinama, "dokaz da DNK može da se podmetne", jer je on, iako se na početku navodilo da je njegov DNK pronađen na vratima zgrade u kojoj je živeo pokojni, na kraju oslobođen. Tako je, kako se pred sudom branio Belivuk, nejasno kako je, ako su brisali tragove iz Ritopeka, ostao DNK žrtava koji je policija pronašla u kući strave.

- DNK se navodi kao dokaz da je izvršeno ubistvo. Ako smo ubili Mihajlovića, pa Gligorijevića, pa tek onda Veličkovića, ako smo svaki put nakon ubistva sve oribali da uklonimo tragove, kako ostade Veličković? U kući imamo 12 ili 14 DNK tragova. Kako je Marko Miljković rekao, to mogu da budu mrtvi ljudi, a možda i neki počinioci - rekao je Belivuk.

Belivuk o optuženim svedocima

Izjašnjavao se i o okrivljenim svedocima Srđanu Laliću, Bojanu Hrvatinu i Nikoli Spasojeviću.

- Danas neću da se izjašnjavam o Srđanu Laliću jer nisam video o čemu se radi. Nisam video taj "ključni dokaz", kako ga svi nazivaju. Lalić je do prejkuče bio monstrum, koljač koji je ljude pekao peglom, sekao ih, gurao im stvari u anus, davio ih. A sada je dobio 18 godina - rekao je Belivuk u ponedeljak.

On je dodao da nije bilo optužnice jer nije bilo dokaza, a da se onda "odjednom pojavio Bojan Hrvatin koji je rekao tačno ono što fali za optužnicu", dodajući da smatra da je Hrvatin tokom davanja izjave čitao nešto što nije sam napisao.

Belivuk je rekao i da je "Hrvatin produkt nezakonite, protivpravne, fotošopirane, Skaj aplikacije", a da je Spasojević "unapređena verzija Hrvatina".

- Spasojević je tri puta pokušao da se ubije u pritvoru. Ako neko pokuša da skoči s mosta, ide na psihijatriju. Njega nigde nisu poslali, samo su mu dali malo jače lekove. Dobio je koronu, pa su ga smestili u bolnicu blizu tužilaštva, da ne moraju mnogo da ga vozikaju. Bio je u sobi iznad Marka Miljkovića, čiji je, inače kum. Molio nas je za oproštaj, govorio kakav pritisak tužilaštva trpi, da je dobio imena za koja treba da nas tereti, da pouči devojku i brata da svedoče o tome da ih prati NN lice i da će morati da priča o ubistvima u inostranstvu - ispričao je.

On je takođe pozvao sudiju da trojicu optuženih svedoka vrati u pritvor, "pa da vidi šta će da bude".

Belivuk je u sudnici naveo i da smatra da je cela optužnica izmišljotina i da ne stoji da su se on i ostali branili ćutanjem, jer su izjavili da nisu krivi.

Naveo je da su im "nakačena" silna ubistva, tvrdeći da su Skaj dokazi montirani. O konkretnim krivičnim delima i brutalnim ubistvima u kući strave u Ritopeku do sada nije rekao ni reč osim da nisu krivi.

Miljković govorio da su žrtve kriminalci u bekstvu

Marko Miljković je od samog početka suđenja imao nadmen stav, počevši od momenta kada je branilac prekinuo njegovo izlaganje, te je rekao da ga advokati ne prekidaju dok iznosi odbranu.

- Krenuću sada sa ubistvima. Aleksandar Gligorijević, za njega se ja ne teretim, ali sam tražio da me optuže i za to, za sve za šta su dali novinarima. Jedva sam se izborio, sudija, da me optuže za ovih šest ubistava. Ja ne kažem da sam krv, želim da dokažem da sam nevin. Piše u optužnici da je hteo da se sveti nekim snajperom, i da smo ga ubili. Kako je došlo do ubistva, ako je došlo? Treba da imamo dokaz, obdukcioni zapisnik, kako da znamo da je mrtav? Ima kao neki DNK trag. Evo pitam vas, da li DNK može da dokaže kako je došlo do smrti? - rekao je Miljković u sredu.

On je tvrdio da nije bilo potrebe da namamljuje Radojevića u kuću u Ritopeku skrivajući se iza drugog identiteta, kao i da nisu pištoljem sa njegovim otiscima pucali u garažu Marka Budimira, već da je Radojević pucao u samog Budimira, pa "nestao".

- Hrvatin je rekao da ne zna kako sam ja namamio Željka Radojevića. Zašto bih ja namamio Željka Radojevića? Mi smo imali više nego korektan odnos. Da sam hteo da ga namamim samo bih ga pozvao, nije bilo potrebe da ga otmem. Rekli su da smo podmetali otiske prstiju da bismo tim pištoljem pucali u garažu Marka Budimira. Pozivaju se na fotošopirane slike, da smo mi Radojeviću davali da stavlja metke u cev kako bi ostali njegovi otisci na pištolju. Marko Budimir će da kaže da li su pucali u garažu ili u njega. Ako njegova supruga nije znala da se on priprema to za šta je čula da se desilo, zašto je posle toga bacila njegov telefon u reku? Ako sam ja to sve uspeo da organizujem, ja sam jači od Dejvida Koperfilda i onog Iluzioniste - dodao je.

Miljković je upitao kako je Zdravko Radojević, ako je bio nezaposlen, mogao da ima automobil od 200.000 evra. Dodao je da oni nisu ni znali za automobile Zdravka Radojevića, a kamoli da su ih preprodavali i vozili.

- Za sve ubijene navedeno je da su pripadnici kriminalne grupe, a nigde nije navedeno koje - istakao je Miljković.

On je tvrdio da je Radojević živ.

- Nikada nisam dao nijedan nalog da se prati i fotografiše Radojevićev auto. Opet tvrdim da je Radojević živ i zdrav i da je pucao u Marka Budimira, a ne da smo mi pucali u garažu pištoljem sa njegovim otiscima. Nejasno mi je kako su mogli da napišu da smo oteli Mitića kod američke ambasade kada su svuda okolo kamere. Gde smo mi to išli, otimali, kako, ko je prevezao "hondu" koju su tako mukotrpno pronašli? - rekao je Miljković.

Dotakao se i teme o okrivljenim svedocima.

- Nikola Spasojević, mislim, nije ni svestan šta je potpisao. Pozvaću se na član 321, da vidimo da li je on svestan šta je izjavio, šta je potpisao. Za Nikolu Mitića piše da je samo nešto krečio, pominje neku fontanu. Tamo nije bilo nikakve fontane. Nema svest o tome koje su posledice onoga što je potpisao. Lalić vam je sedam puta rekao da nije kriv, a onda je, kada je ušao ovde, klimnuo tužiocu, vidi se to na snimku. Baš me zanima da li bi Lalić, da nije izašao iz pritvora, danas ovde rekao da je kriv ili da nije kriv - pokušao je da ospori iskaze okrivljenih svedoka.

On je više puta ponovio da "nema tela, nema dela", ističući da "nikome ne veruje na reč da je neko mrtav" i aludirajući na to da su žrtve u bekstvu.

Dodao je da je ubeđen da se Mihajlović, zbog krivičnih dela koja je počinio, negde krije.

- Jelena Veličković nam je rekla da je Goran Veličković non-stop nosio poštolj i rekao da se plašio za svoju bezbednost zbog nas. Ja ću da podsetim da je on time što je nosio oružje prekršio zakon i ugrozio život svoje žene i dece. Kako je Jelena Veličković kredibilan svedok kada je tri puta menjala izjavu? Ponavljam i da nismo počinili nikakvo krivično delo i među nama nije bilo nikakvog neslaganja. Ja u neslaganje ne računam pevanje na tribini - rekao je Miljković.

Miljković je dodao da je Hrvatin višestruki povratnik, te da nije smeo da dobije 15 godina zatvora u okviru nagodbe jer je priznao da je počinio krivično delo ubrzo posle izlaska iz zatvora.

Pitao da sedi s okrivljenim svedocima

Miljković se, na ročištu održanom u četvrtak, javio za reč.

- Hteo sam da Vas pitam o vašoj odluci o sedenju. Mi moramo da možemo da hvatamo beleške - rekao je Miljković.

Sudija je odgovorila da mogu da dobiju stolicu na koju bi stavili beleške, ali da mora da sedi odvojeno zbog bezbednosti.

- Čije bezbednosti? Ja neću nikog da napadnem, niti se plašim da će mene neko da napadne - odgovorio je Miljković, na šta je sudija rekla da se samo vrati na mesto, kao i da stalno nešto traži.

- Pitam Vas samo sudija, oni iz Uprave kažu u redu je, vi kažete ne - rekao je Miljković.

Inače, u delu sudnice u kom sede advokati, nalaze se i zastupnici oštećenih porodica, kao i okrivljeni svedoci Bojan Hrvatin, Nikola Spasojević i Srđan Lalić.

"Radojević mi je bio prijatelj"

Nemanja Lakićević je u iznošenju svoje odbrane govorio o tome da nikada nigde ne bi namamio Zdravka Radojevića i pravdao se time da su bili prijatelji 20 godina. Većina njegovog izlaganja protekla je u tome kako tako nešto ne bi učinio prijatelju i kako sa kriminalnom grupom nije ni u kakvoj vezi.

On je istakao da će da iznese odbranu jer "vidi da ga sud još nije pustio iz pritvora, te shvada da nisu razumeli njegovu odbranu".

- Vidim da me niste pustili na slobodu, pa smatram da niste razumeli moju odbranu. Nisam uradio ništa od onoga što mi se stavlja na teret i nisam ubio svog najboljeg druga Zdravka. Imam menjačnicu, nemam veze sa navijačima Partizana, nikada nisam bio na stadionu Partizana. Ne znam zašto sam ovde, nikada nisam video Veljka Belivuka i Marka Miljkovića. Nisam mogao da postanem deo grupe za koju ne znam da postoji. Samo sam Budimira znao kao Zdravkovog kuma - rekao je Lakićević.

Lakićević je rekao da je Zdravko njegov drug 20 godina i da ga je kao čoveka povredilo što se Radojevićeva supruga priključila njegovom krivičnom gonjenju.

- Zdravko mi je rekao da se duže vreme kocka s nekim Crnogorcima, rekao je da su ozbiljni momci. Nije mi rekao njihova imena, niti me je interesovalo. Sledeći put je rekao da mu duguju mogo para na kocki i da će da im otkine glavu ako ne vrate pare. Posle par dana poslao mi je fotografiju išaranog murala njegovog brata. Nije bio prvi put da šaraju mural i da mora da ga prepravlja. Ali svi problemi sa kockom, muralom, navijačima Partizana doveli su do toga da nije bio sav svoj. Pozvao je mene i Gorana Ostojića i rekao da ima ozbiljan problem, da ne želi da nas meša i da će mu pomoći Crnogorci. Zamolio me je samo da mu dam svoj auto. Pre toga sam ga vozio godinu dana i devet meseci. Rekao je da će da pobegne za Crnu Goru i da budem tu za Marijanu i njegovog sina iz prvog braka. Dao mi je telefon preko kog je trebalo da budemo u kontaktu - objasnio je.

Zdravko ga je, kako kaže, zamolio da sakriju njegov automobil, koji su odvezli u Smederevo. Oko 10 dana kasnije otišao je, kako kaže, i uzeo svoj BMW.

- Par dana pre Zdravkovog nestanka sedeli smo u restoranu Durmitor. Neki čovek mu je doneo pare i izašli su napolje. Došao je posle pet minuta i dao ključeve od "škode" da imam da vozim dok ne sredim gumu. Kritičnog dana sam išao po hranu i ugledao svoj "pasat". Pozvao sam Zdravka, ali zeleno se upalilo i on je krenuo. Oberučke sam mahao i video sam da me nije video. Marijana mi se javila na njegov telefon i rekla je da ga je zaboravio. Seo sam u automobil i stigao sam Zdravka. Otvorio je suvozačev prozor. Pitao sam gde će tako rano, rekao je da će da me zove kasnije. Prestigao sam ga, napravio polukružno pre Plavog mosta i krenuo nazad. Nijednom rečju mi nije rekao gde ide i s kim se nalazi, niti sam mu ja rekao gde da ide i skim da se nađe. Tvrdnja da sam mu rekao da dođe negde bez mobilnog je apsurdna. Ne bih bio toliko glup da ga zovem na mobilni, a da sam mu rekao da ga ne ponese. To je bio poslednji put kad sam ga video - dodao je Lakićević.

Video: Nastavak suđenja Belivuku i Miljkoviću u novembru

Kako je rekao, stigla mu je poruka od Radojevića da sa Ostojićem pokupi automobil u Smederevu i da auto odvezu kod Pileta.

- Kada mi je sestra došla u pet sati da čuva decu otišli smo po auto. Odvezli smo se na Zrenjaninski put na pumpu. Pile nam je rekao da ga pratimo. Parkirali smo u dvorištu neke kuće. Preneo sam šta je rekao Zdravko. Zdravku smo javili da smo ostavili kola. U sredu oko 12 sati odlazim da sredm gumu, zovem Pileta, ali kaže da nije tu i da ostavim auto prekoputa njegovog placa. Dogovorio sam se da se nađem sa Marijanom, ali Zdravko nam nije odgovarao. Posle pola sata mi je rekao da zove za sat, rekao sam da žena hoće da se čuje sa njim - rekao je.

Dodao je da je sumnjao je da se ne dopisuje sa Zdravkom jer mu je bilo sumnjivo da je dao sve automobile.

- Pošto je Marijana pitala kako su se međusobno zvali, napisao je "Maki, u problemu sam, daj sva kola". Nikada je nije zvao Maki, zvao ju je Ljubice. Zabrinuli smo se za njega i zato smo odvezli automobil i ostavili, a njegov telefon slomili i bacili - dodao je Lakićević.

Kako je tvrdio, sa nestankom Radojevića nije ni u kakvoj vezi.

- U ovo sam umešan jer sam Zdravkov drug i ostao sam njegov drug do kraja. Stvarno ne mogu da verujem da sam se našao u ovoj situaciji. Sve sam radio da pomognem njegovoj porodici, a po uputstvima koja mi je davao preko Skaja. Vrlo mi je neprijatno da se ovde pravdam da nisam učestvovao u nameštanju svog najboljeg druga sa ljudima koje nikad nisam video. Odvojili ste me od porodice, od mojih starih roditelja. Igrate se sa mojom psihom, da trunem u zatvoru ni kriv ni dužan - zaključio je.

Lakićević je dobio više pitanja u vezi sa Skaj aplikacijom.

- Ubeđen sam bio da se dopisujem sa Zdravkom i te poruke sam prenosio Marijani. Ja, iako nisam kriv, ne želim da se izjašnjavam o aplikaciji. Ni u jednom momentu pre Zdravkovog nestanka nikada nisam ni sa kim komunicirao preko Skaja. Što se tiče poruka koje sam slao, ne želim da ih komentarišem. Ne želim da se izjašnjavam. Osim mene su samo Ostojić i Pile bili pozivani da daju izjavu. Kada je prvi od nas dobio poziv da ide u 29. novembar, čuli smo se s porodicama i Zdravkovom porodicom - rekao je Lakićević.

Video: U Belivukovoj kući pronađena mašina za mlevenje, potvrđeni tragovi DNK različitih žrtava

Klanu se na teret stavlja više krivičnih dela

Belivuku i njegovom klanu se na teret stavlja sedam ubistava, trgovina drogom, nezakonito držanje i nošenje oružja, otmice i silovanje.

Sud je u junu potvrdio novu optužnicu, drugu po redu, kojom se terete za ubistvo Nikole Mitića u avgustu 2020. godine i Gorana Mihajlovića u aprilu 2019. godine.

U okviru prve optužnice na teret im se stavljaju ubistva Milana Ljepoje, Aleksandra Gligorijevića Pukija, Gorana Veličkovića Goksija, Zdravka Radojevića i Lazara Vukićevića.

Belivuk i pripadnici njegove kriminalne grupe uhapšeni su 4. februara 2021. godine, a pripremno ročište počelo je 13. juna ove godine, iz četvrtog puta.

U julu sud je na predlog Tužilaštva za organizovani kriminal doneo rešenje o spajanju postupaka.

Takođe, ovom optužnicom obuhvaćen je i Senad Rešović koji je uhapšen sredinom oktobra, kao i Dejan Mihajlović koji se sumnjiči za saizvršilaštvo u ubistvu Zdravka Radojevića, koje je već obuhvaćeno optužnicom protiv ove grupe.

U januaru je pokrenuta još jedna istraga protiv Belivuka, Miljkovića i Ivanovskog kao i njihovih žena i Belivukove tašte zbog sumnje da su prali novac koji potče od kriminalnih aktivnosti ove grupe.

Crnogorsko tužilaštvo takođe vodi istragu protiv Belivuka i Miljkovića zbog dva ubistva i jedne otmice u Crnoj Gori.

Početkom septembra, drugi advokat, Nikola Ristović, koji ih je branio zajedno sa uhapšenim Lazarević, otkazao im je punomoćje. Na svakom ročištu, Belivuk i njegovi pripadnici negiraju dela koja im se stavljaju na teret.

Trojica optuženih sklopili sporazum

Inače, Nikola Spasojević, Bojan Hrvatin i Srđan Lalić su u ovom postupku okrivljeni svedoci koji su sklopili sporazum i dobili manje godina zatvora.

Spasojević je po sporazumu dobio 13 godina i inače je kum Marka Miljkovića. Sledeći koji je sklopio sporazum bio je Bojan Hrvatin koji je dobio 15 godina, a potom i Srđan Lalić koji će "robijati" 18 godina u zamenu za informacije.

Tvrde da su dokazi podmetnuti

Miljković je u svom uvodnom izlaganju rekao da "ubijeni nisu bili studenti teologije", navodeći da su oni možda živi jer nema dokaza da su ubijeni.

- Moguće da je Zdravko Radojević i dalje živ i da ga skiva supruga. Svedoci saradnici su pod hipnozom i patološki slučajevi, a mašina za mlevenje mesa i oružje naknadno doneti i podmetnuti - rekao je tada Miljković dok je Belivuk izjavio da su razgovori montirani, a fotografije iz Ritopeka fotošopirane.

- Fotografije koje su skinute sa Skaj aplikacije, a na kojima se vide obezglavljena i iskasapljena tela su fotošopirane, a razgovori koji su presretnuti i poruke u kojima su, kako se sumnja, ugovarali likvidacije, a potom ih i komentarisali, montirane - rekao je on i dodao da osporava da je nije vlasnik mašine za melevenja mesa.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA